Aυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας

Aυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας
Feet on scales on wooden floor
Feet on scales on wooden floor
Maya23K via Getty Images

Την τελευταία εικοσαετία, τα δεδομένα καταδεικνύουν αυξανόμενο ποσοστό παιδιών και εφήβων με υπερβάλλον σωματικό βάρος, κάτι το οποίο απειλεί την υγεία τους ή τουλάχιστον την ποιότητα της ζωής τους.

Έρευνα που δημοσίευσε το βρετανικό ιατρικό περιοδικό «The Lancet» παρουσιάζει δύο παγκόσμιους χάρτες με την κατάταξη των χωρών όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία. Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως 124 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο είναι υπέρβαρα. Αυτά προέρχονται κυρίως από τις δυτικές χώρες, την Κίνα, ή την Αυστραλία.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εξέτασαν 2.400 μελέτες που ασχολούνταν με τη σωματική κατάσταση 32 εκατομμυρίων παιδιών ηλικίας 5 έως 19 ετών.

Τα δεδομένα αποδεικνύουν πως παρόλο που σήμερα τα περισσότερα παιδιά παγκοσμίως είναι λιποβαρή σε σχέση με τα υπέρβαρα, αν οι τάσεις συνεχιστούν ως έχουν- πιθανότατα μέχρι το 2022 οι θέσεις θα αντιστραφούν.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Majid Ezzati, παραδέχθηκε πως δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος.

«Υπάρχουν σαφώς περιθώρια βελτίωσης, ωστόσο σίγουρα δεν έχουμε να κάνουμε με μια καλή είδηση», σχολίασε.

Οι χάρτες που δίνει στη δημοσιότητα το ncdrisc.org, παρουσιάζουν το μέγεθος του προβλήματος και για τα δύο φύλα.

Το 2016 οι χώρες στις οποίες εντοπίστηκε το εντονότερο πρόβλημα ήταν κάποιες που βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Από την άλλη, η Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές είναι χώρες οι οποίες αγωνίζονται για να μη γεννιούνται και αναπτύσσονται άλλα λιποβαρή παιδιά.

Προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, οι εμπειρογνώμονες προτείνουν την εισαγωγή μιας φορολογικής πολιτικής -παρόμοια με αυτή που σήμερα ακολουθεί η Βρετανία- με βάση την οποία θα φορολογούνται τα ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά.

Πηγή: news.com

Δημοφιλή