Τελεσίγραφο πέντε ημερών Μαδρίτης σε Πουτζντεμόν

Τελεσίγραφο πέντε ημερών Μαδρίτης σε Πουτζντεμόν
Catalan President Carles Puigdemont delivers a speech in the Catalan regional parliament in Barcelona, Spain, October 10, 2017. REUTERS/Albert Gea
Catalan President Carles Puigdemont delivers a speech in the Catalan regional parliament in Barcelona, Spain, October 10, 2017. REUTERS/Albert Gea
Albert Gea / Reuters

Προθεσμία πέντε ημερών και συγκεκριμένα ως τις 16 Οκτωβρίου έδωσε η ισπανική κυβέρνηση στον Καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν να διευκρινίσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας ή όχι, μετέδωσε σήμερα το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe.

Αν ο Πουτζντεμόν επιβεβαιώσει ότι κήρυξε ανεξαρτησία, θα έχει στη διάθεσή του άλλες τρεις ημέρες για να «επανορθώσει» και να πάρει πίσω την απόφασή του.

Στην περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.

Σαφήνει ζητά ο Ραχόι από τον Πουτζντεμόν

Στο μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση που συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης είχε αποφασίσει να θέσει επισήμως το ερώτημα στην καταλανική ηγεσία για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας ή όχι. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ειδικότερα σημείωσε πως «αυτό αποτελεί πρόκριμμα για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στο πλαίσιο του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος».

Σε μία πολύ σύντομη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, ο Ραχόι κάλεσε τον πρόεδρο της Καταλονίας να αποσαφηνίσει εάν πράγματι έχει κηρυχθεί ανεξαρτησία ή όχι διευκρινίζοντας ότι από την απάντηση εξαρτάται η ενεργοποίηση ή μη του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

«Αυτή η γνωστοποίηση πρέπει να γίνει πριν από τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων μπορεί να λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του άρθρου 155 του Συντάγματος», είπε ο ισπανός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο άρθρο του Συντάγματος που ορίζει τα περί της προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας των 17 αυτόνομων κοινοτήτων της ισπανικής επικράτειας.

«Θέλουμε να υπάρξει σαφήνεια και δικαιική ασφάλεια. Η απάντηση της Generalitat θα ορίσει τα γεγονότα των προσεχών ημερών», έγραψε αμέσως μετά στο Twitter ο ισπανός πρωθυπουργός.

Το έγγραφο και η «συμβολική πράξη»

Να σημειωθεί πως η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που υπογράφηκε το βράδυ της Τρίτης από το σύνολο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στο περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο και από τον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν χαρακτηρίστηκε «συμβολική πράξη» από εκπρόσωπο της περιφερειακής κυβέρνησης.

«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο της Καταλονίας», κάτι που δεν συνέβη, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τζόρντι Τουρούλ. Η υπογραφή από 72 βουλευτές που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και από την καταλανική κυβέρνηση ήταν «μια συμβολική πράξη με την οποία υπογράψαμε όλοι τη δέσμευσή μας να κηρύξουμε την ανεξαρτησία».

Όμως ο Τουρούλ διευκρίνισε πως πρόκειται «για νεκρό χρόνο, όχι για αποκήρυξη ή για βήμα προς τα πίσω». «Ο πρόεδρος (Πουτζντεμόν) είπε πως αναστέλλει τα αποτελέσματα της ανεξαρτησίας, του νόμου για τη μετάβαση (προς την ανεξαρτησία) για να καθίσουμε, να μιλήσουμε, να ακούσουμε, να κάνουμε διάλογο και να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να φθάσουμε σε κάποια συμφωνία».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή