Τσίπρας: Η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει

Τσίπρας: Η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει
Greek Prime Minister Alexis Tsipras addresses representatives of local chambers, unions and administrations during the opening of the 82nd Thessaloniki International Fair (TIF) in Thessaloniki, northern Greece on September 9, 2017. / AFP PHOTO / SAKIS MITROLIDIS (Photo credit should read SAKIS MITROLIDIS/AFP/Getty Images)
Greek Prime Minister Alexis Tsipras addresses representatives of local chambers, unions and administrations during the opening of the 82nd Thessaloniki International Fair (TIF) in Thessaloniki, northern Greece on September 9, 2017. / AFP PHOTO / SAKIS MITROLIDIS (Photo credit should read SAKIS MITROLIDIS/AFP/Getty Images)
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images

«Το επόμενο βήμα θα είναι ο διάλογος με την αυτοδιοίκηση και τις περιφέρειες» ανέφερε ο πρωθυπουργός στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Λάρισα και έκανε λόγο για διάλογο για την απλή αναλογική στην ΤΑ. Η Θεσσαλία αποτελεί τον πυλώνα της παραγωγικής προοπτικής της Ελλάδας, ανέφερε και δεσμεύθηκε για την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων στον πρωτογενή τομέα.

Το 2017 θα κλείσει με μπροστά τον αριθμό 2 η ανάπτυξη, τόνισε και ανέφερε πως ακόμη και το ΔΝΤ εκτιμά ανάπτυξη 2,65% για το 2018 αν και εγώ εκτιμώ ότι θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη.

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι η ανάπτυξη να μην είναι μόνον αριθμοί αλλά να αφορά την καθημερινότητα του πολίτη. Εμείς θέλουμε η ανάπτυξη να είναι δίκαιη. Η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει», τόνισε.

«Είμαι βέβαιος ότι ο ενθουσιασμός σας απορρέει την επιτυχία που έχει αυτή η διοργάνωση η τέταρτη στη σειρά» είπε κατά την ομιλία του στο περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία.

«Πρέπει να αναζητήσουμε καινούργιες και ουσιαστικές λύσεις, είπε ο πρωθυπουργός γιατί στο παρελθόν παλιές λύσεις δημιούργησαν καινούργια προβλήματα.

Αυτή η διαδικασία θα πετύχει αν δεν εξαντληθεί σε κάθε περιφέρεια κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αλλά να έχει και μια θεσμική συνέχεια.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που δίχως προσπάθεια σύνθεσης και δημιουργίας συναινέσεων τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια ύπήρχαν κάποιοι που είχαν έντονη προκατάληψη και προέτρεψαν περιφερειάρχες να μη συμμετέχουν. Τους ξεπέρασε η ίδια η ζωή.

Αυτός ο διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ίσως είναι το επόμενο σημαντικό βήμα μετά τον διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να μπει στον κύκλο των συναινέσεων και των συνεννοήσεων που είναι η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η αισιοδοξία μετατρέπεται σε σιγουριά. Η χώρα βγαίνει από την μεγάλη περιπέτεια. Είμαστε έτοιμοι για μεγάλες τομές. Να σχεδιάσουμε το μέλλον όπου υπάρχουν. Η Θεσσαλία αποτελεί τον πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας και πρέπει από εκεί να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας.

«Η επιτροπεία της χώρας τελειώνει. Η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης, και οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία.

«Ακόμα και το ΔΝΤ» πρόσθεσε, που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 2015 και μετά, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2.65%. Η ανάπτυξη να μην είναι μόνο αριθμοί και στατιστικές αλλά να αφορά το σύνολο των πολιτών. Για μας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι, ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Αυτή θα είναι μια ανάπτυξη άνεργη και άδικη.

Για μας η ανάπτυξη, ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει.

Θέλουμε η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας, και όχι μόνο κέρδη για λίγους, να διαχέεται στην κοινωνία, και όχι να καταλήγει σε λίγες τσέπες.

Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους και να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είμαστε μία από τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να συνενοηθούμε για ένα πράγμα ποια ανάπτυξη θέλουμε

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σχεδιάσουμε, το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας. Είναι εθνική προσπάθεια, που πρέπει να αγκαλιάζει όλες τις παραγωγικές, ζωντανές, καινοτόμες δυνάμεις της χώρας».

Το ζήτημα διαχείρισης του νερού, αφορά τόσο τη βιωσιμότητα, όσο και την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, και κατά προέκταση των άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Το θέμα μας απασχόλησε τώρα. Μας απασχολεί όσο θυμάμαι τον εαυτό μου από την δεκαετία του 80. Στο διάστημα αυτό δεν προχώρησαν άλλα έργα για την διαχείρηση των υδάτων και η Θεσσαλία, απειλείται με ερημοποίηση.

Η τοπική κοινωνία πρέπει να δώσει βάρος στον κοινωνικό διάλογο και την διαβούλευση και στην αναζήτηση όλων των διαθέσιμων λύσεων.

Τα σενάρια της ανάπτυξης είχαν συνδεθεί με το έργο της εκτροπής του Αχελώου αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε που βρισκόμαστε σήμερα.

Μια επιλογή που καθυστέρησε άλλα έργα υποδομής. Επέτρεψε την υπερκατανάλωση νερού, εξαιτίας και του μηδενικού περιβαλλοντικού ελέγχου.

Το ζήτημα διαχείρισης του νερού αφορά τη βιωσιμότητα αλλά και την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει λύση, που θα είναι ρεαλιστική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και πραγματικά βοηθητική για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

Μέτρα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο τις διαρθρωτικές αδυναμίες του πρωτογενούς τομέα, που είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής του παρελθόντος, παρά τους σημαντικούς πόρους που κατευθύνθηκαν στον αγροτικό τομέα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα:

Τα μέτρα αυτά, αφορούν τις εξής κατευθύνσεις:

Πρώτον, την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, μέσα από την υποστήριξη των νέων αγροτών,

Δεύτερον, την επανεκκίνηση για τα συλλογικά συνεργατικά σχήματα των αγροτών, Οργανώσεις παραγωγών, ομάδες και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν, χωρίς, όμως τις παθογένειες του παρελθόντος.

Τρίτον, την ανάδειξη της ποιότητας των Ελληνικών προϊόντων και την εθνική και τοπική πιστοποίηση της ποιότητας αυτής.

Τέταρτον, τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή.

Πέμπτον, μέτρα και δράσεις, ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις παράνομες εισαγωγές και τις εναρμονισμένες πρακτικές σε κάθε κλάδο και τομέα.

Έκτον, την βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, με στόχο την μεγιστοποίηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και την διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής. Και εδώ πρέπει να πω, ότι για τις ενέργειες προώθησης των εξαγωγών διατίθενται για την Θεσσαλία, 6 εκατ. για μια τριετία.

Έβδομο, την ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής. Όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, που είναι καλλιέργειες με μεγάλη προστιθέμενη αξία.

Όγδοο, την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και την υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό. Σήμερα είχα μία σημαντική συνάντηση στο Βόλο με εταιρείες που έχουν ενσωματώσει την καινοτομία και διαπίστωσα πως υπάρχουν πραγματικά πρωτοπόρες προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο.

Και τέλος, ένατο, την επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών για αγροτικούς δρόμους αρδευτικά κανάλια εγγειοβελτιωτικά έργα.

Όλα τα προγράμματα αξιολογούνται

«Η δική μας λογική δεν εξαντλείται στην παράθεση αριθμών και θέλω να είμαι σαφής σε αυτό. Είναι πρόσφατες οι εποχές, το θυμόμαστε όλοι, που η ροή πόρων στην οικονομία ήταν πολύ μεγαλύτερη. Αλλά δεν βοήθησε στην παραγωγική ανασυγκρότηση και σπαταλήθηκε με πελατειακούς τρόπους που δεν τιμούσαν το πολιτικό σύστημα, ούτε βοηθούσαν την οικονομία να εδραιωθεί σε σταθερές βάσεις. Και αυτή είναι μία από τις ουσιαστικές αιτίες της κρίσης. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη» είπε και πρόσθεσε: «Όλα τα προγράμματα αξιολογούνται. Και κάθε ευρώ που διατίθεται, είτε από εθνικούς πόρους, είτε από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα ΕΣΠΑ, πρέπει να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας. Η δυναμική της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία είναι αξιοσημείωτη και ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο προς το μέλλον και ιδιαιτέρα αν διασφαλίσουμε τους όρους, μέσα από τους οποίους η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα θα συνδεθεί με τους παραδοσιακούς κλάδους παραγωγής».

Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη

Για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια πάγια τακτική παραχώρησης χώρων για δημόσια χρήση.

Έτσι, για την πόλη της Λάρισας, το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας έχει ήδη συγκατατεθεί στην παραχώρηση του στρατοπέδου «Μπουγά», καθώς και τμήματος του στρατοπέδου «Τζήμα», προκειμένου να αποδοθούν στους κατοίκους ως χώροι πολιτισμού και αναψυχής είπε και πρόσθεσε: «Το 2016 προχωρήσαμε σε αύξηση του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Θεσσαλία κατά 243,84%. Και αυτό παρά τα εξαιρετικά σφιχτά δημοσιονομικά δεδομένα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή