CNBC: Ο Τραμπ εξετάζει την κατασκευή δεύτερης βάσης στην Κρήτη

CNBC: Ο Τραμπ εξετάζει την κατασκευή δεύτερης βάσης στην Κρήτη
Eurokinissi

Υπό τον τίτλο «Το μήνυμα του Τραμπ στον Τσίπρα: οι ΗΠΑ μπορεί να αυξήσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, έναν σύμμαχο κλειδί στο NATO», το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC αναφέρθηκε στην διαδικτυακή του έκδοση στη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών την ώρα που στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας καταγράφονται εντάσεις, σύμφωνα με το δίκτυο.

Υπό αυτό το πρίσμα η ροή επενδύσεων και κεφαλαίων προς την Ελλάδα μετατρέπεται πλέον σε μια προτεραιότητα για την κυβέρνηση Τραμπ, που επιδιώκει να εντείνει τη διμερή οικονομική και αμυντική συνεργασία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Κατά διπλωματικές πηγές που επικαλείται το CNBC , οι ηγέτες συζήτησαν κυρίως για τις επενδύσεις και τη διμερή συνεργασία ειδικά στο πεδίο της ενέργειας.

Παρατίθενται δηλώσεις ειδικών σε θέματα ενέργειας οι οποίοι επισημαίνουν πως μεγάλες εταιρείες του κλάδου επιδιώκουν να αξιοποιήσουν κοιτάσματα ιδίως στα ανοικτά της νότιας Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, κοντά στην πορεία του αγωγού TAP, ενώ σημειώνεται ότι τον Ιούνιο εγκρίθηκαν αιτήσεις συμπεριλαμβανομένης μιας που υπέβαλε η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια και προκηρύχθηκαν δύο διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Ακόμη, αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι δυνητικός αγοραστής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα και η αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16. Η βάση διαδραματίζει κρίσιμο, στρατηγικό ρόλο στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της τρομοκρατίας και την προστασία των ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο, ενώ σύμφωνα με το CNBC, η Ουάσινγκτον φέρεται να εξετάζει την κατασκευή μιας δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή