Η Αγκυρα «μπλοκάρει» τον τουρκικό τουρισμό προς τα ελληνικά νησιά

Η Αγκυρα «μπλοκάρει» τον τουρκικό τουρισμό προς τα ελληνικά νησιά
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
yucelozel via Getty Images

Απαγορεύει το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών σε επαγγελματικά σκάφη αναψυχής και απλά επιβατικά πλοία με τη σημαία της χώρας, τον απόπλου προς την Ελλάδα, μετά την κατάσχεση, από τις ελληνικές αρχές, 11 πλοίων για παραβίαση σχετικά με τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές,σύμφωνα με όσα μεταδίδει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, σε δήλωση που απεστάλη προς τις κατά τόπους λιμενικές αρχές, η απαγόρευση ισχύει για τα σκάφη αναψυχής από τις 25 Σεπτεμβρίου και για τα επιβατικά από τις 12 Οκτωβρίου.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να ερευνά και να κατάσχει τόσο μικρά σκάφη, κάτω των 24 μέτρων, επικαλούμενη παραβίαση κανόνων, θέτει σε κίνδυνο το καθεστώς «λευκής σημαίας» της Τουρκίας. Είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», δήλωσε στο τουρκικό TRT ο αρμόδιος υπουργός, Αχμέτ Αρσλάν, προσθέτοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε τον απόπλου προς την Ελλάδα, όσο η χώρα τηρεί αυτή τη στάση». Όπως ανέφερε μάλιστα, πρόκειται να συζητήσει το εν λόγω ζήτημα με τον Ελληνα ομόλογό του, κατά την επίσκεψή στην Ελλάδα, στις 12 Οκτωβρίου.

Η τουρκική οδηγία έρχεται σε συνέχεια πολλαπλών συλλήψεων από το Λιμενικό Σώμα και την Ακτοφυλακή τους τελευταίους μήνες, για παράνομες ναυλώσεις ιδιωτικών πλοίων αναψυχής. Μάλιστα, την άνοιξη πέρασε από τη Βουλή πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στα κατά τόπους λιμεναρχεία να επιβάλλουν κυρωτικά μέτρα σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας για τις παράνομες ναυλώσεις ιδιωτικών πλοίων.

Επί της ουσίας, επιβάλλεται απαγόρευση απόπλου, η οποία για να αρθεί θα πρέπει να πληρωθεί το πρόστιμο εκείνη τη στιγμή ή να δοθεί εγγυητική επιστολή από τον παραβάτη, διπλάσια του ποσού του προστίμου. Όμως, ο τρόπος με τον οποίον διαμορφώνεται το νέο αυτό καθεστώς εκτιμάται από την αγορά πως δημιουργεί αβεβαιότητες, ειδικά όταν αφορά σκάφη αναψυχής που έχουν ναυλωθεί στη γειτονική χώρα.

«Το ζήτημα χρήζει σοβαρότερης προσέγγισης και καθαρότερου, όπως και πιο απλού, νομικού πλαισίου, με δεδομένο ότι στο ανατολικό Αιγαίο πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, και όχι μόνο, στα νησιά, καρπώνονται ένα μεγάλο κομμάτι του κύκλου εργασιών τους από επισκέπτες από την Τουρκία. Ειδικά κατά τις περιόδους Μαΐου, Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, όπου εποχικά η κίνηση είναι χαμηλότερη. Σε νησιά όπως η Λέσβος, η Πάτμος, η Κως και η Σύμη, αλλά και άλλα, τα έσοδα από Τούρκους τουρίστες που καταφθάνουν με ιδιωτικά σκάφη αναψυχής είναι σημαντικότατα», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Δημοφιλή