Και επίσημα, «ρωσικό κόμμα» στην Κύπρο

Και επίσημα, «ρωσικό κόμμα» στην Κύπρο
eurokinissi

Με τον επιχειρηματία Αλεξέι Βολομποέφ και μια ομάδα που αριθμεί πέραν των χιλίων μελών ξεκινά επίσημα την πολιτική του πορεία το κόμμα «Εγώ ο πολίτης» ή αλλιώς ρωσικό κόμμα, το οποίο πήρε και επίσημα την άδεια. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι προγραμματικές θέσεις του κόμματος.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν συναντήσεις και επαφές και με τους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών ωστόσο το κόμμα ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει να ταυτιστεί με κανένα από αυτούς. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος ίδρυσης του κόμματος δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του, Δημήτρης Μιχαλακάκος, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

Το υπουργείο εσωτερικών ενέκρινε την εγγραφή του ρωσικού κόμματος με τίτλο «Εγώ ο Πολίτης». Το κόμμα αρχικώς δημιουργήθηκε από Ρώσους που έχουν αποκτήσει τη Κυπριακή υπηκοότητα, πολλοί εκ των οποίων έκαναν χρήση νομοθεσίας που επιτρέπει την απόκτηση ιθαγένειας στη βάση του ύψους καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες (2,5 εκ ευρώ) και αγοράς οικίας αξίας 500.000 ευρώ. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό Ρώσων ολιγαρχών που έχουν την βάση των δραστηριοτήτων τους στη Κύπρο.

Το κόμμα θα είναι ανοικτό και σε Κύπριους και άλλους ευρωπαίους πολίτες και θέτει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής, όπως τουλάχιστον αναφέρουν εκπρόσωποι του. Εν τω μεταξύ το θέμα της παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας σε ξένους στην βάση καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς έτυχε «αξιοποίησης» από το ψευδοκράτος για να δικαιολογήσει την δική του παράνομη παροχής λεγόμενης υπηκοότητας σε Τούρκους εποίκους.

Το προφίλ

Ο πρόεδρος του κόμματος είναι ο Αλεξέι Βολοκόεφ, Ρωσοκύπριος επιχειρηματίας. Το κόμμα αριθμεί αυτή την στιγμή πάνω από χίλια μέλη και αυτό ήταν η πρώτη εγγραφή αναφέρει ο κ. Μιχαλακάκος.

Αναμένεται το επόμενο διάστημα να αρχίσει η δραστηριοποίηση του κόμματος για να ανοίξει γραφεία στις μεγάλες πόλεις, ενώ σύντομα θα υπάρξει επίσημο site του κόμματος.

Η πρώτη δοκιμασία του κόμματος αναμένεται να είναι στις ευρωεκλογές και όχι στις προεδρικές καθώς δεν προλαμβάινει το κόμμα να κινηθεί.

(Με πληροφορίες από Πολίτη και Καθημερινή Κύπρου)

Δημοφιλή