Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην πραγματική παραγωγή παρουσίασε ο Τσίπρας στο 2ο Thessaloniki Summit

Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην πραγματική παραγωγή παρουσίασε ο Τσίπρας στο 2ο Thessaloniki Summit
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ένα παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην πραγματική παραγωγή, και όχι στους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και τους μεσάζοντες, περιγράφει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο 2ο Thessaloniki Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Σε αυτό το νέο μοντέλο η βόρειος Ελλάδα θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

Το πολιτικό μήνυμα του πρωθυπουργούς προς τους βιομηχάνους και τους επιχειρηματίες της βορείου Ελλάδος είναι η απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης στην ενίσχυση επενδύσεων με όρους και προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις είναι τρεις:

α) σεβασμός της εργασίας και των εργαζομένων,

β) τήρηση των περιβαλλοντικών νόμων και

γ) υλοποίηση της κείμενης ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας.

Ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνει ότι την πολιτική αυτή ακολούθησε η κυβέρνηση και στο Ελληνικό, προκειμένου να συνεχιστεί κανονικά η επένδυση χωρίς να δημιουργηθούν ανυπέρβλητα εμπόδια στο μέλλον. Βασικό μέλημα της κυβέρνησης, υπογραμμίζεται, είναι να κινείται στη λογική της αποτελεσματικότητας και της ουσίας και όχι της επικοινωνίας για το θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων.

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες ο πρωθυπουργός επανέλαβε την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την τόνωση της αναπτυξιακής τροχιάς της ελληνικής οικονομίας με την πλήρη εκμετάλλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων που βρίσκονται στη διάθεσή της. Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση ΕΣΠΑ για τρίτη συνεχή χρονιά και έκτη στην απορρόφηση του πακέτου Γιούνκερ, ενώ υπάρχουν σημαντικές συμφωνίες με την ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) για πρόσθετη χρηματοδότηση.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στη βιομηχανία, στη λογική ενός νέου παραγωγικού μοντέλου βασισμένου στην πραγματική παραγωγή και όχι στο μοντέλο του κρατικοδίαιτου επιχειρηματία και των μεσαζόντων. Τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της βόρειας Ελλάδας στην ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής, δεδομένου ότι εκεί βρίσκονται παραδοσιακά και οι περισσότερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας.

Όσον αφορά την οικονομία επισημαίνει την θετική πορεία που έχει και την εκτίμηση πολλών ξένων και Ελλήνων παραγόντων ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018/ Το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα είναι ότι η οικονομία είναι εντός στόχων και ότι η κυβέρνηση εργάζεται μαζί με όλους τους εταίρους για το γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, προκειμένου η χώρα να μπει στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο από το μνημόνιο.

Δημοφιλή