Χαμένη πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακαλύφθηκε στο Ιράκ

Χαμένη πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακαλύφθηκε στο Ιράκ
UNSPECIFIED - CIRCA 2002: Equestrian statue of Alexander the Great in bronze. Roman civilization, 1st century AD. Naples, Museo Archeologico Nazionale (Archaeological Museum) (Photo by DeAgostini/Getty Images)
UNSPECIFIED - CIRCA 2002: Equestrian statue of Alexander the Great in bronze. Roman civilization, 1st century AD. Naples, Museo Archeologico Nazionale (Archaeological Museum) (Photo by DeAgostini/Getty Images)
DEA / G. NIMATALLAH via Getty Images

Μία μέχρι πρότινος άγνωστη αρχαία πόλη, που θεωρείται πως είχε ιδρυθεί από τον Αλέξανδρο κατά την εκστρατεία του, ανακαλύφθηκε στο σύγχρονο Ιράκ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των The Times, η Καλάτγκα Νταρμπάντ, οχυρωμένος οικισμός στο βόρειο Ιράκ, με έντονη εμπορική δραστηριότητα (και ειδικά στο εμπόριο κρασιού) φαίνεται πως πέρασε απαρατήρητος από την ιστορία- μέχρι που τα απομεινάριά του ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους του Βρετανικού Μουσείου με τη βοήθεια drones.

Οι αρχαιολόγοι πρακτικά «σκόνταψαν» πάνω στη χαμένη πόλη ενώ μελετούσαν αποχαρακτηρισμένες φωτογραφίες κατασκοπευτικών δορυφόρων της αμερικανικής κυβέρνησης, που είχαν τραβηχτεί για στρατιωτικούς σκοπούς τη δεκαετία του 1960, αλλά δημοσιοποιήθηκαν μόλις το 1996. Ωστόσο, οι ανασκαφές ήταν αδύνατες όσο το Ιράκ κυβερνούσε ο Σαντάμ Χουσεΐν, και αυτό συνέχισε να ισχύει και μετά την αμερικανική εισβολή του 2003- αλλά η βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή έδωσε στο Βρετανικό Μουσείο τη δυνατότητα να εξερευνήσει την περιοχή, στο πλαίσιο εκπαίδευσης Ιρακινών που θα αναλάβουν την αποκατάσταση αρχαιολογικών χώρων οι οποίοι είχαν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του ISIS.

Ο Τζον ΜακΓκίνις, επικεφαλής αρχαιολόγος του Iraq Emergency Heritage Management Training Programme, είπε πως οι εκπαιδευόμενοι είχαν βοηθήσει να επιβεβαιωθεί για πρώτη φορά πως εκεί υπήρξε μια πόλη η οποία ανάγεται στον 1ο και τον 2ο πΧ αιώνα.

Η πόλη αυτή χτίστηκε πάνω στη διαδρομή την οποία θεωρείται πως ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 πΧ όταν καταδίωκε τον Δαρείο τον Δαρείο τον Κοδομανό, μετά τη μάχη των Γαυγαμήλων. Αγάλματα αρχαιοελληνικών θεών και πλάκες από τερακότα για σκεπές δείχνουν ισχυρό ελληνικό στοιχείο, υποδεικνύοντας πως οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης ήταν υπό την εξουσία του Αλεξάνδρου και μετέπειτα των διαδόχων του.

Η ομάδα των επιστημόνων επιβεβαίωσε τη θέση της θαμμένης πόλης μέσω ενός drone με κάμερα, το οποίο πέταξε πάνω από την περιοχή. Ανάλυση των φωτογραφιών έδειξε μεγάλες διαφορές χρωμάτων, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό ενός μεγάλου ορθογώνιου κτιρίου, το οποίο ήταν θαμμένο κάτω από καλλιέργειες κριθαριού και σιταριού.

«Το drone απέδωσε εξαιρετικές πληροφορίες» είπε ο ΜακΓκίνις. «Καλύψαμε όλο τον χώρο χρησιμοποιώντας το drone την άνοιξη...όπου υπάρχουν τοίχοι από κάτω, το κριθάρι και το σιτάρι δεν φυτρώνουν τόσο καλά, οπότε και υπάρχουν διαφορές στα χρώματα των καλλιεργειών».

Η πρώτη θεωρία περί ύπαρξης πόλης εμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια, αλλά δεν πιστευόταν πως θα ήταν τόσο μεγάλη και τόσο πολύπλοκη ως οικισμός. Έχουν εντοπιστεί και άλλα κτίρια μεγάλου μεγέθους, μαζί με ένα οχυρωματικό τείχος και εγκαταστάσεις για παραγωγή κρασιού. «Είναι ακόμα νωρίς, αλλά νομίζουμε πως επρόκειτο για μια ανθηρή πόλη στον δρόμο από το Ιράκ στο Ιράν. Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε ανθρώπους να πουλάνε κρασί σε στρατιώτες που περνούσαν από εδώ» λέει ο ΜακΓκίνις- συμπληρώνοντας πως στόχος των επιστημόνων τώρα είναι να ανακαλύψουν στοιχεία περί της γλώσσας που μιλούσαν στην πόλη.

Τα πιο άθικτα ευρήματα είναι δύο αγάλματα: Το ένα είναι μια καθιστή γυναικεία μορφή (εικάζεται πως πρόκειται για την Περσεφόνη) και το άλλο μια γυμνή μορφή που θεωρείται πως είναι ο Άδωνις.

Δημοφιλή