«Πυρετός» στη Μαδρίτη: Η απάντηση Ραχόι στους αυτονομιστές της Καταλονίας

«Πυρετός» στη Μαδρίτη: Η απάντηση Ραχόι στους αυτονομιστές της Καταλονίας
Spain's Prime Minister Mariano Rajoy gives a press conference after a crisis cabinet meeting at the Moncloa Palace on October 11, 2017 in Madrid. Rajoy asked Catalonia's leader to clarify whether or not he had declared independence, after a confusing declaration the previous evening. / AFP PHOTO / STRINGER (Photo credit should read STRINGER/AFP/Getty Images)
Spain's Prime Minister Mariano Rajoy gives a press conference after a crisis cabinet meeting at the Moncloa Palace on October 11, 2017 in Madrid. Rajoy asked Catalonia's leader to clarify whether or not he had declared independence, after a confusing declaration the previous evening. / AFP PHOTO / STRINGER (Photo credit should read STRINGER/AFP/Getty Images)
STRINGER via Getty Images

(Upd)- Nα θέσει επισήμως το ερώτημα στην καταλανική ηγεσία εάν κήρυξε ανεξαρτησία ή όχι, συμφώνησε η ισπανική κυβέρνηση η οποία συνεδρίασε νωρίτερα, σήμερα, το πρωί. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τόνισε ότι «αυτό αποτελεί πρόκριμμα για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στο πλαίσιο του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος».

Σε μία πολύ σύντομη συνέντευξη Τύπου, ο Ραχόι κάλεσε τον πρόεδρο της Καταλονίας να αποσαφηνίσει εάν πράγματι έχει κηρυχθεί ανεξαρτησία ή όχι διευκρινίζοντας ότι από την απάντηση εξαρτάται η ενεργοποίηση ή μη του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

«Αυτή η γνωστοποίηση πρέπει να γίνει πριν από τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων μπορεί να λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του άρθρου 155 του Συντάγματος», είπε ο ισπανός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο άρθρο του Συντάγματος που ορίζει τα περί της προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας των 17 αυτόνομων κοινοτήτων της ισπανικής επικράτειας.

«Θέλουμε να υπάρξει σαφήνεια και δικαιική ασφάλεια. Η απάντηση της Generalitat θα ορίσει τα γεγονότα των προσεχών ημερών», έγραψε αμέσως μετά στο Twitter ο ισπανός πρωθυπουργός.

Ο Μαριάνο Ραχόι θα απευθυνθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο το απόγευμα για να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις προθέσεις της Μαδρίτης.

Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Ραχόι συγκλήθηκε στις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας) προκιεμένου ν αποφασισει ποια μέτρα θα λάβει μετά την κίνηση του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.

Αντιμέτωπος με πιέσεις από όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένης της ΕΕ, ο Πουτζντεμόν υποσχέθηκε να μετατρέψει την Καταλονία σε «δημοκρατία», προτείνοντας παράλληλα να αναβληθεί η κήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος με τη Μαδρίτη. Εκτίμησε ότι η Καταλονία ζει «μια ιστορική στιγμή», βασιζόμενος στη νίκη του «ναι» στην ανεξαρτησία της επαρχίας με το 90,19% των ψήφων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου.

Το δημοψήφισμα αυτό, που είχε απαγορευθεί και κηρυχθεί αντισυνταγματικό από τη Μαδρίτη, βύθισε την Ισπανία στην πιο σοβαρή της κρίση μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977, διχάζοντας βαθιά και τους κατοίκους αυτής της πλούσιας επαρχίας όπου ζει το 16% των Ισπανών.

Βάσει του αποτελέσματος ο Πουτζντεμόν εκτίμησε ότι η Καταλονία θα πρέπει πλέον «να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή δημοκρατίας».

Το χειροκρότημα ήταν έντονο από τους υποστηρικτές του, ενώ ενθουσιασμός επικράτησε και μεταξύ των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας της επαρχίας οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο για να παρακολουθήσουν την ομιλία του σε γιγαντοοθόνες.

Ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα ο Πουτζντεμόν πρότεινε στο κοινοβούλιο να αναστείλει «την εφαρμογή της κήρυξης της ανεξαρτησίας (…) προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος, χωρίς τον οποίο είναι αδύνατο να καταλήξουμε σε μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση».

Μια ψυχρολουσία ανέμενε όσους ήλπιζαν σε έναν κατευνασμό των πνευμάτων: η ανακοίνωση της υπογραφής, εκτός του ημικυκλίου, μιας «κήρυξης της ανεξαρτησίας» από όλους τους βουλευτές των αυτονομιστών, που έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Ιδρύουμε την Καταλανική Δημοκρατία ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», ανέφερε το έγγραφο αυτό.

«Όμως ο πρόεδρος ανέστειλε την εφαρμογή του, καλώντας σε διάλογο», σχολίασε ένας εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης στο AFP.

«Πρόκειται για την ομιλία κάποιου που δεν γνωρίζει ούτε πού βρίσκεται, ούτε πού πάει, ούτε πού θέλει να πάει», κατήγγειλε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία προτού ανακοινώσει την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Ραχόι αναμένεται επίσης να μιλήσει και στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Ο Ραχόι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ακόμη και στην περίπτωση που αυτή δεν έχει άμεση ισχύ, ενδέχεται να αναστείλει την αυτονομία της επαρχίας, ένα μέτρο που δεν έχει ληφθεί ποτέ μετά το 1934.

Η ισπανική κυβέρνηση διαθέτει και άλλα όπλα στη φαρέτρα της: Έχει ήδη αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών της Καταλονίας. Μπορεί επίσης να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που θα επιτρέψει στον Ραχόι να κυβερνά με νομοθετικά διατάγματα. Επίσης δεν αποκλείεται η σύλληψη του Πουτζντεμόν και του περιβάλλοντός του ως στασιαστών, στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή