«Πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD στη Σαουδική Αραβία

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
THAAD
Handout . / Reuters
Εκτύπωση

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την ενδεχόμενη πώληση συστήματος πυραυλικής άμυνας THAAD στην Σαουδική Αραβία σε ένα εκτιμώμενο κόστος 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η ενδεχόμενη πώληση «θα στηρίξει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με την ενίσχυση της ασφάλειας μιας φιλικής χώρας» και δεν θα µεταβάλλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή, ανέφερε σε ανακοίνωση της η Υπηρεσία Συντονισμού Ασφαλείας (Defense Security Cooperation Agency, DSCA), διεύθυνση του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως, όπως μετέδωσε πρόσφατα το τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya (σαουδαραβικής ιδιοκτησίας), η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αγοράσει ρωσικά αντιαεροπορικά/ αντιπυραυλικά συστήματα S-400. Η Σ. Αραβία και η Ρωσία επίσης υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης σχετικά με τις προσπάθειες του βασιλείου να αναπτύξει τις δικές του στρατιωτικές βιομηχανίες.

Βάσει ανακοίνωσης της κρατικής SAMI (Saudi Arabian Military Industries), το μνημόνιο κατανόησης έρχεται στο ευρύτερο πλαίσιο συμβολαίων για την αγορά των S-400, του αντιαρματικού συστήματος Kornet-EΜ και άλλων όπλων.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)