Απαγωγή Λεμπιδάκη: Νέα στοιχεία για το «βιογραφικό» των απαγωγέων. «Θα πάρουμε τα όπλα»

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Νέα στοιχεία για το «βιογραφικό» των απαγωγέων. «Θα πάρουμε τα όπλα»
eurokinissi

Ενεργή συμμετοχή στο Σύλλογο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου είχαν τρεις από τους απαγωγείς. Ο ένας, μάλιστα, ηλικίας 45 ετών, δήλωνε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Κρήτης, απευθυνόμενος προς υπουργούς της κυβέρνησης, ότι «θα πάρουμε τα όπλα αν πετάξουν στο δρόμο ανθρώπους με πλειστηριασμούς».

Στις 3 Σεπτεμβρίου είχε συλληφθεί για εμπρησμό των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε κατηγορηθεί και για πρόκληση σωματικών βλαβών με θύμα δικαστικό επιμελητή.

Ένα δεύτερο μέλος, ηλικίας 46 ετών, είναι αγρότης και φέρεται να συμμετείχε από την αρχή στην απαγωγή. Το επώνυμό του είναι ίδιο με υπουργού της κυβέρνησης, χωρίς όμως να έχει καμία συγγενική σχέση μαζί του.

Ο 44χρονος ιδιοκτήτης νυχτερινού μαγαζιού που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για σωματεμπορία δεν αποδέχεται τις σε βάρος του κατηγορίες. Ο δικηγόρος του Θωμάς Λεχωβίτης δηλώνει ότι «ο εντολέας μου συνελήφθη μόνο και μόνο επειδή συνάντησε μία ημέρα δύο συγκατηγορουμένους του. Με τον έναν έχει μακρινή συγγένεια και με τον άλλον ήταν στο παρελθόν φίλος. Κανείς όμως από τους κατηγορουμένους δεν αναφέρει τον πελάτη μου στις καταθέσεις του για το οτιδήποτε».

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε και ένας 22χρονος, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για απόπειρα ανθρωποκτονίας στα Σφακιά, ένας 60χρονος μεσίτης που είχε κατηγορηθεί για κλοπή, ένας 40χρονος ομογενής που «στρατολογήθηκε» τον τελευταίο μήνα για τη φύλαξη του Λεμπιδάκη, ένας 43χρονος ιδιοκτήτης της μάντρας που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για παράνομη κατοχή σκραπ.

Η εγκληματική οργάνωση συστήθηκε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου. Υπήρξε οργάνωση, καλή μελέτη του σχεδίου, προπαρασκευή, όπως και παρακολούθηση του θύματος. Κάποιοι από τους απαγωγείς έκαναν ταξίδια στην Αθήνα για την αποστολή μηνυμάτων προς την οικογένεια.

Έρχονταν στην πρωτεύουσα, έστελναν μήνυμα με «κινητά-φαντάσματα» και επέστρεφαν στο νησί. Κατά την παρουσία τους στο χώρο όπου κρατούνταν ο Λεμπιδάκης φορούσαν τα ίδια ρούχα και μιλούσαν ψιθυριστά ώστε να μην έχει ο επιχειρηματίας καμία δυνατότητα αναγνώρισης τους.

Εντύπωση προκαλεί το απόσπασμα της δικογραφίας για την απαγωγή Λεμπιδάκη, που αναφέρει ότι οι απαγωγείς παρακολουθούσαν τον επιχειρηματία και γνώριζαν για το ταξίδι του στο εξωτερικό.

Οι απαγωγείς τον παρακολουθούσαν και γνώριζαν για το ταξίδι του

«Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποδεδειγμένα είχαν πλήρη γνώση ως προς το ταξίδι που πραγματοποίησε ο Λεμπιδάκης Μιχαήλ στο εξωτερικό και το χρονικό διάστημα της παραμονής του εκεί, ως και τον ακριβή χρόνο επιστροφής του, καθόσον εκτέλεσαν το σχέδιό τους αμέσως μετά την επιστροφή του στο Ηράκλειο της Κρήτης και σε χρόνο μιάμισης (1,5) ώρας περίπου μετά την προσγείωση της πτήσης στην οποία επέβαινε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Η εγκληματική οργάνωση είχε υπολογίσει με απόλυτη ακρίβεια μέχρι και τους αναγκαίους χρόνους που απαιτούνταν για την μετάβαση στο σημείο δράσης, για την ακινητοποίηση του παθόντα, τον εμπρησμό των οχημάτων και την διαφυγή. Η οδική απόσταση ανάμεσα στο σημείο απόκρυψης και το σημείο ενέργειας της αρπαγής εκτιμάται σε (6,2) km», αναφέρεται.

Δημοφιλή