Ο Woody Allen πήρε θέση στο θέμα Weinstein και, ναι, κατάφερε να το κάνει χειρότερο

Ο Woody Allen πήρε θέση στο θέμα Weinstein και, ναι, κατάφερε να το κάνει χειρότερο

Όταν μαθαίνεις πως ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στο Hollywood εκμεταλλευόταν και κακοποιούσε σεξουαλικά δεκάδες γυναίκες εδώ και δεκαετίες, επωφελούμενος τη δύναμή του και την ισχύ που ασκούσε πάνω στις ίδιες και στις καριέρες τους, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό;

Μα, φυσικά, να ζητήσεις την άποψη του Woody Allen πάνω στο θέμα.

Ο Allen -ο οποίος το 1993 κατηγορήθηκε από τη θετή του κόρη, Dylan Farrow, πως την βίασε όταν ήταν 7 χρονών και στην πορεία σύναψε σχέση με την υιοθετημένη του κόρη Soon-Yi Previn, με την οποία αργότερα παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά- μίλησε στο BBC Sunday σχετικά με την υπόθεση Weinstein και δήλωσε πως δεν είχε ιδέα για τις σεξουαλικές επιθέσεις που διέπραττε όλα αυτά τα χρόνια.

Η ακριβής δήλωσή του, ωστόσο, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα:

«Δεν ήρθε ποτέ κανείς να μου πει ιστορίες τρόμου με κάποια σοβαρότητα. Κανείς δεν θα το έκανε, γιατί δεν είναι κάτι που σε ενδιαφέρει. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να γυρίσεις την ταινία σου. Αλλά ακούς ένα εκατομμύριο ευφάνταστες φήμες όλη την ώρα. Και κάποιες αποδεικνύεται πως είναι αληθινές και κάποιες άλλες -πολλές- είναι απλά ιστορίες για την τάδε ή τον δείνα ηθοποιό».

Κοινώς λέει πως δεν άκουσε ποτέ καμία φήμη για κανέναν, ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, άκουγε εκατομμύρια φήμες για κάποιους ανθρώπους αλλά, εντάξει, δεν έδινε και καμία ιδιαίτερη σημασία, είχε ταινίες να γυρίσει.

Όχι, λογικό.

Οι δηλώσεις του Allen ωστόσο δεν σταμάτησαν εκεί. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος το 1994 είδε την καριέρα του να ανακάμπτει μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, όταν ο Weinstein του πρότεινε να συνεργαστούν για την κυκλοφορία της ταινίας του «Σφαίρες Πάνω από το Broadway», ενώ συνέχισε να συνεργάζεται με την Miramax σε αρκετές ταινίες που κυκλοφόρησε μέσα στη δεκαετία του '90, είπε:

«Όλη αυτή η ιστορία με τον Harvey Weinstein είναι πολύ θλιβερή για όλους όσους εμπλέκονται. Τραγική για τις καημένες τις γυναίκες που εμπλέκονται, λυπηρή για τον Harvey, που η ζωή του είναι τόσο άνω-κάτω. Δεν υπάρχουν νικητές εδώ, είναι απλά πολύ, πολύ θλιβερό και τραγικό για αυτές τις καημένες τις γυναίκες που έπρεπε να τα περάσουν όλα αυτά».

Και πρόσθεσε:

«Επίσης, δεν θέλουμε όλο αυτό να οδηγήσει σε ένα κυνήγι μαγισσών, σε μια ατμόσφαιρα τύπου Σάλεμ, όπου κάθε άντρας σε ένα γραφείο που κλείνει το μάτι σε μια γυναίκα, πρέπει ξαφνικά να καλέσει έναν δικηγόρο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ούτε αυτό είναι σωστό».

Να μια παράλογη ιδέα, Woody: πώς θα φαινόταν στους άντρες, απλά, να μην κλείνουν το μάτι στις συναδέλφους τους; Απλά να μην τις ενοχλούν με κανένα τρόπο και να κάνουν τη δουλειά τους σαν επαγγελματίες; Γιατί, αν χρειαστεί να καλέσεις δικηγόρο, μάλλον έχεις κάνει κάτι παραπάνω από το να κλείσεις το μάτι σε μια γυναίκα που εργάζεστε στον ίδιο χώρο και η οποία, παρεμπιπτόντως, μπορεί να μην έχει καν διάθεση να της κλείνουν το μάτι στον εργασιακό της χώρο. Είναι δικαίωμά της. Σοκαριστικό, το ξέρω.

Η αντίδραση του Twitter στις δηλώσεις του Allen ήταν, φυσικά, βάναυση, και ίσως να ήταν αυτή που οδήγησε τον σκηνοθέτη να προβεί αργότερα σε μια ακόμα επίσημη δήλωση, αρκετά σκληρότερη αυτή τη φορά, στην οποία χαρακτηρίζει τον Weinstein ως έναν «θλιβερό, άρρωστο άντρα».

Όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρει.