5 περίεργες «αποχαιρετιστήριες» φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από διαστημόπλοια

5 περίεργες «αποχαιρετιστήριες» φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από διαστημόπλοια
Full size replica of the space probe phobos being prepared for the paris air show, june 1987. (Photo by: Sovfoto/UIG via Getty Images)
Full size replica of the space probe phobos being prepared for the paris air show, june 1987. (Photo by: Sovfoto/UIG via Getty Images)
SVF2 via Getty Images

Το Διάστημα αποτελεί το αδιαμφισβήτητο «τελευταίο σύνορο»: Όσο και να προοδεύσει και να εξελιχθεί η ανθρωπότητα, πάντα θα αποτελεί ένα πολύ μικρό κομμάτι του σύμπαντος- η απεραντοσύνη του οποίου κρύβει άπειρα μυστικά, τα οποία σίγουρα δεν έχουμε ανακαλύψει και είναι αμφίβολο το κατά πόσον θα το κάνουμε ποτέ, κάτι που γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό εάν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και η διαστημική «γειτονιά» μας, το ηλιακό μας σύστημα, παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα στοιχεία και τα δεδομένα που αποφέρουν οι διαστημικές αποστολές, πέρα από τις απαντήσεις που δίνουν, αποφέρουν και πολλά ερωτήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κανάλι Dark 5 του YouTube παρουσιάζει τέσσερις «περίεργες» φωτογραφίες από τα τέλη μη επανδρωμένων διαστημικών αποστολών- λίγο καιρό μετά το εντυπωσιακό φινάλε της πολύχρονης αποστολής Cassini.

Φόβος 2: Οι τελευταίες εικόνες της σοβιετικής αποστολής Φόβος 2, στο ομώνυμο φεγγάρι του Άρη, δείχνουν ένα «περίεργο αντικείμενο» ανάμεσα στο μη επανδρωμένο σκάφος και το φεγγάρι, λίγο πριν το σκάφος χαθεί. Οι θεωρίες ποικίλλουν: H επικρατούσα κάνει λόγο για ένα φυσικής προέλευσης φαινόμενο που είχε ως αποτέλεσμα την εικόνα αυτή στα όργανα του σκάφους, ενώ οι πιο «εξωτικές» κάνουν λόγο για UFO, περίεργα πειράματα κ.α. Σε κάθε περίπτωση, το «Περιστατικό στον Φόβο» (Phobos Incident) είναι αρκετά γνωστό στους κύκλους των συνωμοσιολόγων.

Το τέλος του Cassini: Το Cassini, όπως προαναφέρθηκε, πρόσφατα συνάντησε το τέλος του στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, στο πλαίσιο μιας σειράς προσχεδιασμένων ελιγμών με σκοπό επιστημονικές παρατηρήσεις. Ένα από τα πιο περίεργα πράγματα που παρατηρήθηκαν ήταν το «Peggy», ένα μυστηριώδες αντικείμενο που εθεάθη στους δακτυλίους του Κρόνου.

Deep Impact: Το 2005 το διαστημόπλοιο Deep Impact της NASA εκτόξευσε ένα σκάφος- «βλήμα» προς τον κομήτη Tempel 1, με σκοπό την πρόσκρουση σε αυτόν και τη συγκέντρωση επιστημονικών δεδομένων. Πλησιάζοντάς τον, το σκάφος τράβηξε μια σειρά φωτογραφιών, ενώ ελπιζόταν πως η πρόσκρουση θα απέδιδε στοιχεία για τον πυρήνα του κομήτη. Εν τέλει, ο κομήτης διατήρησε τα μυστικά του, καθώς το βλήμα δεν κατάφερε να διεισδύσει, απλά «ξύνοντας» την επιφάνεια.

«Αχνή μπλε κουκκίδα»: Δεν είναι ακριβώς μυστηριώδης, αλλά σίγουρα μας κάνει να συνειδητοποιούμε το πόσο μικροί είμαστε απέναντι στα μυστήρια του Διαστήματος. Πρόκειται για την τελευταία «ματιά» του Voyager 1 προς τη Γη. Ο πλανήτης μας, σε απόσταση 6 δισ. χιλιομέτρων, είναι μόλις μια πολύ μικρή, αχνή μπλε κουκκίδα.

«The Broken Heart»: Η τελευταία φωτογραφία της αποστολής Polar Mission της NASA, η οποία μελετούσε το Βόρειο Σέλας, κέρδισε τον τίτλο «The Broken Heart», για ευνόητους λόγους.

Δημοφιλή