Η βάση μίλησε, ο Μητσοτάκης καλείται να πράξει

Η βάση μίλησε, ο Μητσοτάκης καλείται να πράξει
Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images
Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images

Το δικό τους στίγμα στην τελική διαμόρφωση τόσο της ιδεολογικής κατεύθυνσης όσο και των προγραμματικών θέσεων της ΝΔ επιχείρησαν να δώσουν οι περίπου 18.000 πολίτες που συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο που έλαβαν για το 1ο Προσυνέδριο του κόμματος και είχε ως θέμα αιχμής τα θέματα της απασχόλησης.

Σύμφωνα δε με τις απόψεις που διατύπωσαν, αναγνωρίζουν απο τη μια τον κομβικό ρόλο που παίζουν οι ιδιωτικές επενδύσεις στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συνιστούν ωστόσο οτι το οποίο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον δεν θα πρέπει να λειτουργεί εις βάρος των συνθηκών εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας.

Σημειώνουν δε, ότι προκειμένου οι άνεργοι να επανέλθουν στην αγορά εργασίας, δεν αρκεί η υπάρχουσα επιδοματική πολίτικη, θεωρούν πάντως την υψηλή φορολογία ως την νούμερο ένα απειλή για τις θέσεις εργασίας και εκφράζουν την επιθυμία να καθορίζουν οι ίδιοι τους όρους της εργασίας τους.

Και αν αυτη η ιδιότυπη δημοσκόπηση ήταν η θέληση της γαλάζιας βάσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται οχι μόνο να ακούσει τη φωνή τους, αλλα κα να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων τους.

Ο ίδιος πάντως φρόντισε να μετατρέψει τις απαντήσεις τους σε σύνθημα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ΝΔ ίσον νέες δουλειές, δουλειές, δουλειές», καλώντας τα μέλη του κόμματος να μην μένουν σιωπηλά, αλλά να εκφράζουν ανοιχτά τις απόψεις τους και αυτές θα λαμβάνονται υπόψιν.

Στο 1ο προσυνέδριο στη Νικαια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον στόχο του κόμματός του για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, σε βάθος διετίας, από το 29% στο 20%, αλλα και στην ανάγκη ενίσχυσης της κατάρτισης, σε μια αγορά εργασίας που θα συνδέεται άμεσα με την εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στα εργασιακά εμφανίστηκε υπέρμαχος των επιχειρησιακών συμβάσεων και της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ πρότεινε ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Δημοφιλή