Άλλη κλάση η Μπαρτσελόνα, 3-1 τον μαχητή Ολυμπιακό

Άλλη κλάση η Μπαρτσελόνα, 3-1 τον μαχητή Ολυμπιακό
Barcelona's Uruguayan forward Luis Suarez (R) vies with Olympiacos' Greek defender Dimitris Nikolaou during the UEFA Champions League group D football match FC Barcelona vs Olympiacos FC at the Camp Nou stadium in Barcelona on Ocotber 18, 2017. / AFP PHOTO / LLUIS GENE (Photo credit should read LLUIS GENE/AFP/Getty Images)
Barcelona's Uruguayan forward Luis Suarez (R) vies with Olympiacos' Greek defender Dimitris Nikolaou during the UEFA Champions League group D football match FC Barcelona vs Olympiacos FC at the Camp Nou stadium in Barcelona on Ocotber 18, 2017. / AFP PHOTO / LLUIS GENE (Photo credit should read LLUIS GENE/AFP/Getty Images)
LLUIS GENE via Getty Images

Από άλλο ποδοσφαιρικό κόσμο η Μπαρτσελόνα, νίκησε τον Ολυμπιακό με σκορ 3-1 στο "Camp Nou". Το πάλεψαν οι "ερυθρόλευκοι", που είχαν αριθμητικό πλεονέκτημα από το 42', όταν αποβλήθηκε ο Πικέ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων αναμετρήθηκαν Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός, στο "Camp Nou" για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League.

Ένα παιχνίδι με πολλές ιδιαιτερότητες αλλά και πολιτικές προεκτάσεις. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, υπάρχουν δέκα παίκτες που στο παρελθόν έχουν φορέσει τη φανέλα των δύο ομάδων. Παίκτες όπως οι Ζιοβάνι, Ριβάλντο, Γιάγια Τουρέ ή πιο πρόσφατα ο Ιμπραχίμ Αφελάι. Ακόμη και ο Αλμπέρτο Μποτία που ακόμη φορά τα ερυθρόλευκα, προερχόμενος από τα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα.

Ένα ματς που ήταν το πρώτο που διεξήχθη με κόσμο στο "Camp Nou" μετά το δημοψήφισμα και τους κλυδωνισμούς που δημιούργησε στην Ισπανία, με προεκτάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μια ματιά στην πόλη και καταλάβαινες τους ρυθμούς στους οποίους κινείται, με σημαίες της Καταλωνίας κρεμασμένες παντού.

Αλλά και ένα ματς με δύο ομάδες που έχουν εντελώς διαφορετική προοπτική, τόσο στο Group D της φάσης των ομίλων, όσο και γενικότερα στη διοργάνωση. Όπως και διαφορετικές προτεραιότητες αυτή τη στιγμή. Αλλά και με ένα πρόσωπο που τις ενώνει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τα τελευταία χρόνια.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, που ουδέποτε έκρυψε την επιρροή που είχε ο Ολυμπιακός στη ζωή και την καριέρα του, είναι ο άνθρωπος που καθοδηγεί τεχνικά την Μπαρτσελόνα και ποτέ δεν αρνείται τα συναισθήματα του όταν η κουβέντα φτάνει στα χρόνια που έμεινε στον πάγκο των Πειραιωτών. Ήταν μια καλή ευκαιρία για τον "Txingurri" να δει ξανά πρόσωπα γνωστά, να μιλήσει με ανθρώπους που ξέρει ότι τρέφουν τεράστια εκτίμηση και αγάπη για τον άνθρωπο και προπονητή Βαλβέρδε.

Όμως δεν παύει να μιλάμε για μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση, όπου οι "μπλουγκράνα" μπήκαν με τον αέρα του πρωτοπόρου στον όμιλο -αλλά και την La Liga- αντίθετα με τον Ολυμπιακό, που κουβαλούσε τις ήττες από Σπόρτινγκ και Γιουβέντους, μαζί και το γεγονός ότι από νωρίς βρέθηκε να κυνηγά την κορυφή στο πρωτάθλημα, τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ ξεκούραστος παραμόνευε για το ντέρμπι της Κυριακής.

Και με δεδομένη την μεγάλη διαφορά δυναμικότητας των ομάδων, εύκολα μπορούσε κανείς να συμπεράνει από πριν τις δυσκολίες που περίμεναν τους Πειραιώτες στο επιβλητικό "Camp Nou". Ο Βαλβέρδε δεν προχώρησε σε μεγάλο ροτέισον, όπως άλλωστε περίμεναν οι συνάδελφοι Ισπανοί ρεπόρτερ παραμονή του αγώνα.

Τζόρντι Άλμπα και Ουσμάν Ντεμπελέ οι σημαντικοί απόντες για τους "μπλαουγκράνα", με τον Παουλίνιο να παίρνει τη θέση του Ράκιτιτς και τον Σέρτζι Ρομπέρτο αυτή του Σεμέδο.

Χωρίς τους εκτός ευρωπαϊκής λίστας Σισέ, Μίλιτς, Ανσαριφάρντ και Μαρτίνς, όπως και δίχως τους Σεμπά, Φιγκέιρας, Εμενίκε και Μπεν (τραυματίας) που έμειναν στην Ελλάδα κατόπιν απόφασης του Τάκη Λεμονή, πήγε ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη. Οι παίκτες της αποστολής ήταν 20, εκτός 18άδας έμειναν τελικά οι Χουτεσιώτης και Μάριν.

Με τρεις ανασταλτικούς μέσους, δύο παιδιά από την Ακαδημία του και τον Οφόε τυπικά σε ρόλο επιθετικού παρατάχθηκαν οι "ερυθρόλευκοι" στο "Camp Nou".

Άλλος... κόσμος η Μπαρτσελόνα

Γήπεδο: Camp Nou

Διαιτητής: William Collum (SCO)

Βοηθοί: Francis Connor (SCO), Douglas Ross (SCO)

Επιπρόσθετοι βοηθοί: John Beaton (SCO), Kevin Clancy (SCO)

Τέταρτος διαιτητής: Douglas Potter (SCO)

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Τερ Στέγκεν, Ρομπέρτο, Πικέ, Ουμτιτί, Ντιν, Παουλίνιο, Μπουσκέτς (80' Αντρέ Γκόμες), Ινιέστα (67' Ράκιτιτς), Μέσι, Σουάρες, Ντεουλοφέου (46' Μαστσεράνο).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Προτό, Ελαμπντελαουί, Μποτία, Νικολάου, Κούτρης, Ζιλέ, (55' Τζούρτζεβιτς) Ρομαό, Ζντίελαρ, Καρσελά (65' Πάρντο), Οφόε (72' Φορτούνης), Ανδρούτσος.

Γκολ: 18' αυτ. Νικολάου, 61' Μέσι, 64' Ντιν / 89' Νικολάου

Κάρτες: 11' & 42' (2η κίτρινη - κόκκινη) Πικέ / 60' Νικολάου, 90+1' Ελαμπντελαουί

Δεν προξένησε σε κανέναν εντύπωση η εικόνα της αναμέτρησης από το πρώτο σφύριγμα του Σκωτσέζου ρέφερι. Η Μπαρτσελόνα είχε την μπάλα στα πόδια της και ο Ολυμπιακός αμυνόταν μαζικά πίσω από αυτήν, αφού σε ένα τέτοιο γήπεδο η προτεραιότητα του δεν μπορούσε να είναι άλλη από την διασφάλιση στα μετόπισθεν. Τουλάχιστον στον βαθμό που ήταν εφικτό.

Μόλις στο 5ο λεπτό η προβολή του Σουάρες στο δεύτερο δοκάρι έφυγε άουτ και στο 11' οι ηρωικοί (στο πέμπτο διάζωμα του νότιου πετάλου και εκτεθειμένοι στη βροχή) φίλοι του Ολυμπιακού είδαν με ικανοποίηση τον Πικέ να παίρνει κίτρινη κάρτα για τράβηγμα στον Οτζίτζα Οφόε και τον Ανδρούτσο να κερδίζει κόρνερ σε προσπάθεια του από δεξιά.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Η Μπαρτσελόνα συνέχισε να πιέζει, έχοντας εγκατασταθεί έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού και χρειάστηκε την άτυχη στιγμή του Νικολάου στο 18' για να προηγηθεί στο σκορ. Ο Ντεουλοφέου από δεξιά έκανε το γύρισμα, ο στόπερ των Πειραιωτών στην προσπάθεια του να απομακρύνει έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, με τον Προτό να σπεύδει αμέσως να τον εμψυχώσει.

Οι "μπλαουγκράνα" από το ξεκίνημα χτυπούσαν την πλευρά των Κούτρη - Καρσελά και ο Προτό έσωσε στην προσπάθεια του Ντεουλοφέου με το δεξί εντός περιοχής στο 20'. Στην εξέλιξη της φάσης ο Καρσελά άργησε απελπιστικά να δει τον ολομόναχο Ανδρούτσο στην περιοχή της Μπαρτσελόνα και όταν το αποφάσισε έκανε ένα γύρισμα - πάσα στον Τερ Στέγκεν.

Άστοχη έξοδος του Προτό στο 24' και οριζόντιο δοκάρι για τους Καταλανούς από την κεφαλιά του Παουλίνιο, σωτήριο τάκλιν του Μποτία στον Μέσι δύο λεπτά μετά. Ο Αργεντίνος έκρυψε την μπάλα στο 32', την εμφάνισε ξανά στα πόδια του Σουάρες αλλά ο Προτό νίκησε τον Ουρουγουανό φορ στο τετ-α-τετ. Ωραίο μονοκόμματο σουτ του Οτζίτζα Οφόε με το αριστερό έφυγε άουτ στο 36'.

ΕΒΑΛΕ ΤΟ... ΧΕΡΙ ΤΟΥ Ο ΠΙΚΕ

Αυτή ήταν η εικόνα της αναμέτρησης. Πέρα από τη δεδομένη διαφορά κλάσης ατομικά, αυτό που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να ακολουθήσει ο Ολυμπιακός ήταν ο ρυθμός που έδιναν στο ματς οι γηπεδούχοι. Αυτός που φρόντισε να τους φρενάρει ήταν ο... Πικέ.

Στο 42' ο Καταλανός στόπερ χρησιμοποίησε το χέρι του για να σκοράρει και είδε την δεύτερη κίτρινη στο ματς, με συνέπεια την αποβολή του! Οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με την Μπαρτσελόνα να έχει το προβάδισμα αλλά και παίκτη λιγότερο στο υπόλοιπο της αναμέτρησης.

Διπλό το καλό νέο για τον Ολυμπιακό με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, απόρροια της αποβολής του Πικέ, καθώς ο Βαλβέρδε έβγαλε από το ματς τον Ντεουλοφέου, τον παίκτη που ταλαιπώρησε αφάνταστα τους Πειραιώτες στο πρώτο ημίχρονο, βάζοντας στη θέση του τον Μαστσεράνο.

ΑΛΛΗ ΚΛΑΣΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΔΕΚΑ

Ένα ζήτημα για τον Ολυμπιακό ήταν να μην ενθουσιαστεί υπερβολικά και ένα δεύτερο να το πιστέψει ότι σε κάποια κόντρα θα μπορούσε να κάνει τη ζημιά. Από το 55' ο Λεμονής έριξε στο ματς τον Τζούρτζεβιτς, ένα λεπτό μετά δεν βρέθηκε "ερυθρόλευκος" στην πορεία της μπάλας μετά το παράλληλο γύρισμα του Κούτρη και στο 61' ο Μέσι με απευθείας εκτέλεση φάουλ από το ημικύκλιο της περιοχής νίκησε τον Προτό για το 2-0, στο 100ο ευρωπαϊκό του τέρμα.

Mια ακόμη ενέργεια του Αργεντίνου τρία λεπτά αργότερα ήταν αρκετή να φέρει το τρίτο γκολ των γηπεδούχων δια ποδός Ντιν. Διπλή επέμβαση του Προτό στο 70' απέτρεψε το τέταρτο γκολ για την Μπαρτσελόνα. Το σκορ δεν απέτρεψε τους φίλους του Ολυμπιακού να φωνάξουν ρυθμικά το όνομα του Ερνέστο Βαλβέρδε, δείχνοντας ακόμη μια φορά την εκτίμηση που τρέφουν για τον 53χρονο τεχνικό.

Στο 89' ο Νικολάου με εντυπωσιακό άλμα και κεφαλιά νίκησε τον Τερ Στέγκεν και έδωσε την ευκαιρία στους 2500 και πλέον χιλάδες εκδρομείς φίλους του Ολυμπιακού να πανηγυρίσουν. Ο 19χρονος στόπερ μείωσε για το 3-1, που ήταν και το τελικό σκορ στο "Camp Nou".

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Θα μπορούσε να είναι κάθε φάση που ακούμπησε την μπάλα ο Μέσι, για προφανείς λόγους. Ο Αργεντίνος έκανε πάλι τα... δικά του στην φάση που έφερε το γκολ του Ντιν, αφού από αριστερά άδειασε όλους τους αντιπάλους του, γύρισε τη μπάλα που πέρασε από δύο συμπαίκτες του για να έρθει ο Γάλλος να σκοράρει με αριστερό σουτ.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Σωστές όλες οι κάρτες του, σφύριζε χωρίς να χαλά τον ρυθμό της αναμέτρησης, είχε εύκολο έργο και το έφερε εις πέρας άνετα.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Όταν αποφάσιζε να αλλάξει ταχύτητα ήταν απλά απολαυστικός. Ο Λιονέλ Μέσι είχε ξεσπάσματα που ήταν αρκετά να αποδιοργανώσουν την όποια αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού και το κυριότερο να προσφέρουν θέαμα μαζί με την ουσία. Μια κατηγορία μόνος του είναι ο Αργεντίνος σούπερ σταρ...

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Πολλές οι ωραίες στιγμές στο "Camp Nou". Φοβερή η παρουσία του κόσμου των Πειραιωτών κάτω από αδιάκοπη βροχή, φοβερή η στιγμή που φώναξαν ρυθμικά το όνομα του Βαλβέρδε στο 73'. Σημαντικό για τον Ολυμπιακό ότι έπαιξε με δύο παιδιά από τις Ακαδημίες του σε αυτό το γήπεδο με αυτόν τον αντίπαλο. Καταπληκτική η στιγμή που ο Νικολάου σκόραρε με το κεφάλι και έδωσε την ευκαιρία στους 2500 εκδρομείς οπαδούς της ομάδας να πανηγυρίσουν. Μυθικό ότι στις καθυστερήσεις οι φίλοι του Ολυμπιακού -προφανώς αστειευόμενοι- φώναξαν "πέστε κάτω οε, οε, οε" όταν ο Σουάρες βρέθηκε στο χόρτο...

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ο Τζούρτζεβιτς μπήκε στο ματς στο 55' και ένα λεπτό μετά είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει, ωστόσο ολιγώρησε και δεν κινήθηκε προς την μπάλα στο γύρισμα του Κούτρη, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να σκοράρει εξ επαφής και να βάλει για τα καλά στο ματς τον Ολυμπιακό, ασχέτως κατάληξης του αγώνα.

Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 3-1

Δημοφιλή