Σε άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης συμφώνησαν Τσακαλώτος-Λαγκάρντ. Τι συζήτησαν στην Ουάσιγκτον

Σε άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης συμφώνησαν Τσακαλώτος-Λαγκάρντ. Τι συζήτησαν στην Ουάσιγκτον
sooc

Δέσμευση ταχείας ολοκλήρωσης και μάλιστα χωρίς εμπλοκές απέσπασε από τους δανειστές ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Οι πλούσιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο περιθώριο της συνόδου του Ταμείου είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα ενόψει της επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής των δανειστών, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην Ουάσιγκτον έγινε αντιληπτό ότι μεταξύ Ευρωπαίων, ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει συναντίληψη σχετικά με την ανάγκη, αλλά και τη δυνατότητα, η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές παραμένει η αξιολόγηση να κλείσει έως το τέλος του 2017.

Και οι τρεις πλευρές επιθυμούν οι διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης να ολοκληρωθούν πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων ή το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο του 2018, προκειμένου να μην δημιουργηθεί ακόμα μια φορά η αίσθηση της εμπλοκής για το ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου και αναμένεται να παραμείνουν για μια εβδομάδα.

Ωστόσο, η κάθε πλευρά επιδιώκει την όσο το δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για διαφορετικούς λόγους.

Η στάση των ευρωπαϊκών θεσμών

Μετά από επτά χρόνια ελέγχων και τρία μνημόνια η Ελλάδα έχει πάψει να αποτελεί φόβητρο για τους «κακούς μαθητές» στην Ευρώπη και τείνει να γίνει πρόβλημα δίχως λύση. Η συνέχιση των πειραμάτων στο ελληνικό ζήτημα, χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχει λύση επιβαρύνει το κλίμα που ήδη δημιουργούν οι ευρωσκεπτικιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ένα ακόμα μακρόσυρτο διαπραγματευτικό θρίλερ με την Ελλάδα στο επίκεντρο και τους θεσμούς σε ρόλο σκληρού δεν θα βοηθούσε κανένα. Ταυτόχρονα οι νέοι συσχετισμοί που δημιουργούνται στην Γερμανία μετά τις πρόσφατες εκλογές, προκαλούν έντονο προβληματισμό για τη στάση που θα κρατήσει η Καγκελάριος με τους νέους της εταίρους.

Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η Γερμανία ενδέχεται να γίνει ακόμα πιο αυστηρή με την Ελλάδα, εξαιτίας της συμμετοχής και των Φιλελεύθερων και πάλι στην κυβέρνηση. Από μόνο του το γεγονός προκαλεί προβληματισμό, ώστε να είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο ελληνικό ζήτημα.

Στην Κομισιόν, όπως και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αυξάνονται διαρκώς τα στελέχη τα οποία εκτιμούν πως στο εξής η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθηθεί ώστε να βγει από το πρόγραμμα και να δείξει ότι έχει προσπεράσει τα δύσκολα του παρελθόντος. Και αυτό γιατί η εμπειρία από την αντιμετώπιση της κρίσης και ειδικά στο ελληνικό ζήτημα οδήγησε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αλλάξουν άποψη για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους προβλήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται άλλωστε και η απόφαση των ευρωπαϊκών θεσμών να αντικαταστήσουν το ΔΝΤ με ένα αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, καθώς θεωρούν ότι ειδικά στο ελληνικό ζήτημα η συνύπαρξη με το ΔΝΤ δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η στρατηγική του ΔΝΤ

Το Ταμείο τα προηγούμενα 24ώρα προσπάθησε να ρίξει φως σε αρκετές από τις σκοτεινές πτυχές της στάσης που θα κρατήσει στην επικείμενη αξιολόγηση, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα ότι αυτή τη φορά δεν θα καθυστερήσει την αξιολόγηση.

Η θέση του Ταμείου ότι «δεν ζητά νέα μέτρα, αλλά νέους στόχους» δείχνει ότι το ΔΝΤ δεν αναμένεται κατά τη διάρκεια της επικείμενης αξιολόγησης να ανοίξει θέμα νέων μέτρων για το 2018. Τα στελέχη του Ταμείου εκτιμούν ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί και θα εφαρμοστούν το 2018, είναι αρκετά ώστε να επιτευχθεί η εκτίμηση του για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018.

Παρόλα αυτά το μέγεθος της διαφοράς που χωρίζει το ΔΝΤ από τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος θα φανεί στις 9 Νοεμβρίου όταν η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τις προγραμματισμένες φθινοπωρινές της προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη τις διαπιστώσεις του κουαρτέτου που έρχεται στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να επιτύχει τόσο υψηλούς στόχους και μάλιστα για τόσο καιρό. Για αυτό επιμένει στην ανάγκη για ρύθμιση του χρέους, ως προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Πόλ Τομσεν δεν έκανε καμία προσπάθεια να το κρύψει λέγοντας ότι «το κρίσιμο ζήτημα είναι το χρέος, χρειάζεται να έχουμε μια γρήγορη συμφωνία που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο δεν βλέπει την επικείμενη αξιολόγηση ως κανονικό έλεγχο, καθώς σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ η πρώτη δική του αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο. Ως εκ τούτου αρκετοί είναι αυτοί που δεν βλέπουν το Ταμείο να θέλει να καθυστερήσει την επικείμενη αξιολόγηση, καθώς η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της τρίτης (για τους Ευρωπαίους) αξιολόγησης του προγράμματος.

Οι ελληνικές προσδοκίες

Στην Αθήνα οι εκτιμήσεις που κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του 2017. Κυβερνητικά στελέχη δεν βλέπουν ότι οι δανειστές έχουν πρόθεση να προκαλέσουν νέο γύρο αντιπαραθέσεων και εμπλοκών για το ελληνικό ζήτημα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Ουάσιγκτον φέρνει μόνο διαβεβαιώσεις ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κυλήσει ομαλά.

Η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ έβγαλε μόνο αισιόδοξα μηνύματα, όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, τα οποία έρχονται να προστεθούν στις διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων ότι στόχος πλέον είναι η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα.

Το κλίμα θα ξεκαθαρίσει απόλυτα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει τη Δευτέρα το βράδυ ο πρωθυπουργός με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες και να δοθούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις, ώστε το ΔΝΤ να μην βάλει εμπόδια στην ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Δημοφιλή