Η τέχνη του κατασκόπου. Όταν η CIA χρησιμοποιεί ακαδημαϊκούς για το συμφέρον της

Η τέχνη του κατασκόπου. Όταν η CIA χρησιμοποιεί ακαδημαϊκούς για το συμφέρον της
National security target
National security target
alexskopje via Getty Images

Πυρηνικούς επιστήμονες χωρών όπως το Ιράκ και η Βόρεια Κορέα βάζει στόχο η CIA η οποία στέλνει πράκτορες σε συνέδρια, προκειμένου να εντοπίσουν τους καλύτερους επιστήμονες και να τους παρακολουθήσουν. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα διαδεδομένη μέθοδο.

Η CIA έχει δαπανήσει τεράστια ποσά για την περιήγηση αυτή στον ακαδημαϊκό κόσμο, όπως γράφει ο Guardian. Το FBI το 2011 με επίσημη ανακοίνωσή του προειδοποίησε τους Αμερικανούς καθηγητές πανεπιστημίου να είναι προσεκτικοί στα συνέδρια, αναφέροντας μάλιστα το εξής πιθανό σενάριο: «Ένας ερευνητής λαμβάνει, χωρίς να το έχει επιδιώξει, πρόσκληση συμμετοχής σε ένα διεθνές συνέδριο. Υποβάλλει τη σχετική αίτηση η οποία γίνεται δεκτή. Στο συνέδριο, οι διοργανωτές ζητούν αντίγραφο της παρουσίασης που θα κάνει. Συνδέουν ένα USB στο laptop και χωρίς να το γνωρίζει ο ερευνητής, κατεβάζουν κάθε αρχείο και πηγή δεδομένων από τον υπολογιστή».

Σε συνέδρια που διοργάνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη με θέματα όπως η Ισοτοπική Υδρολογία και η Ενέργεια Σύντηξης, «περισσότεροι πράκτορες περιφέρονταν στους διαδρόμους παρά επιστήμονες», λέει ο Gene Coyle, ο οποίος εργάστηκε για τη CIA από το 1976 έως το 2006.

Όπως λέει πρώην πράκτορας της CIA στον Guardian «κάθε υπηρεσία πληροφοριών στον κόσμο πηγαίνει σε συνέδρια, υποστηρίζει συνέδρια και αναζητά τρόπους για να προσελκύσει τους επιστήμονες που συμμετέχουν σε συνέδρια».

Ο κατάσκοπος συνήθως προσεγγίζει τον καθηγητή ξεκινώντας από μια φαινομενικά τυχαία συνάντηση. Αρχικά εντοπίζει μέσα από τη λίστα των συνεδρίων έναν καλό στόχο ενώ στη συνέχεια αναθέτει στους εκπαιδευόμενους της CIA και της NSA να ετοιμάσουν ένα προφίλ του-από το κολέγιο που φοίτησε μέχρι τους δασκάλους του κλπ. Αργότερα ζητά χρηματοδότηση, ενώ στόχος είναι οι άλλοι πράκτορες να μην του κλέψουν το «υποψήφιο» θύμα. Μετά εμφανίζεται ως επιχειρηματίας. Επινοεί το όνομα μιας εταιρείας, στήνει site, τυπώνει επαγγελματικές κάρτες, τιμολόγια, τηλέφωνα, πιστωτικές κλπ. και βεβαίως, διαλέγει όνομα (από τις επτά πλαστές ταυτότητες του).

Είναι στρατηγική της CIA να παρακολουθεί τις ανακοινώσεις και τις διοργανώσεις των συνεδρίων σε όλο τον κόσμο και να εντοπίζει αυτά που την ενδιαφέρουν. Πολλές φορές βέβαια τα έγγραφα που χρησιμοποιούν οδηγούν σε ανακρίβειες.

Nα σημειωθεί ωστόσο πως από το 2015 και μετά ο χαρακτήρας της στρατολόγησης Ιρανών επιστημόνων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες άλλαξε. Εάν ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία -όπως όλα δείχνουν- το πιθανότερο είναι ότι η CIA θα επιτρέψει στις γνωστές πρακτικές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή