The Red Turtle: Η καλύτερη ιστορία αγάπης των τελευταίων ετών είναι animation!

The Red Turtle: Η καλύτερη ιστορία αγάπης των τελευταίων ετών είναι animation!
The Red Turtle

Το Studio Ghibli περνάει τα στενά σύνορα της χώρας του και ο Μίκαελ Ντουντόκ Ντε Βιτ τα στενά σύνορα των ταινιών μικρού μήκους. Αυτά είναι τα δύο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε προτού παρακολουθήσετε το αριστουργηματικό «The Red Turtle», που θα προβληθεί το Σάββατο 30/9 αποκλειστικά από το COSMOTE CINEMA 1HD. Αυτά που θα ακολουθήσουν, άλλωστε, στα 80 λεπτά της ταινίας θα κατοικούν μέσα σας. Για χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά, όταν ένας ανώνυμος άνδρας ναυαγεί σε ένα έρημο νησί και αναζητεί τρόπους για να επιστρέψει στον πολιτισμό. Η πολυμήχανη φύση του τον οδηγεί στο να κατασκευάσει μία σχεδία από μπαμπού, που θα του επιτρέψει να φτάσει σε κάποιο κατοικήσιμο προορισμό. Τα σχέδιά του, όμως, ανατρέπει μία… κόκκινη χελώνα, η οποία καταστρέφει τρεις φορές διαδοχικά τις σχεδίες του και τον καθηλώνει μαζί της στον ερημικό τόπο. Κι ενώ ο «Ροβινσώνας» της ιστορίας μας ετοιμάζεται να πάρει την εκδίκησή του από το πλάσμα που του στερεί την απόδραση, ξαφνικά η χελώνα μεταμορφώνεται σε γυναίκα, γεννώντας έναν απρόσμενο έρωτα που διεκδικεί τη θέση του στην αθανασία τόσο της τέχνης, όσο και της ίδιας της ζωής.

«Η ιδέα της ιστορίας με τη χελώνα υπήρχε από νωρίς στο μυαλό μου. Έπρεπε να είναι ένα μεγαλοπρεπές κι αξιοσέβαστο θαλάσσιο ον. Η θαλάσσια χελώνα είναι ειρηνική και μοναχική, εξαφανίζεται στα βάθη της θάλασσας για πολύ καιρό κι αφήνει μια αίσθηση αθανασίας. Το βαθύ κόκκινο χρώμα ταιριάζει και το κάνει να ξεχωρίζει οπτικά», αναφέρει ο Ντε Βιτ σε συνέντευξή του στον Bernard Génin, για το περιοδικό Positif.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βουβό «ποίημα» του σπουδαίου δημιουργού δεν χρησιμοποιεί ούτε μία λέξη για να αποτυπώσει τα νοήματά του. Δεν τις χρειάζεται για την ακρίβεια. Είναι τόσο δυνατά τα συναισθήματα που γεύεται ο θεατής, που νιώθει λες και εξελίχτηκαν μπροστά τους τρεις καλογραμμένες ερωτικές ιστορίες, γεμάτες διαλόγους και έντονες σκηνές. Παράλληλα, η απουσία διαλόγων, επιτρέπει την απόλαυση των ήχων του περιβάλλοντος (τους οποίους προσπερνάμε καθημερινά), καθώς και τη δημιουργία του κατάλληλου ατμοσφαιρικού πλαισίου για την εξέλιξη της πλοκής.

Μίας πλοκής σαφώς επηρεασμένης από το παραδοσιακό animation, που κάνει μία αναδρομή στην πορεία του ανθρώπινου γένους και θίγει την ανάγκη αναθεώρησης της συμπαντικής σχέσης ανάμεσα στη φύση και τον ίδιο τον άνθρωπο, που έχει υποστεί ρωγμές εξαιτίας της ματαιότητας του τελευταίου.

«Η ταινία αφηγείται την ιστορία με γραμμικό και κυκλικό τρόπο ταυτόχρονα. Χρησιμοποιεί το χρόνο για να τονίσει την έλλειψη του, όπως η μουσική μπορεί να ενδυναμώσει τη σιωπή. Η ταινία μιλά, επίσης, για την πραγματικότητα του θανάτου. Ο άνθρωπος έχει μια τάση να εναντιώνεται στο θάνατο, να τον φοβάται και να τον πολεμά, το οποίο είναι απόλυτα υγιές και φυσικό. Ωστόσο, μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα μια ενστικτώδη κατανόηση ότι είμαστε όλοι ζωή και δε χρειάζεται να εναντιωνόμαστε στο θάνατο. Ελπίζω ότι η ταινία το μεταφέρει αυτό», αναλύει ο Ντε Βιτ στον Bernard Génin.

Το βράδυ του Σαββάτου η «Kόκκινη Xελώνα» του θα βρίσκεται στην τηλεόραση της COSMOTE TV, που για ακόμα μία χρονιά έχει εξασφαλίσει για τους συνδρομητές της τις κορυφαίες ταινίες και τα σπουδαιότερα θεάματα. Για να μας υπενθυμίσει, όπως και το κόσμημα του Ντε Βιτ, ότι η ζωή μας είναι τόσο μικρή για να μην έχει χρώμα, μουσική και ωραίες ιστορίες. Animation και μη.