Στην πρώτη τετραμερή Βαλκανική Σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας

Στην πρώτη τετραμερή Βαλκανική Σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας
sooc

Ο συντονισμός των βαλκανικών χωρών σε μία ευρωπαϊκή πορεία είναι το κύριο «μενού» της Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας, που πραγματοποιείται σήμερα στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, και ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Μιχάι Τουντόσε.

Η Σύνοδος είναι η συνέχεια της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο της συνόδου θα βρεθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η διασφάλιση και η ενίσχυση της σταθερότητας, και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι στην άτυπη σύνοδο κορυφής στο Ταλίν ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την διεξαγωγή συνόδου Ε.Ε. – χωρών δυτικών Βαλκανίων και ήδη διαπιστώνεται ότι η πρόταση αναπτύσσει δυναμική. Η Αθήνα εκτιμά ότι μπορούν να γίνουν βήματα στο ζήτημα αυτό, καθώς η Βουλγαρία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Μάλιστα η Ελλάδα, ως παλαιότερο κράτος-μέλος (αλλά και εισηγήτρια της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης» το 2003), έχει προσφερθεί να συμβάλει με τεχνογνωσία στην προετοιμασία της προεδρίας από τη «νεοφώτιστη» σε προεδρία της Ε.Ε. Βουλγαρία.

Ακόμη στη σύνοδο της Βάρνας θα συζητηθεί η συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, και της ενέργειας.

Επισημαίνεται ότι η τετραμερής σύνοδος εντάσσεται στην ευρύτερη δραστηριοποίηση της ελληνικής διπλωματίας στα Βαλκάνια, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την Ελλάδα να προωθεί σειρά πρωτοβουλιών περιφερειακής συνεργασίας πάνω στον άξονα της ελληνο-βουλγαρικής συνεργασίας.

Σε επίπεδο πρωθυπουργών η υφιστάμενη συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας συμπληρώνεται με την παρουσία της Ρουμανίας, ενώ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών λειτουργούν ήδη σχήματα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ και Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Κροατίας (ως βαλκανικά κράτη-μέλη της ΕΕ).

Δημοφιλή