Για το καλύτερο τριήμερο στο Χωριό θα χρειαστεί να πάτε μόνο μέχρι την Κυψέλη

Για το καλύτερο τριήμερο στο Χωριό θα χρειαστεί να πάτε μόνο μέχρι την Κυψέλη

Από το live των Δημήτρης Τάσαινας & Soul Vibrators για τα γενέθλια του "It's a Βίλατζ" τον περασμένο Ιούλιο

Είναι μια καλή εποχή για όσους αποφάσισαν τα τελευταία χρόνια να μετακομίσουν στην Κυψέλη, και ακόμα καλύτερη για τους Κυψελιώτες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτή την υπέροχη αθηναϊκή γειτονιά.

Και αυτό γιατί εδώ και περίπου μια τριετία, η Κυψέλη γνωρίζει μια ολική, σχεδόν, μεταμόρφωση, με όλο και περισσότερο νέο κόσμο να την επιλέγει ως μόνιμη κατοικία, καταστήματα κάθε είδους να ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο στη Φωκίωνος Νέγρη και τους γύρω δρόμους και το ιστορικό κτήριο της Δημοτικής Αγοράς να ανακαινίζεται και να μετατρέπεται σε πλήρως λειτουργική πλατφόρμα δημιουργίας, φιλοξενώντας από το ΚΕΠ της περιοχής μέχρι εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια, μουσικά και θεατρικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους, κοινωνικές πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι η γειτονιά που κάποτε φιλοξενούσε την πλειονότητα των αθηναϊκών θεάτρων και κάθε βράδυ διασκέδαζε στα νυχτερινά κέντρα της τους μεγαλύτερους σταρ του ελληνικού κινηματογράφου (αρκετοί από τους οποίους ήταν και κάτοικοι Κυψέλης), να έχει αρχίσει να ανακτά κομμάτια της παλιάς της λάμψης και να αποκτά έναν πιο σύγχρονο, φρέσκο και νεανικό χαρακτήρα που τη ξαναβάζει για τα καλά τον χάρτη της πόλης.

Το «It's a Βίλατζ» είναι ένα από τα μαγαζιά που βοήθησαν σημαντικά σε αυτή την αλλαγή της εικόνας της Κυψέλης. Ένα μικρό καφέ-μπαρ με τραπεζάκια πάνω στην υπέροχη πλατεία του Αγίου Γεωργίου, με τα δαντελωτά κάγκελα, τα γλυπτά αγγελάκια και τα καταπράσινα δέντρα, που άνοιξε το καλοκαίρι του 2016 και έκτοτε έχει καταφέρει να δημιουργήσει τη δική του ταυτότητα και να αποκτήσει φανατικό κοινό, ντόπιο και μη, καθώς συγκεντρώνει κόσμο από κάθε γειτονιά της Αθήνας που το επιλέγει για τη διασκέδασή του από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Φέτος, το It's a Βίλατζ υποδέχεται το δεύτερο φθινόπωρό του στην Κυψέλη με το δικό του τριήμερο φεστιβάλ, το «It's a Βίλατζ Φest». Από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, το Βίλατζ (όπως το αποκαλούν εν συντομία οι σταθεροί θαμώνες του) θα φιλοξενήσει δημιουργικούς καλλιτέχνες και μοναδικά πάρτυ, σε μια μεγάλη γιορτή που θα περιέχει από μουσική (live και μη) και παιχνίδια μέχρι παραστάσεις stand up comedy, νέες γεύσεις και cocktails στο μενού και πολλές εκπλήξεις για τους παρευρισκόμενους.

To φεστιβάλ ανοίγει την Πέμπτη ο αθεράπευτα φλύαρος κωμικός Byron Theodoropoulos με ένα 45λεπτο stand up comedy σετ που καταπιάνεται με οτιδήποτε, από τους εκτυπωτές μέχρι το ελληνικό πένθος. Στην συνέχεια τον διαδέχεται στη σκηνή ο ταλαντούχος Moa Bones με τις ταξιδιάρικες κιθάρες του, με τραγούδια δικά του και άλλων, στο γνώριμο neofolk americana ύφος του. H πρώτη μέρα θα ολοκληρωθεί με ένα χορευτικότατο set από τον Le Deegiste, A Free DJournalist.

Την Παρασκευή τα decks αναλαμβάνει ο ραδιοφωνικός παραγωγός DJ Snatch επιστρατεύοντας τους καλύτερους freestyle και funky ήχους, σε ένα μοναδικό set με βινύλια. Νωρίτερα θα παρουσιαστεί η performance The City Was I του Αύγουστου Βεϊνόγλου και της Γεωργίας Καρύδη. Πρόκειται για μια μουσική απαγγελία, όπου γλυπτικά αντικείμενα σχεδιάζουν όνειρα και ανησυχίες ενός μυστηριώδους βασάνου, αλλάζοντας την ιδέα μας για την πόλη που κατοικούμε.

Το Σάββατο καταφτάνουν στην Κυψέλη οι Dirty Fuse για ένα Surf Rock Live Party με αγαπημένες διασκευές από τα '60s και κομμάτια από την δισκογραφία του συγκροτήματος. Το φεστιβάλ θα κλείσει πανηγυρικά με ένα ολονύχτιο πάρτυ από τον Monophone.

Ο μάγος Μελχισεδέκ θα είναι επίσης εκεί, με ένα close up magic show για να φέρει λίγη πραγματική μαγεία στην πλατεία.

Αν λοιπόν θέλετε να βιώσετε από κοντά τη μεταμόρφωση της Κυψέλης σε μια γειτονιά που αρχίζει επιτέλους να ανακτά το όνομα που της αξίζει (αλλά και να γιορτάσετε τον ερχομό του φθινοπώρου), αυτό το τριήμερο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου είναι μία από τις καλύτερες ευκαιρίες που θα έχετε. Άλλωστε, όπως είχε γράψει και ο Χρήστος Βακαλόπουλος στη «Γραμμή του Ορίζοντος»: «Παλιά υπήρχαν τρία μέρη στον κόσμο· η Κυψέλη, η Ελλάδα και ο πλανήτης Γη». Για τους Κυψελιώτες, αυτό δεν άλλαξε ποτέ.

Δημοφιλή