Μεταμοσχεύσεις: Τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα

Μεταμοσχεύσεις: Τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα
Love and health care concept.
Love and health care concept.
kieferpix via Getty Images

Στην Αμερική διάσημοι ηθοποιοί και τραγουδιστές όπως η Σελίνα Γκόμεζ δημοσίως αποκαλύπτουν ότι υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες. Στην Ελλάδα όμως ο αριθμός των δοτών παραμένει χαμηλός. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρο σε μεταμοσχεύσεις στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, στην Ελλάδα καταγράφονται μόλις 3,5 δότες/εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. αγγίζει τους 20 δότες/εκατομμύριο πληθυσμού (στην πρωτοπόρο Ισπανία τους 43,4 δότες/εκατομμύριο πληθυσμού). Επισημαίνεται ότι κάθε δότης μπορεί να σώσει τη ζωή 8-10 ανθρώπων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2015, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΜ, πραγματοποιήθηκαν μόνο 91 μεταμοσχεύσεις, όταν οι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Ληπτών ξεπερνούν τους 1.500.

Στην Ελλάδα επιχειρήθηκε το 2013 να τεθεί ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο, φιλικό για την ανάπτυξη του τομέα των μεταμοσχεύσεων. Όμως τα αποτελέσματα παραμένουν απογοητευτικά. Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ, και είναι η μόνη που δεν διαθέτει εξειδικευμένο κέντρο και υποδομές αποκλειστικά για μεταμοσχεύσεις. Παρά το ότι ο νόμος του 2013 μερίμνησε ακόμη και για την δωρεά μοσχεύματος από φίλο σε φίλο, οι Έλληνες αντιμετωπίζουν με δισταγμό τη δωρεά οργάνων.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι Έλληνες ενώ αντιμετωπίζουν θετικά την ιδέα της δωρεάς οργάνων, πολύ δύσκολα συναινούν όταν έρθει η ώρα να αποφασίσουν να δωριστούν τα όργανα συγγενικού προσώπου τους που έχει κηρυχτεί εγκεφαλικά νεκρό.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα υγείας. Επομένως χρειάζεται να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών και εκπαίδευση των γιατρών. Πρόσφατα ο ΕΟΜ κατόρθωσε να πραγματοποιήσει, με ιδιαίτερη επιτυχία, σειρά σεμιναρίων εκπαίδευσης Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων, μια επιδίωξη χρόνων, χάρη στη χορηγία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Εθνικό σχέδιο δράσης

Το Ιούλιο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός,μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, ώστε να καλύψει το έλλειμμα εμπιστοσύνης και τη δυσπιστία που υπάρχει στους πολίτες, απέναντι στη διαδικασία που ακολουθείται για τις μεταμοσχεύσεις. Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ομόφωνα συμφώνησε ότι η Ελλάδα, χρειάζεται έναεθνικό σχέδιο δράσης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον τομέα των μεταμοσχεύσεωνκαι τη δωρεά οργάνων και να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες. Παράλληλα και ο ΕΟΜ κρούει εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά άμεση σύνταξη και, κυρίως, εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης.

Δημοφιλή