Κουντουρά σε ΣΕΤΕ: «Ο τουρισμός βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης»

Κουντουρά σε ΣΕΤΕ: «Ο τουρισμός βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης»
GREEK PARLIAMENT, ATHENS, ATTIKI, GREECE - 2016/05/10: Elena Kountoura, Deputy Minister of Tourism, is going to attend the cabinet of the Greek government.After six years of austerity, a good news from the Eurogroup, Greek Prime Minister Alexis Tsipras said, by opening the work of the Cabinet. (Photo by Dimitrios Karvountzis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
GREEK PARLIAMENT, ATHENS, ATTIKI, GREECE - 2016/05/10: Elena Kountoura, Deputy Minister of Tourism, is going to attend the cabinet of the Greek government.After six years of austerity, a good news from the Eurogroup, Greek Prime Minister Alexis Tsipras said, by opening the work of the Cabinet. (Photo by Dimitrios Karvountzis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
Pacific Press via Getty Images

Ο τουρισμός βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, τόνισε η αρμόδια υπουργός Έλενα Κουντουρά, από το βήμα του 16ου Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με θέμα: «Ελληνικός Τουρισμός: Ανάπτυξη και Βιωσιμότητα. Για την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον».

«Ο τουρισμός είναι προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, δίνει ανάσα στην οικονομία μας. Δίνει πνοή στις τοπικές κοινωνίες. Είναι πυλώνας ανάπτυξης, συνδέεται και υποστηρίζει σχεδόν κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα, όπως η πρωτογενής παραγωγή, το εμπόριο, οι εξαγωγές, η προώθηση των τοπικών προϊόντων, και αποτελεί τη γέφυρα για την υλοποίηση σημαντικών έργων στην ενέργεια, τις υποδομές, τις μεταφορές, τις νέες τεχνολογίες» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος του υπουργείου, για την περίοδο 2017-2020, είναι να καθιερωθεί η Ελλάδα ως κορυφαίος, ελκυστικός και ασφαλής προορισμός που προσφέρει ολοκληρωμένες αυθεντικές βιωματικές εμπειρίες θεματικού τουρισμού 365 ημέρες τον χρόνο, επισήμανε η υπουργός Τουρισμού.

Αφού ανάφερε ότι, για πρώτη φορά, υπάρχει μία ενιαία εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική, η κ. Κουντουρά σημείωσε ότι επιδίωξή είναι κάθε Περιφέρεια να αναπτυχθεί τουριστικά με όρους βιωσιμότητας και τα οφέλη να διαχυθούν στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, νέα επιχειρηματικότητα, νέα επαγγελματική δραστηριότητα, νέες πηγές εσόδων.

Εστιάζοντας στις πολιτικές ενίσχυσης των επενδύσεων υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα και να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Η Ελλάδα πλέον αποτελεί στρατηγική τους επιλογή, διερευνούν συγκεκριμένες ευκαιρίες και επενδύουν στον ελληνικό τουρισμό. Το σημαντικό ενδιαφέρον, που κινητοποιήσαμε, αποτυπώθηκε στο μεγάλο αριθμό των προτάσεων: περισσότερες από 300 για επενδύσεις σε 4στερα και 5στερα ξενοδοχεία από τις αρχές του 2016, καθώς και για αδειοδοτήσεις σε ειδικές τουριστικές υποδομές και 251 φάκελοι ξενοδοχειακών επενδύσεων στον επενδυτικό νόμο» σημείωσε η υπουργός.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, όπως είπε, δίνει προτεραιότητα στη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροτικό και αγροδιατροφικό τομέα, τη μεταποίηση, την προώθηση των μοναδικών και γνήσιων τοπικών προϊόντων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας κάθε ελληνικού προορισμού.

«Επιδιώκουμε τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, ώστε να ενταχθούν πολύ δυναμικά τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα στα ξενοδοχεία και στην τουριστική αλυσίδα» συμπλήρωσε. Στην κατεύθυνση αυτή, η υπουργός παρουσίασε το πλαίσιο των δράσεων που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη σύσταση Φόρουμ Αγροδιατροφής- Βιομηχανίας και Τουρισμού με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας & Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Παράλληλα, στάθηκε στη στήριξη του «ελληνικό πρωινού» στα ξενοδοχεία του εποπτευόμενου φορέα Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, για την προώθηση και προβολή της γαστρονομίας στο εξωτερικό.

Τέλος, οι πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν αφορούν τη χορήγηση του σήματος Ελληνικής Κουζίνας στις επιχειρήσεις, τη χορήγηση του ειδικού σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου και τέλος των καθορισμό με ΚΥΑ των προδιαγραφών των τουριστικών καταλυμάτων για τη δυνατότητα ένταξής τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ ( Leader ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μάλιστα, ετοιμάζεται η ΚΥΑ για τον καθορισμό προϋποθέσεων, προδιαγραφών και όρων λειτουργίας για την άσκηση ατομικών ή ομαδικών αγροτουριστικών δραστηριοτήτων, καθώς και για τη χορήγηση ειδικού σήματος Αγροτουρισμού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει Μητρόπολη των υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Ελληνικός Τουρισμός μπορεί και πρέπει να αναδείξει τη χώρα μας ως μία από τις μεγάλες δυνάμεις της παγκόσμιας τουριστικής κοινότητας είπε και στάθηκε στα εξής μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα: Τον φυσικό πλούτο, την πολιτιστική κληρονομιά, την ποιότητα των υπηρεσιών και των προιόντων, την αυθεντική έννοια της φιλοξενίας που προσφέρει σε κάθε επισκέπτη.

Εστιάζοντας στην οικονομία ο κ. Ρέτσος ανάφερε ότι η πολυετής κρίση που μαστίζει τη χώρα, συνεχίζει να συρρικνώνει εισοδήματα, ελπίδες, προσδοκίες προσθέτοντας ότι η πολυπόθητη κανονικότητα, δηλαδή η δυνατότητα να μπορείς να σχεδιάζεις στοιχειωδώς το μέλλον σου, να προγραμματίζεις τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις σου, ακόμα δεν έχει έρθει.,όπως είπε. Τέλος σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει έρθει, ένα φιλικό και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, με ρεαλιστικό και όχι εξοντωτικό φορολογικό πλαίσιο, ευέλικτο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με υγιή ανταγωνισμό και ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας για όλους.

Δημοφιλή