Hepeating: Ένας νέος όρος για κάτι που συμβαίνει καθημερινά σε όλες τις γυναίκες, εδώ και χρόνια

Hepeating: Ένας νέος όρος για κάτι που συμβαίνει καθημερινά σε όλες τις γυναίκες, εδώ και χρόνια
Mature businessman talking to his colleagues on a meeting at the office.
xavierarnau via Getty Images
Mature businessman talking to his colleagues on a meeting at the office.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο τόσο παλιό όσο και ο ίδιος ο χρόνος, το οποίο έχει γίνει ακόμα πιο ενοχλητικό στην εποχή μας, δεδομένης της θέσης και της αναγνώρισης που έχει κερδίσει το γυναικείο φύλο σε τομείς που ήταν παραδοσιακά «ανδροκρατούμενοι».

Μια γυναίκα λέει μια ιδέα σε ένα εργασιακό meeting, αλλά η αντίδραση των παρευρισκομένων είναι από χλιαρή έως ανύπαρκτη. Λίγο αργότερα, ή και την επόμενη ημέρα, ένας άντρας συνάδελφός της παρουσιάζει την ίδια ιδέα ως δική του και, ως εκ του θαύματος, τα πλήθη παραληρούν.

Σίγουρα καταλάβατε τι εννοούμε, κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί και σε εσάς αν είστε γυναίκα. Είναι, σαν να λέμε, το ξαδερφάκι του mansplaining.

Τώρα, λοιπόν, αυτό το εξοργιστικό φαινόμενο έχει όνομα: Hepeating.

Το hepeating -από το συγκερασμό του he (αυτός) και του repeat (επανάληψη)- εφευρέθηκε από τους φίλους της αστρονόμου και καθηγήτριας Nicole Gugliucci, η οποία με τη σειρά της δημοσίευσε τον νέο όρο στη σελίδα της στο Twitter και έδωσε μερικά παραδείγματα χρήσης του στην καθομιλουμένη. Το tweet της συγκέντρωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο περισσότερα από 200 χιλιάδες likes και 65 χιλιάδες retweets, ενδεικτικό του πόσο ταυτίστηκε ο κόσμος με αυτό που παρουσιάζει.

Η Gugliucci ορίζει το hepeating ως: «Όταν μια γυναίκα προτείνει μια ιδέα και αγνοείται, αλλά έπειτα ένας άντρας λέει το ίδιο πράγμα και όλοι το λατρεύουν».

Και μπορεί πολλές γυναίκες να διασκέδασαν με την καταχώριση του νέου όρου και να έσπευσαν να συμφωνήσουν ή να αφηγηθούν σχετικές ιστορίες, το πρόβλημα όμως είναι πως όταν το hepeating συμβαίνει σε μια γυναίκα στην πραγματική ζωή, δεν είναι καθόλου αστείο ούτε διασκεδαστικό. Κανείς δεν γελά όταν υποτιμούν τη νοημοσύνη του, μόνο και μόνο λόγω του φύλου του.

Ωστόσο η Gugliucci τόνισε πως το hepeating δεν συμβαίνει αποκλειστικά στις γυναίκες, αλλά και σε γυναίκες και άντρες διαφορετικού χρώματος. Και η ίδια πιστεύει πως η πλειοψηφία του κόσμου ντρέπεται να παραδεχτεί πως κάτι τέτοιο συμβαίνει όντως γύρω μας -πόσο μάλλον πως το έχουν κάνει και οι ίδιοι, ίσως και ασυνείδητα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις εκατοντάδες απαντήσεις που έλαβε η Gugliucci για το tweet της. Και, γιατί όχι, να αρχίσετε από εδώ και πέρα να χρησιμοποιείτε το hepeating στην καθημερινότητά σας. Δυστυχώς, σίγουρα θα το χρειαστείτε.