Σαουδική Αραβία: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμπορική πτήση μεταξύ Ριάντ και Βαγδάτης μετά από 27 χρόνια

Σαουδική Αραβία: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμπορική πτήση μεταξύ Ριάντ και Βαγδάτης μετά από 27 χρόνια
FAYEZ NURELDINE/AFP/Getty Images
FAYEZ NURELDINE/AFP/Getty Images
FAYEZ NURELDINE via Getty Images

Η σαουδαραβική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους flynas πραγματοποίησε σήμερα μία εμπορική πτήση από το Ριάντ για τη Βαγδάτη, για πρώτη φορά από το 1990, καθώς έχουν βελτιωθεί αισθητά οι σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ.

«Η πρώτη πτήση μας απογειώθηκε σήμερα από το Ριάντ με προορισμό τη Βαγδάτη», ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter η εταιρεία, αναρτώντας επίσης φωτογραφίες των μελών του πληρώματος και των επιβατών.

Η flynas είχε διαφημίσει αυτήν την πρώτη πτήση, προσφέροντας και εισιτήρια σε ασυναγώνιστες τιμές: μόλις 27 Ρεάλ (δηλαδή 6,12 ευρώ) προ φόρων.

Η αεροπορική σύνδεση της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράκ διακόπηκε μετά την εισβολή των δυνάμεων του Σαντάμ Χουσέιν στο Κουβέιτ, πριν από 27 χρόνια. Οι ιρακινές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από το εμιράτο έξι μήνες αργότερα, από μια διεθνή δύναμη, με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Ο ιδιοκτήτης της flynas Μπαντάρ αλ Μουχάνα δήλωσε ότι η εταιρεία του εγκαινίασε αυτές τις πτήσεις προκειμένου «να ενώσει δύο αδελφές χώρες σε κοινωνικό και εμπορικό επίπεδο».

Αύριο αναμένεται ότι θα γίνει και μια πτήση της κρατικής εταιρείας Saudia.

Τους τελευταίους μήνες έχουν αναθερμανθεί οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράκ. Τον Ιούνιο, ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι συναντήθηκε με την ηγεσία του σουνιτικού βασιλείου. Στις αρχές του έτους ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ επισκέφθηκε τη Βαγδάτη, για πρώτη φορά από το 2003.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή