Παραμένουν άγνωστα τα αίτια της εξαφάνισης της πτήσης MH370: Τι λέει η έκθεση των αυστραλιανών αρχών

Παραμένουν άγνωστα τα αίτια της εξαφάνισης της πτήσης MH370: Τι λέει η έκθεση των αυστραλιανών αρχών
shutterstock

Οι αυστραλιανές αρχές εξέφρασαν τη λύπη τους για το ότι δεν βρέθηκε το αεροσκάφος της μοιραίας πτήσης MH370 των Malaysia Airlines, προσθέτοντας πως το συνεχιζόμενο μυστήριο είναι «απαράδεκτο», στην τελική τους αναφορά για την υπόθεση, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

«Τα αίτια της απώλειας της ΜΗ370 δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν με βεβαιότητα, μέχρι να βρεθεί το αεροσκάφος», υπογραμμίζεται στην αναφορά της ATSB (Australian Transport Safety Bureau). «Είναι σχεδόν αδιανόητο και σίγουρα κοινωνικά απαράδεκτο στην εποχή της σύγχρονης αεροπορίας...για ένα μεγάλο πολιτικό αεροσκάφος να αγνοείται και ο κόσμος να μην ξέρει με βεβαιότητα τι συνέβη στο αεροσκάφος και σε αυτούς που επέβαιναν σε αυτό».

Η εξαφάνιση του Boeing 777 στις 8 Μαρτίου 2014, με 239 επιβαίνοντες, σε πτήση προς το Πεκίνο από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια της αεροπορίας. Θεωρείται πως το αεροπλάνο εξετράπη της πορείας του κατά χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τον νότιο Ινδικό Ωκεανό πριν συντριβεί στα ανοιχτά των ακτών της δυτικής Αυστραλίας.

Η Αυστραλία, που ηγήθηκε των ερευνών, και η Μαλαισία και η Κίνα έδωσαν τέλος σε μια μακρά αναζήτηση, κόστους που άγγιξε τα 160 εκατ. δολάρια, τον Ιανουάριο, χωρίς να έχει βρεθεί κάτι, παρά τις διαμαρτυρίες των οικογενειών των επιβαινόντων.

Η κύρια επιστημονική υπηρεσία της Αυστραλίας ανακοίνωσε τον Αύγουστο πως θεωρεί με «άνευ προηγουμένου ακρίβεια και βεβαιότητα» πως το αεροπλάνο συνετρίβη βορειοανατολικά της ζώνης ερευνών. Ωστόσο, αυτά τα συμπεράσματα απορρίφθηκαν από την αυστραλιανή κυβέρνηση, ως μη επαρκώς συγκεκριμένα, και η έρευνα δεν ξανάρχισε, καθώς για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτούνται αξιόπιστα νέα στοιχεία για το πού μπορεί να βρίσκεται το αεροπλάνο.

Στην αναφορά της ATSB που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη παρουσιάζεται με λεπτομέρειες το ανεπιτυχές «κυνήγι» του αεροσκάφους, διάρκειας 1.046 ημερών, στην επιφάνεια και τον βυθό του Ινδικού Ωκεανού, και επιστημονικές αναλύσεις δορυφορικών εικόνων, ρευμάτων της θάλασσας και ακόμα και ακόμα και θαλάσσιων οργανισμών που βρέθηκαν σε κομμάτι το οποίο βρέθηκε στα ανοιχτά του Reunion Island.

Δημοφιλή