Το «Will & Grace» επιστρέφει: Η Debra Messing και ο Eric McCormack μας μιλούν πριν την πρεμιέρα της σειράς στην Ελλάδα

Το «Will & Grace» επιστρέφει: Η Debra Messing και ο Eric McCormack μας μιλούν πριν την πρεμιέρα της σειράς στην Ελλάδα

Μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, η σειρά που αγαπήθηκε όσο λίγες από το παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό, επιστρέφει με το παλιό της καστ αλλά με ολοκαίνουργιες ιστορίες, πιο απολαυστικές και, καλώς ή κακώς, πιο επίκαιρες από ποτέ.

Το «Will & Grace», το διάσημο sitcom που προβαλλόταν επί σχεδόν μια δεκαετία (1998-2006) από το NBC, κέρδισε τις καρδιές του κόσμου χάρη στους αξιολάτρευτους πρωταγωνιστές του, τον Will Truman (Eric McCormack), έναν gay δικηγόρο, και την Grace Adler (Debra Messing), μια straight διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων. Κάθε επεισόδιο ακολουθούσε την καθημερινότητα των δύο κολλητών φίλων στη Νέα Υόρκη, την οποία πλαισίωναν εξαιρετικά οι άλλοι δύο βασικοί χαρακτήρες της σειράς, η Karen Walker (Megan Mullally), βοηθός της Grace και διαβόητη socialite, και ο Jack McFarland (Sean Hayes), ο άλλος κολλητός του Will, επίσης gay. Μέχρι και σήμερα, το «Will & Grace» παραμένει μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης, η οποία είχε ομοφυλόφιλους χαρακτήρες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και είχε συγκεντρώσει τον αστρονομικό αριθμό των 83 υποψηφιοτήτων για βραβείο Emmy, κερδίζοντας τα 16 από αυτά.

Το reboot του «Will & Grace» θα κάνει πρεμιέρα στο κανάλι COSMOTE CINEMA 4HD το Σάββατο 30/9 στις 22.30 και η HuffPost Greece εξασφάλισε αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις που έδωσαν οι δύο κεντρικοί πρωταγωνιστές της σειράς, Debra Messing και Eric McCormac, λίγο πριν τη μεγάλη επιστροφή τους στη μικρή οθόνη.

Η σειρά φιλοδοξεί να έχει τη δική της φωνή σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στον πολιτικό χώρο. Ποια είναι η προσωπική σου στάση απέναντι σε όλα αυτά;

Είναι απίστευτα ευχάριστο να έχουμε αυτή την πλατφόρμα. Το «Will & Grace», είχε από την αρχή στο DNA του το σχολιασμό, το να ρίχνει φως σε όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, τώρα, στην ποπ κουλτούρα και στην πολιτική. Και είναι υπέροχο που επιστρέφουμε γιατί έχουμε πρόσβαση σε αυτό. Αυτοί ήμασταν πάντα. Και τώρα απλά θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα. Προφανώς, ο κόσμος είναι ένα εντελώς διαφορετικό μέρος. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές πολύ τρομακτικές και ενοχλητικές αλλαγές. Που είναι βασικά και ο λόγος που ήθελα να επιστρέψω. Επειδή είχα ανάγκη να γελάσω ξανά. Και ήθελα να κάνω τον κόσμο να γελάσει. Αλλά ήταν πολύ σημαντικό για εμένα, από την αρχή, το ότι δεν θα αποφεύγαμε να σχολιάσουμε την πολιτική σκηνή. Και δεν το αποφύγαμε.

Πώς είναι να επιστρέφεις σε αυτή τη σειρά μετά από τόσα χρόνια;

Σοκαριστικό. Σοκαριστικό και μου προκαλεί σύγχυση αλλά και μια ζεστασιά, μια οικειότητα. Έχουμε γυρίσει τέσσερα επεισόδια και μπορώ ειλικρινά να πω πως μόλις τώρα κατάφερα να συνειδητοποιήσω πως το κάνουμε όντως όλο αυτό. Πως όντως επιστρέψαμε μετά από 11 χρόνια. Δηλαδή, όλη η ιστορία ήταν παρανοϊκή στα μάτια μου... Δεν μπορώ καν να το εξηγήσω. Ήμασταν όλοι σε κατάσταση σοκ τις πρώτες εβδομάδες.

Μιλήσαμε για το πώς η σειρά ταιριάζει με τη χρονική περίοδο που ζούμε αυτή τη στιγμή. Αν οι αμερικανικές εκλογές είχαν βγάλει άλλο αποτέλεσμα, θα καθόσουν σήμερα εδώ; Θα μιλούσαμε για μια διαφορετική σειρά;

Υποθέτω πως θα βρισκόμασταν εδώ, επειδή υποθέτω πως εκείνο το μικρό βίντεο που κάναμε θα είχε κάνει τα ίδια νούμερα και τότε. Και η απόφαση βασίστηκε στο ότι το δίκτυο είπε «Μισό λεπτό... Ίσως πρέπει να επαναφέρουμε αυτή τη σειρά». Πιστεύω πως μάλλον θα ήταν μια πιο ανάλαφρη σειρά, επειδή η χώρα μας θα ήταν ένα διαφορετικό μέρος. Προφανώς η καθολική ένταξη των ανθρώπων και η ανοχή είναι ο πυρήνας της σειράς μας, και αυτά είναι που απειλούνται σήμερα από την κυβέρνησή μας...

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες επιστρέφοντας στη σειρά;

Η σωματικότητα. Η Grace είναι τρομερά σωματική. Και η Debra είναι τρομερά άγαρμπη (γέλια). Μέσα σε οκτώ χρόνια, έπαθα διάστρεμμα στον αυχένα μου, στον ώμο μου, στο αριστερό μου ισχίο... Τόσοι πολλοί τραυματισμοί επειδή έπεφτα με τα μούτρα σε όλες τις καταστάσεις. Όλοι κάναμε πλάκα με αυτό τότε. Τώρα, διανύω τη δεκαετία των 40 και νιώθω αυτούς τους πόνους και δεν έχω την ίδια ευλυγισία που είχα στα 30 μου. Οπότε νομίζω πως αυτό ήταν το μεγαλύτερο άγχος μου από την αρχή. «Πώς θα βρω ξανά αυτή την ενέργεια και τη σωματικότητα;».

Είναι δώρο για έναν ηθοποιό το να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία μετά από τόσο καιρό; Έχεις κάνει τέσσερα επεισόδια μέχρι τώρα. Όταν σκέφτεσαι την νεότερη Debra Messing που είχε κάνει τέσσερα επεισόδια για την πρώτη σεζόν... Πώς νιώθεις για αυτά που σκεφτόσουν τότε, σε αντίθεση με αυτά που έχεις τώρα μπροστά σου;

Ω θεέ μου, (η νεότερη Debra) ήταν τρομοκρατημένη. Αναρωτιόταν αν θα μας έκοβαν την επόμενη εβδομάδα. Ήταν μια πολύ επικίνδυνη σειρά για την τηλεόραση, αμέσως μετά το κόψιμο της σειράς της Ellen DeGeneres (Ellen, 1994-1998). Επίσης τότε σκεφτόμουν «Ποια είναι η Grace;». Το περίεργο πράγμα με τα sitcoms είναι πως μαθαίνεις ποιος είναι ο χαρακτήρας σου απλά παίζοντάς τον. Δεν έχεις ιδέα στην αρχή. Οπότε, ναι, νιώθω εντελώς διαφορετικά τώρα. Έχω το προνόμιο πως έζησα εκείνη την εμπειρία και απομακρύνθηκα και είχα τη δυνατότητα να επιστρέψω. Γνωρίζω πόσο μοναδική και ξεχωριστή είναι αυτή η θέση, για όλους μας. Το ότι είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι τόσο πετυχημένο που άλλαξε τις ζωές μας, το ότι είχαμε τη δυνατότητα να φύγουμε από αυτό και να ζήσουμε άλλες δημιουργικές εμπειρίες που μας αναθρέψαν με πολλούς τρόπους, και μετά να επιστρέψουμε; Δεν έχει συμβεί ξανά στην ιστορία της τηλεόρασης. Πιστεύω πως γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το πόσο τυχεροί και προνομιούχοι είμαστε.

Πώς ήταν για σένα η επιστροφή μετά από τόσα χρόνια;

Είναι σαν μια εκπληκτική στροφή 360 μοιρών. Έφυγα από τη σειρά και κατά βάση έπρεπε να δουλέψω εναντίον της. Ξέρεις, έπρεπε να βγω από τη ζώνη ασφαλείας μου και να μην παίζω gay χαρακτήρες για ένα διάστημα, επειδή έπρεπε να υπενθυμίζω στον κόσμο πως μπορώ να κάνω και άλλα πράγματα. Οπότε έκανα διάφορες σειρές όπου έπαιζα έναν straight, παντρεμένο άντρα. Βρίσκομαι ακόμα στη μέση μιας από αυτές (το Travelers, του Netflix). Οπότε, όταν παρουσιάστηκε αυτή η ευκαιρία, σκέφτηκα, τι τέλεια ευκαιρία να έχω τη δυνατότητα να πέσω με τα μούτρα σε αυτό, χωρίς κανένα φόβο. Μπορώ απλά να το απολαύσω και να μην ανησυχώ για τον αντίκτυπο του να παίζω τον Will για πολύ καιρό. Τώρα σκέφτομαι πως αν μπορώ να κάνω και τις δύο σειρές για όσα χρόνια κρατήσουν, τι άλλο να ζητήσω;

Πολύ λίγοι ηθοποιοί έχουν την ευκαιρία να παίζουν κάπου για μια δεκαετία και να επιστρέψουν σε αυτό μετά από μια δεκαετία. Καλλιτεχνικά πώς σε αποζημίωσε αυτό;

Τώρα υπάρχει η ηλικία και η εμπειρία. Πιστεύω πως είμαι καλύτερος ηθοποιός τώρα από ότι ήμουν πριν δέκα χρόνια. Ελπίζω πως είμαι. Όλοι μας κάναμε πολλά διαφορετικά πράγματα μέσα σε αυτό το διάστημα. Αλλά, επίσης, αφήσαμε μια σειρά για την οποία μπορώ να πω... Ο κόσμος τείνει να το ξεχνά, αλλά ήταν κάπως δεδομένο στο τέλος της σειράς. Είχαμε ένα ωραίο μεγάλο τέλος. Αλλά ήταν ένα τέλος που κατασκευάσαμε. Είπαμε πως φεύγουμε και θέλουμε η σειρά να αφήσει μια κληρονομιά που δεν θα ξεχαστεί. Οπότε, όταν τελείωσε, τελείωσε μεγαλοπρεπώς, αλλά ήταν «το τέλος». Και το έλεγα επί δέκα χρόνια, «Δεν πρόκειται να κάνουμε κάποιου είδους reunion». Είχαμε τελειώσει. Τελειώσαμε ολοκληρωτικά την ιστορία.

Λοιπόν, κάτι συμβαίνει όταν έχεις φύγει από κάπου για πολύ καιρό. Όπως στις σχέσεις, αρχίζεις να τους λείπεις. Αυτό άρχισε να συμβαίνει και σε εμάς. Αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει σε τι βαθμό, μέχρι που κάναμε εκείνο το πολιτικό βίντεο τον Σεπτέμβριο. Και η ανταπόκριση δεν ήταν «Ω θεέ μου, όχι πάλι αυτοί οι τύποι!», αλλά «Ω θεέ μου, πόσο μου έλειψαν!». Και έτσι η καλλιτεχνική αποζημίωση είναι η αγάπη του να κάνεις ξανά αυτό το πράγμα και η αγάπη του να μπορείς να φέρεις περισσότερη πείρα σε αυτό. Αλλά και η συναισθηματική αποζημίωση είναι μεγάλη.

Πώς επιστρέφει η σειρά από εκεί που σταμάτησε; Απ' όσο καταλαβαίνω, διαγράφετε τα όσα έγιναν στο φινάλε της 8ης σεζόν.

Ουσιαστικά πετάξαμε το τελευταίο επεισόδιο. Δεν έχουμε πλέον παιδιά. Και το εξηγήσαμε όλο αυτό στο πρώτο επεισόδιο της νέας σεζόν με έναν πολύ αστείο τρόπο. Κάποιοι δημοσιογράφοι είπαν «Πώς μπορείτε απλά να πετάξετε το τελευταίο επεισόδιο;!», αλλά, πραγματικά, μιλάμε για ένα sitcom... Σε πολλούς ανθρώπους δεν άρεσε καν (το τέλος). Σε πολλούς άρεσε που είδαν τους χαρακτήρες μεγαλύτερους και να ενώνονται ξανά. Προσωπικά μου άρεσε πολύ που είδα τα δύο μεγάλα παιδιά μας σε κάτι που τελικά ήταν flash-forward, παρότι πολλοί πίστεψαν πως ήταν flashback, επειδή έμοιαζε σαν εκείνη (Grace) κι εμένα να συναντιόμαστε για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο. Και πίστευα πάντα πως ήταν πολύ έξυπνο... Αλλά ταυτόχρονα, αν κάναμε τη σειρά τώρα και εγώ είχα ένα γιο και εκείνη μια κόρη, θα γινόταν μια διαφορετική σειρά. Και δεν πιστεύω πως αυτή τη σειρά ήθελε ο κόσμος. Πιστεύω πως ήθελαν την παλιά σειρά. Και κατά κάποιο τρόπο αυτό κάναμε.

Όσοι δεν είχαν δει την παλιά σειρά, θα μπορέσουν να δουν τη νέα σεζόν χωρίς να γνωρίζουν τις προηγούμενες ή θα πρέπει να δουν κι εκείνες για να εγκλιματιστούν;

Υπήρχαν πάντα αστεία στη σειρά που αναφέρονταν σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα... Αλλά όταν δεις το νέο πρώτο επεισόδιο, την πρώτη σκηνή, είναι μια πολύ έξυπνη αναβάθμιση. Οπότε, όχι, δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τη σειρά από πριν.

Διάβασα πως σας έχουν ήδη επιλέξει και για δεύτερη σεζόν. Πόσο καιρό βλέπεις να κρατά η σειρά;

Αυτός ο τίτλος, το ότι μας επέλεξαν εξ αρχής, πόσο μάλλον για δύο σεζόν, είναι όσο επικίνδυνος όσο μπορεί να γίνει και η ίδια η σειρά, η οποία είναι comfort food για πολύ κόσμο. Και πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι που δεν περίμενες πως θα επέλεγαν μια μεγάλη gay σειρά ως το ασφαλές μέρος τους. Οπότε πιστεύω πως, όσο συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, όσο εξακολουθούμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς μας, (η σειρά) θα μπορέσει να συνεχιστεί για αρκετό διάστημα. Ο κόσμος έχει ανάγκη από κάτι παλιό και γνώριμο αλλά που ταυτόχρονα τον σπρώχνει μπροστά.