Στήριξη και συνεργασία: Όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Τσίπρα- Τραμπ

Στήριξη και συνεργασία: Όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Τσίπρα- Τραμπ
WASHINGTON, DC - OCTOBER 17: U.S. President Donald Trump (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras hold a joint press conference in the Rose Gard at the White House October 17, 2017 in Washington, DC. A left-wing socialist, Tsipras was critical of Trump during his 2016 presidential campaign. But with tension high between the U.S. and Turkey, Trump and Tsipras are looking for renewed ties as they discuss defense, economic issues, energy security and cultural ties, according to the White House.
WASHINGTON, DC - OCTOBER 17: U.S. President Donald Trump (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras hold a joint press conference in the Rose Gard at the White House October 17, 2017 in Washington, DC. A left-wing socialist, Tsipras was critical of Trump during his 2016 presidential campaign. But with tension high between the U.S. and Turkey, Trump and Tsipras are looking for renewed ties as they discuss defense, economic issues, energy security and cultural ties, according to the White House.
Chip Somodevilla via Getty Images

«Η Ελλάδα, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού»: Με αυτά τα λόγια άρχισε την ομιλία του του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τραμπ σε ό,τι αφορά στα ζητήματα οικονομίας ήταν κατηγορηματικός: «Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ πρόκειται να στηρίξουν ένα υπεύθυνο σχέδιο για το ελληνικό χρέος.

Σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε στον αγωγό TAP υπογραμμίζοντας τη γεωπολιτική σημασία του καθώς και την σημασία του για την ασφάλεια. Μιλώντας για ζητήματα άμυνας ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τους Έλληνες που «φιλοξενούν τις αμερικανικές δυνάμεις στη Σούδα» συγχαίροντάς τους παράλληλα για το γεγονός ότι η χώρα μας τηρεί το 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες που προβλέπει το ΝΑΤΟ. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της αναβάθμισης των ελληνικών F-16, ύψους 2,4 δισ. (σημειώνεται πως ελληνικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα 2,4 δισ. στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος Τραμπ για το κόστος αναβάθμισης, αφορούν 1,4 δισ. αμερικανικά κεφάλαια και 1 δισ. ελληνικά).

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε επίσης πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ το 2018 θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «η φιλία μεταξύ των λαών μας είναι ισχυρή και στηρίζεται στις κοινές δημοκρατικές αξίες. Είναι ορθό ότι οι ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα όπως και ότι η Ελληνική Επανασταση εμπνεύστηκε από τον αγώνα για ανεξαρτησία των Αμερικανών. Τις σχέσεις μας ενισχύει η ελληνική ομογένεια».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός «προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων και στη στήριξη των ΗΠΑ για να βγούμε από την κρίση» και υπογράμμισε ότι αποφασίστηκε «η δημιουργία μόνιμης ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών Οικονομίας για να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία στις επενδύσεις, την οικονομία και όλους τους τομείς».

Μηνύματα Τσίπρα προς την Τουρκία

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως είναι ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες. Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε εκ νέου υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Επίσης, τόνισε πως «προσβλέπουμε στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Παράλληλα υπογράμμισε πως η Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια διαδραματίζει το ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ, αλλά έχει την ιδιαιτερότητα ότι μπορεί να συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο και άλλες χώρες στη Μ. Ανατολή. Όσον αφορά στη Σούδα, είπε πως έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, προσθέτοντας πως «πιστεύω ότι γίνεται ήδη σημαντική δουλειά εκεί που μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν έχει αλλάξει γνώμη για τον πρόεδρο Τραμπ (με αφορμή παλαιότερες δηλώσεις του), είπε πως επρόκειτο για μια εξαιρετικά γόνιμη συνάντηση, «δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους».

Τραμπ: Η συμφωνία για τα F-16 θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας

«Έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος. «Οι Aμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. «Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως».

Παράλληλα υπογράμμισε πως η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για την σταθερότητα στην περιοχή. «Σε αμυντικό επίπεδο η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί» είπε ο πρόεδρος Τραμπ. Αναφερόμενος στα ενεργειακά, είπε πως «εκτιμούμε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΡ του αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου. Είμαι πολύ υπερήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο.

Θα οικοδομήσουμε πάνω στις κοινές μας αξίες και στην κοινή μας ιστορία για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη μας».

Παρακολουθήστε σε μορφή LiVEBLOG όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Δημοφιλή