Πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια και αρχίζουν τα δύσκολα. Στο μικροσκόπιο τα δημοσιονομικά και οι αστερίσκοι για το πρωτογενές

Πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια και αρχίζουν τα δύσκολα. Στο μικροσκόπιο τα δημοσιονομικά και οι αστερίσκοι για το πρωτογενές
sooc

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης άρχισε και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «τρέχει» για να προλάβει να κλείσει όσες περισσότερες εκκρεμότητες είναι δυνατό έως τη Δευτέρα. Μετά και τον μαραθώνιο επίσημων και παρασκηνιακών συναντήσεων στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Τράμπ και την Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ξεκάθαρη ώστε να κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος του 2017. Από εκεί και πέρα τα πράγματα θα δυσκολέψουν και οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί «αναίμακτα» για την ελληνική πλευρά η αξιολόγηση θα μειωθούν στο ελάχιστο.

Οι προσδοκίες μετά τις επαφές με τον Αμερικανό πρόεδρο και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είναι θετικές, καθώς και οι δύο εμφανίστηκαν πρόθυμοι να βοηθήσουν για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Στην κυβέρνηση θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική τη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με το θέμα της διευθέτησης του χρέους, ειδικά από τη στιγμή που με αυτό τον τρόπο συνεχίζει στη γραμμή που είχε χαράξει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το αποτέλεσμα όμως των επαφών θα φανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί θα κριθεί εάν οι δηλώσεις των αξιωματούχων έχουν αντίκρισμα και αν οι εντολές που έχουν δώσει είναι για ταχεία και χωρίς εμπλοκές αξιολόγηση.

Επιστρέφουν οι θεσμοί

Τα πρώτα δείγματα το οικονομικό επιτελείο θα τα πάρει από σήμερα όπου τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα πιάσουν δουλειά προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την έλευση των επικεφαλής. Στο μικροσκόπιο θα μπουν τα δημοσιονομικά μεγέθη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν σε πρώτη φάση επιτυγχάνονται οι στόχοι του 2017. Οι πρώτες εκτιμήσεις των θεσμών είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με αυτή τη χρονιά. Ωστόσο, η εικόνα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη ώστε να καθοριστεί η βάση εκκίνησης του πολύ δύσκολου αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους 2018.

Οι πρώτοι αστερίσκοι ήδη έχουν μπει στην επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018. Η μνημονιακή δέσμευση για 3,5% του ΑΕΠ μοιάζει μάλλον αδύνατη να επιτευχθεί το 2018, ειδικά από τη στιγμή που ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 θα είναι πολύ κάτω από την αρχική πρόβλεψη του 2,7% του ΑΕΠ, ενώ οι προβλέψεις για το 2018 βλέπουν ρυθμό κοντά στο 2%.

Υπό αυτές τις συνθήκες η συζήτηση των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων με την κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στο αν υπάρχει ανάγκη για τη λήψη νέων μέτρων για το 2018. Έως σήμερα οι θεσμοί δεν βάζουν θέμα επιβολής νέων μέτρων, αφήνοντας μόνο ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισπευσθούν τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για το 2019 και 2020.

Διαφορετική προσέγγιση

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τη διαφορά που υπάρχει στο εσωτερικό των θεσμών αναφορικά με την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018. Το Ταμείο και επίσημα πλέον το βλέπει στο 2,2% του ΑΕΠ και τονίζει ότι αν επιτευχθεί αυτό το μέγεθος δεν υπάρχει θέμα επιπλέον μέτρων, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει η κουβέντα για τη διευθέτηση του χρέους.

Οι Ευρωπαίοι επίσημα μένουν στο στόχο του 3,5%, ωστόσο μέσα στο Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθούν οι προβλέψεις της Κομισιόν γεγονός που θα δείξει το μέγεθος της διαφοράς στις προβλέψεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων. Σε αυτό το πλαίσιο είναι άγνωστο πως θα γεφυρωθούν οι διαφορές στο εσωτερικό των θεσμών και αν μπορεί να προκαλέσουν εμπλοκές στην πορεία της αξιολόγησης.

Στο σενάριο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως το τέλος του 2017, ο μήνας-κλειδί είναι ο Νοέμβριος. Τότε θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και την πορεία στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου να αρχίσει η συγγραφή των κειμένων από την πλευρά των θεσμών και να εγκριθεί το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων από το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς στις 4 Δεκεμβρίου.

Δημοφιλή