Οι γυναίκες πρέπει να αποφασίζουν μόνες τους για τα αναπαραγωγικά και τα σεξουαλικά δικαιώματα τους

Οι γυναίκες πρέπει να αποφασίζουν μόνες τους για τα αναπαραγωγικά και τα σεξουαλικά δικαιώματα τους
Pro-life vs pro-choice, female right on abortion concept
stevanovicigor via Getty Images
Pro-life vs pro-choice, female right on abortion concept

Να δυναμώσουν οι γυναίκες την φωνή τους και να πάρουν στα χέρια τους την τύχη τους, καλούν γυναικεία κινήματα και ομάδες στην ανοιχτή εκδήλωση και συνέλευση σήμερα Τρίτη 17 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στις 6 το απόγευμα με βασικό θέμα την ευρωπαϊκή καμπάνια «Έκτρωση-οι γυναίκες αποφασίζουν».

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της ομάδας γυναικών για τα δικαιώματα στην υγεία και στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα και μια εκ των διοργανωτριών της εκδήλωσης, Σόνια Μητραλιά «ήδη στην Ευρώπη έχει σημειωθεί αυξητική τάση στον συντηρητισμό των κοινωνιών γενικά κάτι που έχει ως αποτέλεσμα και την συρρίκνωση των δικαιωμάτων των γυναικών ειδικά στο θέμα της έκτρωσης. Αν και στην Ελλάδα έχουμε τη νομιμοποίηση της έκτρωσης από το 1986, ως κίνημα γυναικών θεωρούμε ότι αυτό το δικαίωμα αμφισβητείται. Έχουμε ακούσει πολλές περιπτώσεις νέων γυναικών που πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία αλλά αποθαρρύνονται να προχωρήσουν σε μια τέτοια επέμβαση, πολλές φορές με πρόσχημα ότι δεν είναι επείγον περιστατικό».

Σκοπός της ανοιχτής εκδήλωσης είναι «να επεξεργαστούμε μια ελληνική πλατφόρμα της καμπάνιας για την πραγματική πρόσβαση στα αναπαραγωγικά και σεξουαλικά δικαιώματα, να ενδυναμώσουμε την καμπάνια και να ορίσουμε παραπέρα δράσεις», λέει η κ. Μητραλιά.

Και προσθέτει ότι στην Ελλάδα η καμπάνια έχει ήδη θέσει στόχους την θεσμοθέτηση της σεξουαλικής αγωγής ως υποχρεωτικό μάθημα στο σχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, την ίδρυση πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα στελεχωμένων με επαγγελματίες υγείας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στην έκτρωση στα δημόσια νοσοκομεία, τη βελτίωση του ελληνικού νόμου για την έκτρωση και την κατάργηση της αντίρρησης συνείδησης που μπορούν να επικαλεστούν οι αναισθησιολόγοι.

«Τα βασικά μας αιτήματα αφορούν πρώτον την κατάργηση σχετικού νόμου που επιτρέπει την άρνηση εκτέλεσης έκτρωσης για δεοντολογικούς λόγους. Δεύτερον, στην Ελλάδα να γίνεται υποχρεωτικό μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. Αν και υπάρχει η νομοθεσία ωστόσο είναι ημιτελής και μη εφαρμόσιμη. Είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν γίνεται αυτό το μάθημα. Τρίτον, ενώ έχει σχεδιαστεί η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Περίθαλψης (ΤΟΜΥ) ωστόσο δεν υπάρχει ένα δίκτυο συμβουλευτικής και στήριξης σχετικά με θέμα σεξουαλικής αγωγής, όπως η αντισύλληψη, η πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, οικογενειακός προγραμματισμός».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ. Μητραλιά «με την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων επιδιώκουμε να κινητοποιήσουμε τις ίδιες τις γυναίκες να παίρνουν την τύχη στα χέρια τους και να φέρουμε αυτά τα ζητήματα στο προσκήνιο και στον δημόσιο λόγο ώστε να σπάσουν τα ταμπού που υπάρχει ακόμη στην ελληνική κοινωνία».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)