Μια πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Τραμπ-Τσίπρα.Τι λένε οι αναλυτές στη HuffPost Greece

Μια πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Τραμπ-Τσίπρα.Τι λένε οι αναλυτές στη HuffPost Greece
(L-R), U.S. President Donald Trump, and Prime Minister Alexis Tsipras of Greece, leave the Oval Office to walk to the Rose Garden of the White House for their joint press conference, on Tuesday, October 17, 2017. (Photo by Cheriss May) (Photo by Cheriss May/NurPhoto via Getty Images)
(L-R), U.S. President Donald Trump, and Prime Minister Alexis Tsipras of Greece, leave the Oval Office to walk to the Rose Garden of the White House for their joint press conference, on Tuesday, October 17, 2017. (Photo by Cheriss May) (Photo by Cheriss May/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον κ. Τραμπ, ήταν μια συνάντηση με υψηλές προσδοκίες αλλά και άγχος, από την πλευρά του ελληνικού επιτελείου, δεδομένου ότι ο κ. Τραμπ δεν είναι ένας συμβατικός πολιτικός. Εντέλει όλα φαίνεται ότι πήγαν σχετικά καλά, δηλαδή δεν υπήρξαν δυσάρεστες εκπλήξεις, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτών των συνομιλιών θα φανούν στο προσεχές διάστημα. Η HuffPost Greece, επιχειρεί να κάνει μια γρήγορη αποτίμηση όσον αφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις, στην ευρύτερη περιοχή μας σε σχέση με την πατρίδα μας και την διαφαινόμενη στρατηγική εναρμόνισή της με τις ΗΠΑ.

Επέλεξε τις ΗΠΑ, μια χώρα που είναι υπερδύναμη και επηρεάζει τις εξελίξεις σε σημαντικά ζητήματα ανά τον κόσμο και στην ευρύτερη περιοχή μας» σχολιάζει

Ο ίδιος τονίζει πως υπήρξε θετική ανταπόκριση και μια αναβάθμιση της γεωστρατηγικής σχέσης της χώρας μας στην περιοχή δεδομένου ότι οι ΗΠΑ κυριαρχούν στον σύγχρονο κόσμο.

ο κ. Χριστόδουλος Γιαλουρίδης.

Στο πλαίσιο αυτό τον ρωτούμε για τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα , αλλά και τις ευχαριστίες του κ. Τραμπ για την εκεί «φιλοξενία», αλλά και τις δηλώσεις για την «εξαιρετικά καρποφόρα συζήτηση». Παρότι δεν έγινε γνωστό εάν υπήρξε κάποια συμφωνία για μια αναβάθμιση της βάσης, ο κ. Γιαλουρίδης θεωρεί πως εάν συμβεί αυτό, θα είναι κάτι θετικό και σημαντικό για εμάς, στο πλαίσιο των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, επαναλαμβάνοντας ότι θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου μας.

Όμως μια τέτοιου είδους αναβάθμιση, επισημαίνουμε, μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες, αν αναλογιστεί κανείς τη διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και πολύ περισσότερο τον κίνδυνο να μας στοχοποιήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Ο κ. Γιαλουρίδης, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός εκτιμώντας ότι μια αναβάθμιση της αμερικανικής βάσης στη Σούδας, δεν πρόκειται να μας φέρει αντιμέτωπους με το ενδεχόμενο τρομοκρατικών χτυπημάτων, τουλάχιστον περισσότερο απ΄όσο κινδυνεύουμε σήμερα, δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, , λέει ότι η αναβάθμιση της βάσης στη Σούδας είναι ένα αίτημα που οι ελληνικές κυβερνήσεις κυνηγούν χρόνια και στόχο έχει την αναβάθμιση της χώρας μας γεωπολιτικά, ενώ και αυτός δεν βλέπει κίνδυνο, περισσότερο από αυτόν που ήδη ελλοχεύει, για τρομοκρατικό χτύπημα εξαιτίας μιας τέτοιας ενέργειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ως γνωστόν έκανε αναφορά και στη συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και όπως είπε «αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας». Όμως η Τουρκία ήδη συζητεί για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών της επόμενης γενιάς, των F35.

Ο κ. Γιαλουρίδης σπεύδει να διευκρινίσει ότι τα F35 θα κατασκευάζονται στην Τουρκία και σχολίασε πως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα κλείσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει μια στρατιωτική ισχύ που απειλεί την ισορροπία στο Αιγαίο. «Είναι μια πραγματικότητα και εάν πάρει και τους S400 τότε η ισορροπία αλλάζει άρδην για τη χώρα μας», λέει και προσθέτει πως εκεί ο λαός πεινάει, δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος, ο Ερντογάν εφαρμόζει ό,τι θέλει χωρίς να ρωτάει κανέναν.

«Εμείς είμαστε δημοκρατία και αποδίδουμε λόγο στο λαό, οι Τούρκοι δεν το κάνουν» σημειώνει και επαναλαμβάνει πως αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που η επαφή με την Ουάσιγκτον είναι σημαντική.

«Είναι νωρίς να γνωρίζουμε εάν η Τουρκία θα πάρει τελικά τα F35, γιατί μην ξεχνάτε ότι αυτά περιλαμβάνουν και συγκεκριμένα οπλικά συστήματα πουν δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα δεχθούν να τους τα δώσουν. Υποθέτω όμως ότι μια αναβαθμισμένη σχέση της χώρας μας με τις ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν και θέματα ασφαλείας. Θα περιμένουμε μαι θα δούμε» συμπληρώνει ο κ. Συρίγος.

, παρότι δεν έκανε σχόλιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες, ο κ. Γιαλουρίδης πιστεύει ότι η αναβάθμιση των σχέσεων θα μπορούσε να συμβάλει σε αμερικάνικη παρέμβαση, στο μέτρο που είναι εφικτό.

«Πράγματι για το Κυπριακό δεν ελέχθη τίποτα» σχολιάζει ο κ. Συρίγος και προσθέτει πως το Κυπριακό είναι μια παγωμένη διένεξη που δεν ενοχλεί κανέναν. Σπεύδει όμως να τονίσει: «Αυτό που συγκρατώ είναι οι δηλώσεις ότι η Ελλάδα είναι άξονας σταθερότητας και ο άξονας σταθερότητας είναι η σχέση Ελλάδας – Κύπρου, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία. Το λιοντάρι δεν χρειάζεται να βρυχάται για να καταλάβει ότι είναι λιοντάρι».

Όσον αφορά στηναντιπαράθεση που βρίσκεται η Ευρώπη με την αμερικάνικη ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, σε μια σειρά ζητημάτων, με πιο πρόσφατο αυτό της αμφισβήτησης της συμφωνίας που έχει επιτύχει η ΕΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο κ. Γιαλουρίδης πάλι βρήκε θετική τη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς όπως επεσήμανε η χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας, ως ένας ενδιάμεσος χώρος που δίνει το περιθώριο της διαμεσολάβησης.

«Στις διεθνείς σχέσεις, υπογραμμίζει, η διαμεσολάβηση είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Σε ερώτηση εάν αυτό μπορεί να δυσχεράνει τις σχέσεις με την ΕΕ, είπε πως όταν αφορά τα εθνικά συμφέροντα ο κάθε ηγέτης έχει τη δική του αντίληψη πολιτικής με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας του.

«Με την τωρινή εξέλιξη δίνεται στους Ευρωπαίους η δυνατότητα της διαμεσολάβησης» επανέλαβε.

Στον αντίποδα ο κ. Συρίγος που υποστηρίζει ότι η περιοχή μας έχει προβλήματα που δεν εμπλέκεται απαραίτητα η ΕΕ, ούτε μας ζητεί να επιλέξουμε και έτσι τα πράγματα προχωρούν κανονικά.

«Εάν θέλουν να μιλήσουν έχουν τους τρόπους να το κάνουν» λέει και ανακαλεί κάτι που έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης: «Τι να τον κάνεις τον προξενητή όταν μιλάει απευθείας η νύφη και ο γαμπρός».

Ολοκληρώνοντας, σαν συμπέρασμα ο κ. Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, χαρακτηρίζει τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο ως εξαιρετικά θετική και κρίνει πως θα αποδώσει καρπούς «δεδομένου ότι έχουμε έναν δύσκολο πρόεδρο που φαίνεται να τον κέρδισε η Αθήνα», υποστηρίζει δε πως ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Νίκος Κοτζιάς, έπαιξε σημαντικό ρόλο προς αυτή την εξέλιξη.

Από την πλευρά του ο κ. Άγγελος Συρίγος διευκρινίζει ότι στην περίπτωση Τραμπ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν περίεργο πρόεδρο που μπορεί να την αμφισβητούν ή να προκαλεί με το επικοινωνιακό του στυλ. Αυτό που έχει σημασία να καταλάβουμε, όπως λέει, είναι η αμερικάνικη διοίκηση, αυτοί που πλαισιώνουν τον Αμερικανό πρόεδρο και παίρνουν τις αποφάσεις. Μιλάμε για ένα σύστημα και αυτό είναι που αλλάζει.

Εν κατακλείδι, ο κ. Συρίγος για την αποτίμηση της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον κ. Τραμπ σημεώνει: «Τα αποτελέσματα θα φανούν σε βάθος χρόνου και όχι από τη μια ημέρα στην άλλη. Τα στοιχεία που αυτή τη στιγμή έχουμε δεν επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε η μείζον αλλαγή, αλλά ούτε και το διαψεύδουν».

Δημοφιλή