Η ΝΔ παίρνει θέση στην αλλαγή φύλου. Το παρασκήνιο της γαλάζιας τροπολογίας

Η ΝΔ παίρνει θέση στην αλλαγή φύλου. Το παρασκήνιο της γαλάζιας τροπολογίας
Eurokinissi

Με έναν πολιτικό ελιγμό επιχειρεί η ΝΔ να απεμπλακεί – κυρίως στο εσωτερικό του κόμματος – από την υπόθεση της υπερψήφισης της κυβερνητικής ρύθμισης για την αλλαγή φύλου, προλαβαίνοντας ίσως έτσι νέο γύρο εσωστρέφειας και εσωκομματικών αντιδράσεων.

Με καταγεγραμμένη ήδη την θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής – ήταν το μόνο κόμμα που δεν τοποθετήθηκε επί της αρχής – να ξεκαθαρίσει την τελική της στάση στην Ολομέλεια, η ηγεσία της ΝΔ, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και έντονες συζητήσεις, προσανατολίζεται στην κατάθεση ξεχωριστής τροπολογίας, που θα περιλαμβάνει και της ενστάσεις της οδού Πειραιώς στο κατατεθέν νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, η γαλάζια τροπολογία θα προβλέπει ότι το δικαίωμα αλλαγής φύλου θα χρησιμοποιείται μόνο μία φορά, θα απαιτείται ειδική ιατρική γνωμάτευση από αρμόδια επιτροπή, ενώ η σχετική απόφαση θα λαμβάνεται μετά την ενηλικίωση του ενδιαφερόμενου.

Επιπλέον, στην πρότασή της η ΝΔ θα αναφέρει ρητά ότι δεν θα προβλέπεται η δυνατότητα υιοθεσίας ή γάμου.

Ωστόσο, στο γαλάζιο επιτελείο μέχρι να καταλήξουν σε αυτή τη θέση, έφτσανα αρκετά κοντά ακόμα και στο ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές της ψήφου κατά συνείδηση.

Μπροστά στον ορατό κίνδυνο όμως να πληγεί – έστω και επικοινωνιακό επίπεδο – η δημόσια εικόνα της κοινοβουλευτικής ομάδας, με βουλευτές που άλλοι θα υπερψήφιζαν, άλλοι θα έλεγαν όχι και κάποιοι θα απείχαν, επικράτησε η λύση της κατάθεσης ξεχωριστής τροπολογίας.

Ακόμα και με δεδομένη τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη που εξαρχής ήταν υπέρ της δήλωσης αλλαγής φύλου, στη ζυγαριά της επιβολής της προσωπικής του άποψης και του κινδύνου πληγεί η έως τώρα συντεταγμένη πορεία της ΝΔ, επικράτησε το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, έστω και αν η επίμαχη ρύθμιση «κούμπωνε» στο φιλελεύθερο προφίλ του αρχηγού της ΝΔ.

Δημοφιλή