Η ιστορία του τζιχαντιστή που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη

Η ιστορία του τζιχαντιστή που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη
Muslim rebel with automatic rifle and machine-gun belt
Muslim rebel with automatic rifle and machine-gun belt
zabelin via Getty Images

Εικόνες και βίντεο φρίκης από τη δράση του στο πλευρό του ISIS βρήκαν οι αστυνομικοί στο κινητό τηλέφωνο του 32χρονου Σύρου που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό που εξετάζεται πλέον είναι το κατά πόσο το υλικό αυτό έχει τραβηχτεί από τον ίδιο ή είναι κατεβασμένο από το διαδίκτυο. Ο 32χρονος στη θέα των αστυνομικών προσπάθησε να αυτοκτονήσει, κάτι που απετράπη από τους αστυνομικούς που στη συνέχεια τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι διατηρούσε σπίτι στην Αθήνα, όπου γίνονται από την Πέμπτη έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Πώς ξεκίνησαν οι έρευνες

Από καταγγελία της γυναίκας του ξεκίνησε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ για τον 32χρονο ύποπτο για τζιχάντ που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη.

Η γυναίκα του κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι ο άντρας της, ηλικίας 32 ετών, με τον οποίο έχει δύο ανήλικα παιδιά, είχε πολεμήσει στη Συρία στο πλευρό του ISIS. Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, ο 32χρονος ήταν ενεργό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο ύποπτος είχε μπει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. από το Σεπτέμβριο του 2017 όταν είχε σχηματιστεί σε βάρος του δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία. Από την έρευνα προκύπτει ότι ο 32χρονος ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά τον Ιούνιο του 2016. Εισήλθαν από τη Λέρο, έφτασαν στην Αθήνα και στη συνέχεια πήγαν στη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκαν.

Εκεί άρχισαν τα προβλήματα, καθώς καταγγέλθηκε ότι χτυπάει τη γυναίκα του. Εκείνη πήγε στην Αστυνομία και ζήτησε βοήθεια. Η αναφορά ότι είναι μέλος του ISIS έκανε τις Αρχές να επιβάλλουν σε βάρος του το διοικητικό μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα (τότε δεν ήταν γνωστό το που βρίσκεται), προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα συστήματα εντοπισμού του στους ελέγχους εισόδου και εξόδου από τη χώρα.

Η σύλληψή του -την οποία επιβεβαιώνει και η αστυνομία μέσα από λιτή ανακοίνωση-

έγινε την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη, όπου είχε πάει για να υποβάλλει αίτημα ασύλου. Εκεί συνελήφθη και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Μάλιστα, σήμερα Παρασκευή θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Ο 32χρονος δεν υπήρχε πριν το Σεπτέμβριο σε κάποια βάση δεδομένων των ελληνικών ή των ξένων Αρχών με τους «καταγεγραμμένους υπόπτους για τρομοκρατία». Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι από εδώ και πέρα εξετάζεται ο βαθμός συμμετοχής του στον ISIS αλλά και η αξιοπιστία της καταγγελίας της συζύγου του. Ερευνάται επίσης το ενδεχόμενο να έκανε επαφές με ομοιδεάτες του στην πρωτεύουσα ή στη Θεσσαλονίκη.

Δημοφιλή