Ανακοινώθηκε και επίσημα από το Λευκό Οίκο η συνάντηση Τσίπρα με τον Τραμπ. Η ατζέντα των συνομιλιών

Ανακοινώθηκε και επίσημα από το Λευκό Οίκο η συνάντηση Τσίπρα με τον Τραμπ. Η ατζέντα των συνομιλιών
Greek Prime Minister Alexis Tsipras waits for a meeting with US President at the Maximos Mansion on November 15, 2016 in Athens.Speaking in Athens on the first leg of his last foreign trip as leader, Obama stressed that a strong Europe was 'good for the world and the US', after Trump appeared to downplay the importance of historic transatlantic ties. / AFP / Brendan Smialowski (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)
Greek Prime Minister Alexis Tsipras waits for a meeting with US President at the Maximos Mansion on November 15, 2016 in Athens.Speaking in Athens on the first leg of his last foreign trip as leader, Obama stressed that a strong Europe was 'good for the world and the US', after Trump appeared to downplay the importance of historic transatlantic ties. / AFP / Brendan Smialowski (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)
BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images

Μια σειρά ζητημάτων οικονομικής και γεωπολιτικής φύσης, στην προμετωπίδα των οποίων βρίσκεται η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ στην τρίτη αξιολόγηση, προετοιμάζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 17 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα που φιλοξενείται στην «Καθημερινή της Κυριακής», στο πακέτο των συναντήσεων περιλαμβάνονται και ζητήματα στενότερης αμυντικής συνεργασίας, ενώ κρίσιμες για την ελληνική κυβέρνηση θεωρούνται και οι επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με επενδυτές.

Παράλληλα, το ΔΝΤ, επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ κατά την παραμονή του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έχει ως εξής:

«Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ θα καλωσορίσει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο στις 17 Οκτωβρίου 2017.

Ο Πρόεδρος Τράμπ και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας θα συζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της εταιρικής μας σχέσης και θα επιδείξουν την κοινή μας δέσμευση για διαρκείς δημοκρατικές αξίες που είναι τόσο σημαντικές για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός θα συζητήσουν μία σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων, μεταξύ των οποίων, η συνεργασία στον τομέα της άμυνας, οι οικονομικές επενδύσεις, η ενεργειακή ασφάλεια και οι ισχυροί πολιτιστικοί δεσμοί που ενώνουν τους Αμερικανούς και τους Έλληνες».

Η ατζέντα

Στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ συμπεριλαμβάνεται και το θέμα της επέκτασης της συμφωνίας για τη χρήση της Βάσης της Σούδας, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του «Ισλαμικού Κράτους». Το Κογκρέσο έχει εγκρίνει για τα έτη 2018-19 κονδύλια ύψους 40,145 εκατομμυρίων δολαρίων για έργα εντός της Βάσης της Σούδας, εκ των οποία 22, 045 αφορούν επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και τα υπόλοιπα κατασκευή συστήματος υδροδότησης.

Η ανανέωση της συμφωνίας παραχώρησης της βάση της Σούδας είναι, στην πραγματικότητα, αυτή την περίοδο το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα για τους αμερικανούς. Κατά τις πληροφορίες, η Ουάσιγκτον ζητά να υπογραφεί πενταετής συμφωνία, καθώς η στρατηγική σημασία της Σούδας έχει αναβαθμιστεί καταλυτικά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πριν λίγο καιρό αμερικανός αξιωματούχος, την άνοιξη όταν είχε πάθει σοβαρή ζημιά αμερικανικό αεροπλανοφόρο, κατόρθωσαν να το επισκευάσουν μέσα σε ελάχιστες ημέρες, καθώς κατέπλευσε στη Σούδα και μετέφεραν εκεί αεροπορικώς τα ανταλλακτικά.«Αν δεν υπήρχε η Βάση της Σούδας θα έπρεπε να πλεύσει πίσω στις ΗΠΑ, χάνοντας μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει πλέον η Ουάσιγκτον στην Σούδα είναι και το μήνυμα που είχε στείλει το καλοκαίρι ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρει Πάιατ. «Η Σούδα», είχε πει σε συνέντευξή του στον Εθνικό Κήρυκα, «είναι πιο σημαντική από ποτέ. Είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνια και του Περσικού Κόλπου όπου έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής».

Επίσης η ατζέντα περιλαμβάνει περιφερειακά ζητήματα, τα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό, η διαφορά με τα Σκόπια κ.α.

H συνοδεία

Δύο μέρες νωρίτερα στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, στρατηγό H.R. McMaster.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα ξεκινήσει την επίσκεψή την επίσκεψή του στις ΗΠΑ το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, από το Σικάγο, όπου θα έχει μεταξύ άλλων συναντήσεις με τον κυβερνήτη του Ιλινόις Μπρους Ράουνερ και το δήμαρχο του Σικάγο Ρομ Εμάνιουελ, ενώ τη Δευτέρα, πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, θα μιλήσει στο Συμβούλιο Παγκοσμίων Υποθέσεων του Σικάγο. Το πρόγραμμα των επαφών στο Σικάγο – στο οποίο βοήθησε σημαντικά ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης – περιλαμβάνει επισκέψεις στο Chicago Cinespace, τα μεγαλύτερα στούντιο των οποίων προεδρεύει ο Ελληνοαμερικανός Αλεξ Πίσσιος – σε internet incubator που ασχολείται με νεοφυείς επιχειρήσεις, δείπνο με τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τζον Κάλαμος – που πρόσφατα εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική – γεύμα με μέλη του Κογκρέσου από το Ιλινόι, επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο της Πόλης και εκδήλωση με την Ομογένεια.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ θα συνοδεύουν: ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Δημοφιλή