Στη δημοσιότητα, κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης κατά του παραγωγού του Χόλιγουντ, Harvey Weinstein

Στη δημοσιότητα, κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης κατά του παραγωγού του Χόλιγουντ, Harvey Weinstein
Film producer Harvey Weinstein attends the 2016 amfAR New York Gala at Cipriani Wall Street in Manhattan, New York February 10, 2016. REUTERS/Andrew Kelly
Andrew Kelly / Reuters
Film producer Harvey Weinstein attends the 2016 amfAR New York Gala at Cipriani Wall Street in Manhattan, New York February 10, 2016. REUTERS/Andrew Kelly

Από την αρχή της εβδομάδας, φήμες έλεγαν ότι ο Harvey Weinstein, ένα από τα μεγαλύτερα στελέχη του Χόλιγουντ, έχει προσλάβει δικηγόρο για δύο πιθανές ιστορίες που θα έβγαιναν στη δημοσιότητα και τον αφορούν. Και είχε δίκιο, αφού χθες, Πέμπτη, οι The New York Times δημοσίευσαν ένα εκτενές άρθρο με καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης κατά του Weinstein.

Ποιος είναι ο Harvey Weinstein;

Ο Harvey Weinstein είναι ένας πολύ γνωστός παραγωγός του Χόλιγουντ, γνωστός για την ικανότητά του να απογειώνει την καριέρα νέων ηθοποιών. Μαζί με τον αδερφό του, ίδρυσαν την Miramax Films, την οποία εγκατέλειψαν το 2005 και ίδρυσαν το δικό τους κινηματογραφικό στούντιο, The Weinstein Company (TWC), το οποία έχει κάνει την παραγωγή σε πολλές διάσημες ταινίες, όπως οι ταινίες «The King's Speech», «Silver Linings Playbook» και «Lion».

Το άρθρο περιγράφει καταγγελίες παρενόχλησης από παλιότερες, αλλά και τωρινές συνεργάτιδες και υπαλλήλους του Weinstein. Μία από τις αναφορές που κάνει είναι η περίπτωση της ηθοποιού Ashley Judd, την οποία είχε καλέσει στην έπαυλή του στο Μπέβερλι Χιλς πριν από 20 χρόνια. Ενώ η ίδια νόμιζε ότι ήταν ένα επαγγελματικό πρωινό ραντεβού, εκείνος την έστειλε στο δωμάτιό του, όπου εμφανίστηκε με την ρόμπα του και της ζήτησε να του κάνει μασάζ ή απλώς να τον κοιτάζει όσο κάνει μπάνιο.

«Οι γυναίκες μιλούν μεταξύ τους εδώ και πολύ καιρό για τον Harvey και απλά έχει φτάσει η ώρα να αρχίσουμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση δημόσια», είπε η Judd.

Ταυτόχρονα, οι The New York Times, αναφέρουν πολλές περιπτώσεις όπου ο Weinstein παρουσιάστηκε σχεδόν γυμνός ή εντελώς γυμνός μπροστά σε κάποιον και του ζήτησε να είναι μπροστά όσο κάνει ντους ή να του κάνουν μασάζ.

Οι υπάλληλοί του υπέγραφαν συμβόλαιο στο οποίο αναφερόταν ότι δεν μπορούν να ασκήσουν κριτική στην εταιρεία, ούτε στα στελέχη της με τρόπο που να βλάψουν την φήμη τους. Στο φως ήρθε και συμφωνία που είχε κάνει το 1997, ο ίδιος με την ηθοποιό Rose McGowan, όπου η τελευταία έλαβε 100.000 δολάρια.

Τον Μάρτιου του 2015 ο Weinstein προσκάλεσε το μοντέλο Ambra Battilana στο γραφείο του για να συζητήσουν για την καριέρα της. Έπειτα από μερικές ώρες η ίδια κάλεσε την αστυνομία και τους είπε ότι ο Weinstein έπιασε το στήθος της, αφού την ρώτησε αν είναι αληθινό και έβαλε το χέρι του μέσα από την φούστα της.

Ο ίδιος δεν έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και αρκέστηκε να γράψει το εξής:

«Σέβομαι τόσο πολύ όλες τις γυναίκες και μετανιώνω για ό,τι έγινε. Εκτιμώ ότι ο τρόπος που συμπεριφέρθηκα σε συναδέλφους στο παρελθόν έχει προκαλέσει πολύ πόνο και ειλικρινά απολογούμαι για αυτό. Αν και προσπαθώ να τα πάω καλύτερα έχω πολύ δρόμο μπροστά μου».

Όπως αναφέρουν και οι The New York Times, το δημόσιο προφίλ του Weinstein είναι πολύ διαφορετικό, αφού υποστηρίζει φεμινιστικά πρότυπα γυναικών, όπως η Hillary Clinton και η Gloria Steinem, αλλά και συμμετέχει σε πορείες υπέρ των γυναικών.