Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν στο Ταλίν το «όραμα Μακρόν» και τη σχέση του με την επόμενη ημέρα στην ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν στο Ταλίν το «όραμα Μακρόν» και τη σχέση του με την επόμενη ημέρα στην ΕΕ

Μία ακόμη άτυπη Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται αύριο με τις εργασίες της να αρχίζουν απόψε το βράδυ στην Εσθονία με το άτυπο δείπνο των ηγετών της Ένωσης. Στον πύργο Κάντριοργκ, την παλαιά θερινή κατοικία των τσάρων της Ρωσίας που πλεον λειτουργεί ως μουσείο πρώτος το λόγο θα λάβει ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος που με την ομιλία του την περασμένη Τρίτη κατάφερε να καθορίσει την ατζέντα της Συνόδου στο Ταλίν. Ανάμεσα στις ιδέες Μακρόν - οι οποίες δεν είναι καθόλου εύκολο να εφασμοστούν - είναι η στενότερη συνεργασία της ΕΕ στην άμυνα, το μεταναστευτικό, ο κοινός προϋπολογισμός καθώς και η ιδεά ενός υπουργού Οικονομικών στην Ευρωζώνη.

Στα χαρτιά αυτής της Συνόδου είναι το πρόγραμμα της ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι του 2018 αλλά επί της ουσίας πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο κατά την οποία πρόκειται να ανιχνευθούν οι προθέσεις για την επόμενη περίοδο αφού πλέον βρισκόμαστε λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της εκλογιής διαδικασίας και στη Γερμανία.

«Κοιτάξτε την εποχή μας, κοιτάξτε την κατά πρόσωπο και θα δείτε ότι δεν έχουμε επιλογή», είχε δηλώσει την Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας στο μεγάλο αμφιθέατρο της Σορβόννης με θέμα τη μελλοντική διαμόρφωση της Ευρώπης γύρω από το γαλλο-γερμανικό δίδυμο. Έτσι λοιπόν η ομιλία του σήμερα θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στο δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων στο οποίο θα παρακαθήσουν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πλην του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος προτίμησε να παραμείνει στη Μαδρίτη τρεις ημέρες πριν από το καταλανικό δημοψήφισμα.

Νωρίτερα, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα έχει συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για αίτημα της γερμανίδας καγκελαρίου.

Γαλλογερμανικός άξονας

«Για τη διασφάλιση της ανοικτής, ειλικρινούς και ανεπίσημης ανταλλαγής απόψεων, δεν θα υπάρξει γραπτό κείμενο και οι συνομιλίες δεν θα καταλήξουν σε γραπτά συμπεράσματα», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Ολα τα συστατικά για μία πραγματική συζήτηση είναι εδώ», υποσχέθηκε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος χαιρέτισε τις οραματικές και λεπτομερείς προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας.

Μεταξύ της σειράς των προτάσεων που διατύπωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, η συγκρότηση οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, με έναν υπουργό και κοινό προϋπολογισμό, υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου της ευρωζώνης, μία κοινή ευρωπαϊκή δύναμη επέμβασης μέχρι το 2020.

Η ανταπόκριση της Μέρκελ, στην οποία ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε «νέα σύμπραξη», θεωρείται κρίσιμη.

Μάλλον ανοικτή «στο ευρωπαϊκό πάθος» του προέδρου της Γαλλίας, τα εκλογικά αποτελέσματα της περασμένη Κυριακής την υποχρεώνουν να επιδιώξει συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού με τους φιλελεύθερους του FDP, οι οποίοι δεν συμφωνούν με τις ιδέες Μακρόν για την ευρωζώνη.

«Είναι υπερβολικά νωρίς» για μία λεπτομερή αποτίμηση των γαλλικών προτάσεων, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Το γαλλικό όραμα μία Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα που έχει για την Ευρώπη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δεν θέλησε να απομακρυνθεί από το μοντέλο μίας Ευρώπης όπου «τα 27 μέλη ενεργούν από κοινού, προχωρούν μαζί...αλλά, όταν αυτό δεν είναι δυνατό, μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είναι προτιμότερη από την ακινησία...».

Οι προτάσεις Τσίπρα για την κοινωνική Ευρώπη

Τις προτάσεις της Ελλάδας για την κοινωνική Ευρώπη θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαισίο της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στο Ταλίν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβασή του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, οι οποίες απέδειξαν ότι η αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και βάσει των αρχών της, τις κρίσεις στην οικονομία και στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη, αλλά και να δώσει το στίγμα της στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις, έχουν οδηγήσει σε πολιτική κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει άλλωστε πως η κρίση αυτή έχει εκφραστεί με το Brexit, την άνοδο της ακροδεξιάς και τις φυγόκεντρες τάσεις χωρών που δεν δέχονται να δείξουν αλληλεγγύη εντός της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο μόνος τρόπος που η πολιτική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι να αποδεχτούμε ότι η κατάσταση δεν είναι business as usual και πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες μέχρι το καλοκαίρι σε συγκεκριμένους τομείς.

Στο πλαίσιο της Συνόδου ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ελλάδας για την κοινωνική Ευρώπη βασισμένη στην ανάπτυξη, και όχι στη λιτότητα, καθώς και μια νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως η μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να είναι βασισμένη στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών. Επίσης στην ατζέντα του πρωθυπουργού θα βρεθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, ενώ τέλος θα υπογραμμίσει τις θέσεις για την αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ και την ενίσχυση της αμυντικής της πολιτικής.

Σύνοδος κορυφής για την ψηφιακή πολιτική

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα συμμετάσχει επίσης στο δείπνο, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση ακόμη ενός κύκλου διαπραγματεύσεων για το Brexit στις Βρυξέλλες.

Στις πρόσφατες άτυπες συνόδους κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης στη Σλοβακία, στη Μάλτα και στην Ιταλία, δεν είχε περιληφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανή πρωθυπουργός τάχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Φλωρεντία υπέρ ενός «ήπιου Brexit», δεσμεύθηκε να σεβαστεί τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα της ως μέλος της Ενωσης, σε μία προσπάθεια απεμπλοκής των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου που βαλτώνουν.

Μπροστά σε αυτά τα κρίσιμης σημασίας θέματα, η εσθονική προεδρία μάλλον θα έχει μεγάλη δυσκολία για να επιβάλει ως θέμα συζήτησης την ψηφιακή πολιτική, θέμα που αφορούσε η πρόσκληση για την άτυπη σύνοδο. Μεταξύ των θεμάτων της ατζέντας, η κυβερνοασφάλεια, η ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων, θέματα πολύ σημαντικά για την Εσθονία, που πρωτοπορεί στον τομέα.

Η συζήτηση θα περιστραφεί και γύρω από την πρόταση που διατύπωσε ο Εμανουέλ Μακρόν για τη φορολόγηση των κολοσσών του Ιντερνετ όπως η Apple και η Google επί του κύκλου εργασιών σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα παρά επί των κερδών, με στόχο την αντιμετώπιση της φορολογικής βελτιστοποίησης.

Δημοφιλή