Λαγκάρντ: Ώρα να ασχοληθούμε σοβαρά με τα ψηφιακά νομίσματα.Το ΔΝΤ θα αναπτύξει κάποια στιγμή δικό του bitcoin

Λαγκάρντ: Ώρα να ασχοληθούμε σοβαρά με τα ψηφιακά νομίσματα.Το ΔΝΤ θα αναπτύξει κάποια στιγμή δικό του bitcoin
EFE

Ήρθε η ώρα οι κεντρικές τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές του πλανήτη να ασχοληθούν σοβαρά με τα ψηφιακά νομίσματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.

Όπως δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στο CNBC στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναλαμβάνουν κινδύνους επειδή δεν παρακολουθούν και δεν κατανοούν τα αναδυόμενα χρηματοοικονομικά προϊόντα τεχνολογίας που έχουν αρχίσει ήδη να ταράζουν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών.

"Πιστεύω ότι θα δούμε τεράστιες διαταραχές", δήλωσε χαρακτηριστικά η Lagarde, ενώ ερωτηθείσα για το εάν συμφωνεί με τα σχόλια του CEO της JPMorgan, Jamie Dimon, ότι το bitcoin είναι "απάτη", σημείωσε ότι είναι σημαντικό να εξετάσουμε τις ευρύτερες επιπτώσεις τεχνολογιών όπως τα ψηφιακά νομίσματα.

Μάλιστα, η Lagarde δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αναπτύξει κάποια στιγμή το δικό του κρυπτονόμισμα. Ανέφερε ως παράδειγμα τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (Special Drawing Right - SDR), αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο το οποίο δημιούργησε το ΔΝΤ ως εναλλακτική μορφή των υφιστάμενων επίσημων συναλλαγματικών διαθεσίμων των χωρών-μελών του, το οποίο θα μπορούσε να ενσωματώσει τεχνολογία παρόμοια με αυτήν των ψηφιακών νομισμάτων.

"Αυτό που θα εξετάσουμε είναι το πώς το νόμισμα αυτό, το SDR, μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να είναι πιο αποτελεσματικό και λιγότερο δαπανηρό", ανέφερε.

Δημοφιλή