Bloomberg: Οι ελληνικές τράπεζες θα πωλήσουν επιπλέον 5 δισ. «κόκκινων» δανείων

Bloomberg: Οι ελληνικές τράπεζες θα πωλήσουν επιπλέον 5 δισ. «κόκκινων» δανείων
Calculator with euro notes. Some similar pictures from my portfolio:
Calculator with euro notes. Some similar pictures from my portfolio:
malerapaso via Getty Images

Για πιθανές αλλαγές στους στόχους των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά στην απαλλαγή από το βάρος των «κόκκινων» (μη εξυπηρετούμενων) δανείων κάνει λόγο δημοσίευμα του Bloomberg: Όπως αναφέρεται, πηγές ενημερωμένες σχετικά με το ζήτημα αναφέρουν πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να πωλήσουν δάνεια ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που συνιστά αύξηση της τάξης των 5 δισ. σε σχέση με τους στόχους που υπαγορεύονταν από τους σχεδιασμούς του Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως το Reuters, σε τηλεγράφημά του, που επικαλείται πηγές, αναφέρει ότι τρεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank) σχεδιάζουν να πωλήσουν κόκκινα δάνεια ύψους μέχρι και 5,5 δισ. ευρώ ως τις αρχές του επόμενου έτους. Ειδικότερα- όπως αναφέρει το Reuters- οι τρεις τράπεζες σκοπεύουν να προβούν σε «πωλήσεις ρεκόρ» που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του Μαρτίου. «Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες ως προς τους στόχους τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις τους» είπε σχετικά ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

«Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ακόμα μεγάλες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της ανάγκης μείωσης του όγκου των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (ΝΡΕ)» ανέφερε την Πέμπτη η Ντανιέλ Νουΐ, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, συμπληρώνοντας πως απαιτείται πλήρης εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα, τόνισε πως θα χρειαστούν περαιτέρω προσπάθειες για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του ελληνικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και των σχετικών πλαισίων.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, στα τέλη του Ιουνίου οι ελληνικές τράπεζες είχαν στην κατοχή τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 72,8 δισ. ευρώ- πάνω από το 1/3 του συνόλου, και ως εκ τούτου επιδίδονται σε «κυνήγι» των αποκαλούμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι επιλέγουν να μην πληρώνουν μέχρι να υπάρξει σοβαρή απειλή κατασχέσεων, ή επιδιώκουν καλύτερους όρους από τις τράπεζες. Έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν πως τέτοιου είδους κακοπληρωτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/4 όλων των δανείων: Σημειώνεται πως, σύμφωνα με έρευνα της Springer International Publishing πάνω σε δάνεια που δόθηκαν σε 13.070 ελληνικές εταιρείες για την περίοδο 2008-2015, μία στις έξι εταιρείες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.

Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνεται όλο και πιο κρίσιμο, καθώς επιβραδύνει την οικονομία, εμποδίζοντας τις τράπεζες να δίνουν νέα δάνεια.

Δημοφιλή