Νίκος Βλάσης: «Ο πρωταθλητισμός στο χορό είναι μια αρένα που συνυπάρχουν θηρία και πρόβατα»

Νίκος Βλάσης: «Ο πρωταθλητισμός στο χορό είναι μια αρένα που συνυπάρχουν θηρία και πρόβατα»

Ο χορευτής και δάσκαλος χορού Νίκος Βλάσης, μιλά στη HuffPost Greece για την μέχρι τώρα πορεία του αλλά και τη ζωή ενός προπονητή και χορευτή «αθλητικού χορού».

Πώς ξεκίνησε το πάθος σας με τον χορό;

Πολλές φορές, η ζωή ενός καλλιτέχνη, ενός ποιητή, συγγραφέα, επιστήμονα εμπνεύστηκε από μια απλή σκηνή, μία νότα μουσικής, ένα θρόισμα φύλλων ή ένα κελάηδισμα πουλιών και δημιούργησε και μεγαλούργησε. Κάπως έτσι, άρχισε το πάθος μου για το χορό! Ανέμελος παρακολουθούσα μία ασπρόμαυρη ταινία εποχής ώσπου τα μαγικά πόδια και ο αέρας του χορευτή έσφιξαν την καρδιά μου και την έκαναν να χτυπήσει δυνατά! Τότε άρχισε το όνειρο... και έγινε ταινία της ζωής μου!

Είστε προπονητής;

Προπονητής είναι μεγάλη κουβέντα. Προπονητής του εαυτού μου είμαι! Τον προπονώ για να γίνω καλύτερος άνθρωπος και έπειτα καλός χορευτής. Γιατί η στόφα του χορευτή έχει μια απίστευτη διαφάνεια που αντανακλά την ψυχή. Βεβαίως, δραστηριοποιούμε ως προπονητής ζευγαριών «αθλητικού χορού» αλλά και ζευγαριών μικρής ηλικίας παιδιών που είναι το μέλλον του Latin Dancesport. Δίνω μεγάλη σημασία στο contact, τους κοινούς στόχους την επιμονή και την σκληρή προπόνηση με αυστηρότητα και πειθαρχεία όπου είναι τα όπλα της μεγάλης προόδου.

Ποια είναι η χορευτική σας διαδρομή μέχρι σήμερα και τι διεθνείς διακρίσεις έχετε κατακτήσει;

Κατάγομαι από την Κέρκυρα το νησί των μουσικών και των καλλιτεχνών. Ο σπόρος και η φλέβα του χορευτή υπήρχε μέσα μου γιατί ο παππούς μου ήταν σπουδαίος Ρώσος χορευτής, ο Nikolai Bouriakof. Τελειώνοντας και το Πανεπιστήμιο του Πειραιά είχα ήδη πάρει το δίπλωμα του χορευτή. Αρχίζω να παρακολουθώ σεμινάρια ταξιδεύω στο εξωτερικό και παίρνω ιδιωτικά μαθήματα χορού με τους καλύτερους δασκάλους του Professional Dancesport (Dorin Frecautanu, Marina Sergeeva, Michael Malitowski , Joanna Leunis , Rachid Malki, Anna Suprun). Διδάσκω σε σχολές χορού της Αθήνας και συγχρόνως λαμβάνω μέρος σε τοποικούς διαγωνισμούς και φεστιβάλ. Εξελίχθηκα και άρχισα να αγωνίζομαι σε πανευρωπαικούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς ( Blackpool Dance Festival, Uk Open Championship, German Open Championship, Italian Open Championship, Idu World Championship Israel). Δίδαξα στο I.D.T.A. CONGRESS όπου λαβάνει μέρος στο Southport της Αγγλίας μαζί με την δασκάλα μου Julie Mouzafiarova. Το πείσμα μου για να γίνω καλύτερος μου ανοίγει δρόμους πρωταθλητισμού και το 2012 κερδίζω την 7η θέση στο Torino Open Championship στην Ιταλία.

Μιλήστε μου για την παρτενέρ σας

Με την παρτενέρ μου, Γεωργία Κοτοπούλη, αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής με διεθνής διακρίσεις και επαγγελματίας χορεύτρια Latin ενώσαμε το πάθος την αγάπη μας και την τεχνική μας στον χορό και ανοίξαμε τα φτερά μας. Στην φύση βλέπουμε εικόνες που δείχνουν την κίνηση, το μαζί, την ζεστασιά, όπως τα κλαδιά των δέντρων και τα φύλα που χορεύουν με το φύσημα του αέρα. Τον ήλιο και της ακτίνες που καίνε. Την γη που στρέφεται γύρω από αυτόν. Έτσι αισθανόμαστε εγώ και η παρτενέρ μου όταν χορεύουμε. Ο ένας είναι συνέχεια του άλλου, το γνωστό continuing movement. Μαζί κατακτήσαμε στην κατηγορία international 5dance Latin την 1Η θέση στο Satolia Dance Festival International Edition 2017 και την 2Η θέση στο Greek Open Championship 2017 με την συμμετοχή διεθνών ζευγαριών, παρόλο που σμήξαμε χορευτικά μόλις ένα χρόνο.

Πόσες ώρες προπονείστε καθημερινά;

Ο αθλητικός και διαγωνιστικός χορός απαιτεί θυσίες. Οι προπονήσεις μας γίνονται σχεδόν καθημερινά και διαρκούν από 3 έως 5 ώρες. Μέσα από τις προπονήσεις μας υπάρχει «παίδευση» ψυχική και σωματική μαζί με έκρηξη συναισθημάτων θυμού, χαράς, επιβράβευσης, αγωνίας αλλά και ικανοποίησης... και το ταξίδι των προπονήσεων μας μέχρι το τέλος του διαγωνισμού μας οδηγεί στην «κάθαρση». Όπως οδηγούνται ηθοποιοί και θεατές στις τραγωδίες των μεγάλων αρχαίων ποιητών.

Στόχοι και όνειρα για το μέλλον;

Στόχοι μας είναι η διαγωνιστική καταξίωση στην Ελλάδα και το εξωτερικό καταλαμβάνοντας τίτλους και προβάλλοντας την χώρα μας σε διεθνείς αγώνες. Η δραστηριοποίηση μας ως προπονητές ζευγαριών όλων των ηλικιών για να λάβουν μέρος σε αγώνες και πρωταθλήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και το πιο σημαντικό να βοηθήσουμε σωματεία και ιδρύματα παιδιών με ειδικές ανάγκες μέσω του χορού και της κίνησης.

Σε αυτό το επίπεδο ο χορός έχει τις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού;

Σε αυτό το επίπεδο που βρισκόμαστε, ΝΑΙ, πραγματικά ο χορός έχει τις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού! Απαιτήσεις όπως πειθαρχεία, στερήσεις, ατελείωτες ώρες προπόνησης, επιμονή και σε μεγάλο βαθμό η υπομονή, απόλυτη υπακοή σε διατροφικό καθημερινό πρόγραμμα, γυμναστική και πολύωρη μελέτη βημάτων και κινήσεων. Βέλη που ξεκινούν από το τόξο και καταλήγουν στο κέντρο του στόχου που είναι η νίκη και το μετάλιο.

Είναι δύσκολος ο χώρος του θεάματος;

Μπαίνοντας στο στάδιο και στην αρένα του χορού ξέραμε ότι ο χώρος του θεάματος θα είναι δύσκολος. Είναι αρένα όπου οι καλύτεροι θα υπερισχύσουν και οι κατώτεροι εγκλωβίζονται και χάνονται. Στο χώρο του θεάματος που έχει πολλές μορφές, συναντήσαμε Συμπληγάδες και Κύκλωπες. Όμως όταν ο σκοπός είναι το ταξίδι, αξίζουν όλες οι θυσίες και τα αγωνίσματα, με περισσότερο θάρρος και πείσμα για να φτάσουμε στην Ιθάκη μας.

Υπάρχει κακός ανταγωνισμός;

Με τα δικά μου μάτια και να υπήρχε δεν θέλω ούτε να το σκεφτώ. Ο πρωταθλητισμός στο χορό είναι μια αρένα που συνυπάρχουν θηρία και πρόβατα. Όμως στην πορεία διαχωρίζονται γιατί απλά δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Ο αθλητισμός ζητά την ευγενή άμυλα, που αναβαθμίζει τον αθλητή και αναδεικνύει την ποιότητα του.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας δύο-τρεις δυνατές στιγμές που έχουν χαραχτεί στην ψυχή σας, καλές και κακές;

Μπορεί να έχω ζήσει δεκάδες χορευτικές εμπειρίες και να έχω γνωρίσει πολύ κόσμο αλλά οι δύο πιο έντονες στιγμές της ζωής μου που έχουν χαραχτεί στην μνήμη μου και θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας είναι: Όταν με κάλεσαν να καλύψω χορευτικά την εορτή των ενόπλων δυνάμεων στην πλατεία Συντάγματος όπου μπροστά στο εκτόπισμα της Ελληνικής σημαίας και κάτω από τους ήχους της ορχήστρας της μπάντας της αεροπορίας αξιώθηκα να βρεθώ σε αυτήν την μεγάλη εορτή. Δεν ξεχνώ την ώρα που χόρευα ότι η συγκίνηση είχε πλημμυρίσει το σώμα και την καρδιά και στην τελευταία χορευτική κίνηση ξέφυγαν δάκρυα χαράς από τα μάτια μου. Διαφορετικά συναισθήματα στιγμή και τόπος όταν πήρα το πρώτο μου χρυσό μετάλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αθλητικού Χορού ανεβαίνοντας στο βάθρο και βλέποντας στην πρώτη σειρά των θεατών την χαρμόσυνη συγκίνηση της μητέρας μου συνέτριψε την ψυχή μου!

Βοηθάτε με την παρτενέρ σας παιδιά με ειδικές ανάγκες. Είναι θεραπεία ο χορός;

Μέσα στους στόχους μας είναι η βοήθεια παιδιών με ειδικές ανάγκες. Ήδη προσφέρουμε εθελοντικά μαθήματα σε παιδιά με προβλήματα ακοής χρησιμοποιώντας ήχους από τους κραδασμούς των πελμάτων στο ξύλινο πάτωμα και κινήσεις χεριών. Κάνουμε μαθήματα σε παιδιά με κινησιολογικά προβλήματα και προβλήματα αυτισμού. Έτσι ο χορός είναι συνυφασμένος μέσα στο πρόγραμμα ψυχοθεραπείας και κινησιολογίας των παιδιών αυτών με εξαιρετικά αποτελέσματα στην πορεία της υγείας.

Ποια είναι η άποψη σας για τα reality χορού που βλέπουμε στην τηλεόραση;

Τα reality show είναι ένα παιχνίδι αισθήσεων και παραισθήσεων. Απορροφούν και έλκουν τον θεατή σε καταστάσεις και πρόσωπα που μετά από λίγο καιρό του είναι αδιάφορα. Ενώ επιλέγονται άριστοι χορευτές δεν προλαβαίνουν μέσα στην πίεση του χρόνου των διαφημίσεων και εξωτερικών παραγόντων να αναδείξουν το ταλέντο τους. Πραγματικά τα reality dance show είναι κάτι πρωτοποριακό στην Ελληνική τηλεόραση γιατί κάνουν γνωστό τον χορό σαν άθλημα και σαν κοινωνική δικτύωση στο ευρύ κοινό. Μαθαίνουμε για την ζωή και την πορεία των χορευτών όπου αναδεικνύονται και κερδίζουν σαφώς οι καλύτεροι, δυστυχώς όμως το μελανό σημείο είναι ότι φεύγουν κατά την διάρκεια του show χορευτές με τεράστιο ταλέντο και εκτόπισμα.

Επίλογος

Ο χορός είναι παράγων έκφρασης και ελευθερίας. Και είναι η απόδειξη της μετάβασης του ανθρώπου παραπέρα από εκεί που τον άφησε το χέρι του Θεού. Απόδειξη δημιουργίας πολιτισμού.