Ο Τραμπ αναμένεται να μην επικυρώσει τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Ο Τραμπ αναμένεται να μην επικυρώσει τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα
U.S. Republican presidential candidate Donald Trump addresses a Tea Party rally against the Iran nuclear deal at the U.S. Capitol in Washington September 9, 2015. REUTERS/Jonathan Ernst
U.S. Republican presidential candidate Donald Trump addresses a Tea Party rally against the Iran nuclear deal at the U.S. Capitol in Washington September 9, 2015. REUTERS/Jonathan Ernst
Jonathan Ernst / Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα πως δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters- σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση της συμφωνία του 2015.

Ο αξιωματούχος αυτός, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε πως ο Τραμπ αναμένεται επίσης να παρουσιάσει μια ευρύτερη αμερικανική στρατηγική σχετικά με το Ιράν η οποία θα είναι πιο ανταγωνιστική. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει τη στάση του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post, θεωρείται πως ο Τραμπ θα προβεί στη συγκεκριμένη ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα, υποστηρίζοντας πως η συμφωνία δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και παραπέμποντας το θέμα σε ένα Κογκρέσο το οποίο παρουσιάζεται διστακτικό σχετικά με το αν πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις ή όχι, σύμφωνα με πηγές ενημερωμένες πάνω στη στρατηγική του Λευκού Οίκου.

Πάντως, σε σχετικό δημοσίευμα των New York Times σημειώνεται πως, αν και ο Τραμπ αναμένεται να αγνοήσει τους κορυφαίους συμβούλους εθνικής ασφαλείας του στο συγκεκριμένο ζήτημα, ανοίγοντας μια έντονη πολιτική συζήτηση σχετικά με το Ιράν, το πιθανότερο είναι να αφήσει τη συμφωνία ως έχει. «Αρνούμενος να επικυρώσει...ο Τραμπ στην ουσία πετάει το μπαλάκι στο Κογκρέσο για να αποφασίσει εάν θα επιβάλει εκ νέου τιμωρητικές οικονομικές κυρώσεις. Ακόμα και μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, δεν φαίνεται να υπάρχει πολλή διάθεση για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον προς το παρόν. Παρόλα αυτά, η εν λόγω κίνηση του Τραμπ θα του επέτρεπε να πει στους υποστηρικτές του πως έχει αποκηρύξει τη συνθήκη, ενώ ταυτόχρονα συμβιβάζεται με την πραγματικότητα πως οι ΗΠΑ θα απομονώνονταν από τους συμμάχους τους εάν υπονόμευαν μια συμφωνία την οποία το Ιράν θεωρείται πως τηρεί» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ έχει επικρίνει έντονα τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «ντροπιαστική» και τη «χειρότερη συμφωνία που έχει γίνει ποτέ».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» είπε σε συνάντηση με τη στρατιωτική ηγεσία στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, προσθέτοντας πως «το ιρανικό καθεστώς υποστηρίζει την τρομοκρατία και εξάγει βία, αιματοχυσία και χάος στη Μέση Ανατολή. Για αυτό και πρέπει να μπει τέλος στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Ιράν και τις πυρηνικές του φιλοδοξίες. Δεν έχουν τηρήσει το πνεύμα της συμφωνίας» είπε σχετικά- ενώ, ερωτηθείς για το αν θα επικυρώσει τη συμφωνία, απάντησε «θα μάθετε σύντομα για το Ιράν».

Δημοφιλή