Και η Léa Seydoux θύμα του Harvey Weinstein. Αυτή είναι η μαρτυρία της

Και η Léa Seydoux θύμα του Harvey Weinstein. Αυτή είναι η μαρτυρία της
Léa Seydoux poses as she arrives for the gala screening of the film
Hannah Mckay / Reuters
Léa Seydoux poses as she arrives for the gala screening of the film

Εδώ και λίγες μέρες, η μία αποκάλυψη μετά την άλλη έρχεται στο φως της δημοσιότητας και οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος του παραγωγού του Χόλιγουντ, Harvey Weinstein, από γυναίκες που έχει δουλέψει μαζί τους, αυξάνονται διαρκώς.

Μετά την Angelina Jolie και τη Gwyneth Paltrow, ακόμα μία βραβευμένη ηθοποιός έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο με τις γυναίκες που είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά με κάποιο τρόπο ο Weinstein. Η Léa Seydoux με επιστολή της στο Guardian, καταθέτει την προσωπική της μαρτυρία για το πώς ο παραγωγός αντιμετώπιζε τις συνεργάτιδές του.

«Την πρώτη φορά που συνάντησα τον Harvey Weinstein δεν χρειάστηκα πολλή ώρα για να καταλάβω περί τίνος πρόκειται. Ήμασταν σε μια επίδειξη μόδας. Ήταν γοητευτικός, αστείος, έξυπνος αλλά και πολύ πιεστικός. Ήθελε να πιούμε ποτό και επέμενε να κλείσουμε ραντεβού το ίδιο βράδυ. Δεν επρόκειτο για επαγγελματικό ραντεβού, είχε άλλες προθέσεις και το έβλεπα ξεκάθαρα», γράφει στην εισαγωγή της η ηθοποιός.

«Συναντηθήκαμε στο λόμπι του ξενοδοχείου του. Η βοηθός του, μια νεαρή γυναίκα, ήταν εκεί. Σε όλη τη διάρκεια, με φλέρταρε και με κοιτούσε επίμονα σα να ήμουν ένα κομμάτι κρέας. Προσποιήθηκε ότι με ήθελε για ένα ρόλο, αλλά ήξερα πως αυτό ήταν ψέμα. Το ήξερα γιατί φαινόταν στα μάτια του, χρησιμοποιούσε τη δύναμή του για να κερδίσει το σεξ. Με προσκάλεσε να πιούμε ένα ποτό στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Ήταν πολύ δύσκολο να αρνηθώ γιατί έχει μεγάλη εξουσία. Όλα τα κορίτσια τον φοβούνταν. Σύντομα, η βοηθός του έφυγε και μείναμε οι δυο μας. Τότε, άρχισε να χάνει τον έλεγχο», περιγράφει η Seydoux και συνεχίζει:

«Μιλούσαμε στον καναπέ όταν ξαφνικά όρμησε πάνω μου και προσπάθησε να με φιλήσει. Έπρεπε να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Είναι μεγαλόσωμος και παχύς οπότε έπρεπε να είμαι δυνατή για να αντισταθώ. Έφυγα από το δωμάτιο απόλυτα αηδιασμένη. Δεν τον φοβόμουν ωστόσο, γιατί ήξερα τι άνθρωπος είναι...Μια φορά βρέθηκα μαζί του σ' ένα εστιατόριο και όταν θύμωσε που δεν έβρισκε τραπέζι είπε στον υπεύθυνο: "Ξέρεις ποιος είμαι; Είμαι ο Harvey Weinstein". Τέτοιος άνθρωπος είναι».

Σε άλλο σημείο της επιστολής της αναφέρει τα εξής: «Έχω υπάρξει σε δείπνα μαζί του όπου κόμπαζε ανοιχτά για τις ηθοποιούς του Χόλιγουντ με τις οποίες έχει πάει. Επιπλέον, μου έχει πει πολλές φορές μισογύνικα πράγματα μέσα στη χρόνια που γνωριζόμαστε όπως "Θα ήσουν καλύτερη αν έχανες κιλά". Αυτό με είχε σοκάρει. Ένα βράδυ, τον συνάντησα στα βραβεία Bafta στο Λονδίνο. Την έπεφτε σε μια μικρή κοπέλα. Μια άλλη φορά, στο Met Life Ball, τον είδα να προσπαθεί να πείσει μια νεαρή γυναίκα να κοιμηθεί μαζί του. Όλοι έβλεπαν τι έκανε. Αυτό είναι το πιο αηδιαστικό. Όλοι ήξεραν τι ήταν ο Harvey και κανείς δεν έκανε τίποτα. Είναι απίστευτο ότι δρούσε κατ' αυτό τον τρόπο για δεκαετίες και όμως διατήρησε την καριέρα του. Αυτό είναι δυνατό μόνο χάρη στη δύναμη που έχει».

Κλείνει την επιστολή της, γράφοντας: «Το Χόλιγουντ έχει απίστευτες απαιτήσεις από τις γυναίκες. Σκεφτείτε τα πρότυπα ομορφιάς. Όλες οι ηθοποιοί κάνουν μπότοξ από τα 30. Πρέπει να είναι τέλειες. Αυτή η ψεύτικη εικόνα της τελειότητας καταλήγει να ελέγχει τις γυναίκες. Η βιομηχανία του Χόλιγουντ βασίζεται σε ηθοποιούς που είναι θελκτικές. Πρέπει να είσαι επιθυμητός και αγαπητός. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι όλες οι προσδοκίες πρέπει να εκπληρώνονται, ακόμα και αν οι άντρες της βιομηχανίας πιστεύουν ότι θα έπρεπε. Πιστεύω -και ελπίζω- ότι μπορεί επιτέλους να δούμε μια αλλαγή. Μόνο η αλήθεια και η δικαιοσύνη μπορούν να μας πάνε μπροστά».