Συγκεντρώσεις κατά της απόσχισης της Καταλονίας στην Ισπανία

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
CATALONIA
JAVIER SORIANO via Getty Images
Εκτύπωση

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σε συγκεντρώσεις στη Μαδρίτη και τη Βαρκελόνη το Σάββατο, καθώς η Καταλονία προετοιμάζεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της.

Αρκετοί από τους συγκεντρωμένους ήταν ντυμένοι στα λευκά, ζητώντας την διεξαγωγή συνομιλιών προκειμένου να εκτονωθεί η χειρότερη πολιτική κρίση, για δεκαετίες, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ισπανία.

Το ζήτημα έχει διχάσει τη χώρα, ωθήσει τράπεζες και εταιρείες να βγάλουν τα γραφεία τους από την Καταλονία και κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ισπανική οικονομία,

Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συζήτησαν για την κρίση στην Καταλονία στην διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, σύμφωνα με δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters.

Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία εκφράζει την ανησυχία για το ενδεχόμενο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, από το περιφερειακό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, αλλά και την αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προκαλώντας περαιτέρω έξαρση της χειρότερης πολιτικής κρίσης για δεκαετίες, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ισπανία.

Ο Γιούνκερ μίλησε στην Μέρκελ από την Ινδία στο περιθώριο της διάσκεψης μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας. «Μεταξύ άλλων θεμάτων συζήτησαν την κατάσταση στην Ισπανία» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χωρίς να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ανησυχία κλιμακώνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης στην Καταλονία, στην οικονομία της Ισπανίας που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, αλλά και την πιθανότητα επιπτώσεων στις άλλες οικονομίες των χωρών που συμμετέχουν στην ζώνη του ευρώ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)