Οι παράξενες και κάπως εμμονικές διατροφικές συνήθειες τεσσάρων διάσημων προσωπικοτήτων

Οι παράξενες και κάπως εμμονικές διατροφικές συνήθειες τεσσάρων διάσημων προσωπικοτήτων

Στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, προς τιμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ο οποίος ιδρύθηκε αυτή τη μέρα, το 1945.

Λόγω ημέρας λοιπόν, είπαμε να δούμε το όλο θέμα της διατροφής λίγο ανάποδα και να ρίξουμε μια ματιά στις διατροφικές συνήθειες που είχαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που έχουν περάσει από τη σύγχρονη ιστορία, για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Συνήθειες που, αντικειμενικά, δεν θα τις χαρακτηρίζαμε και τις πλέον υγιεινές ή ακόμα και φυσιολογικές.

Marlon Brando

Ο Brando αντιμετώπιζε θέματα με το βάρος του καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, πηδώντας από τις δίαιτες-εξπρές στην ακατάσχετη κατανάλωση φαγητού για μεγάλες περιόδους, και πάλι πίσω. Στην αρχή της καριέρας του, ήταν γνωστό πως κατανάλωνε καθημερινά ολόκληρα βάζα με φυστικοβούτυρο, κουτιά με ντόνατ κανέλας και τεράστιες μερίδες πρωινού, αποτελούμενες από δημητριακά, λουκάνικα, αυγά, μπανάνες με κρέμα και pancakes «λουσμένα» με σιρόπι σφενδάμου. Πολλά βράδια έφτανε στο σημείο να τρώει μέχρι και έξι hot-dogs, το ένα μετά το άλλο, στο εστιατόριο Pink's του Hollywood (το οποίο μάλιστα, το 2012, έδωσε το όνομα του ηθοποιού σε ένα hot-dog του με μοσχαρίσιο λουκάνικο). Παρά τις προτροπές φίλων και συναδέλφων του να ακολουθήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ο Brando έσπαγε τα λουκέτα που του έβαζαν στο ψυγείο του, έφευγε από τα κινηματογραφικά πλατό με τεράστιες συσκευασίες παγωτών και έβαζε φίλους του να του αγοράζουν burger και να του τα πετάνε, μέσα στις σακούλες τους, πάνω από το φράχτη του σπιτιού του στη Mullholland Drive.

Steve Jobs

«Ακολουθούσα μία δίαιτα με φρούτα και είχα μόλις γυρίσει από μια φάρμα με μήλα». Έτσι είχε εξηγήσει την επιλογή του ονόματος Apple (μήλο) για την εταιρεία του ο Steve Jobs στον βιογράφο Walter Isaacs, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ένα κομμάτι των διατροφικών του συνηθειών. Ο Jobs ήταν χορτοφάγος για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του, ενώ συχνά περνούσε ολόκληρες εβδομάδες τρώγοντας μόνο ένα ή δύο είδη «φαγητών», όπως μήλα ή καρότα. Μάλιστα πίστευε πως αυτές οι δίαιτες που ακολουθούσε βοηθούσαν στο να έχει μια ουδέτερη σωματική μυρωδιά, κάτι που σήμαινε πως δεν χρειαζόταν να κάνει συχνά μπάνιο ή να φορά αποσμητικό -οι συνεργάτες του, ωστόσο, είχαν άλλη άποψη. Κάποιες φορές ο Jobs επέλεγε να απέχει εξολοκλήρου από το φαγητό, προκειμένου να βιώσει την «ευφορία και την έκσταση» της νηστείας. «Πίστευε πως οι μεγάλες συγκομιδές προέρχονταν από άνυδρες πηγές, πως η ευχαρίστηση πήγαζε από την συγκράτηση», είχε πει η κόρη του Lisa.

Jackie Onassis

Σύμφωνα με το μύθο, η Jackie O, έτρωγε κάθε μέρα μια βραστή πατάτα γεμιστή με χαβιάρι beluga και sour cream. Σύμφωνα με τη γραμματέα της, Tish Baldrige, κοίταζε τη ζυγαριά «με την αυστηρότητα ενός εμπόρου διαμαντιών που μετράει τα καράτια του». Αν έβλεπε πως έχει ανέβει μισό με ένα κιλό από το συνηθισμένο βάρος της, έκανε νηστεία για μία ημέρα και έπειτα ακολουθούσε μια δίαιτα αποκλειστικά με φρούτα μέχρι να επιστρέψει στο «φυσιολογικό» της νούμερο.

Patricia Highsmith

Η διάσημη συγγραφέας έτρωγε το ίδιο πράγμα σχεδόν σε κάθε γεύμα της: τηγανιτά αυγά και μπέικον. Επίσης, πριν γράψει οτιδήποτε, έπινε πάντα ένα βαρύ ποτό, όχι για να «φτιαχτεί», όπως σχολιάζει ο βιογράφος της, Andrew Wilson, αλλά «για να μειώσει τα επίπεδα ενέργειάς της, τα οποία έφταναν σε επίπεδο μανίας». Έπειτα, καθόταν στο κρεβάτι της περιτριγυρισμένη από τσιγάρα, καφέ, ένα ντόνατ και ένα φλιτζάνι με ζάχαρη, προκειμένου «να αποφύγει κάθε μορφή πειθαρχίας και να κάνει τη διαδικασία της γραφής όσο πιο απολαυστική γίνεται».