«Πίσω Θρανία»: Μια όμορφη πρωτοβουλία για δωρεάν μαθήματα σε πρόσφυγες στα Εξάρχεια

«Πίσω Θρανία»: Μια όμορφη πρωτοβουλία για δωρεάν μαθήματα σε πρόσφυγες στα Εξάρχεια
eurokinissi

Η αλληλεγγύη, οι πολύπλευρες ασχολίες και ο διεθνισμός αντανακλούνται στα μαθήματα, που πραγματοποιούνται από την ομάδα «Πίσω Θρανία» στο Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια.

Σαράντα άνθρωποι, οι περισσότεροι από την Ελλάδα, αλλά και από Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Μεγάλη Βρετανία, διδάσκουν ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ζωγραφική σε οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες, από Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Σενεγάλη, Ακτή Ελεφαντοστού και άλλες χώρες. Προσφέρονται όλα τα επίπεδα γλωσσομάθειας: αρχάριο, μέσο και προχωρημένο. Από τους δασκάλους, κάποιοι είναι πτυχιούχοι εκπαιδευτικοί, π.χ. φιλόλογοι και καθηγητές ξένων γλωσσών, ενώ άλλοι, μαθαίνουν δίπλα τους και, με τη σειρά τους, παραδίδουν οι ίδιοι μαθήματα.

«Στην αρχή κάθε χρονιάς, μπαίνουν δυο δάσκαλοι στην τάξη ένας "κανονικός" και ένας μαθητευόμενος, ως βοηθός, και διδάσκουν μαζί. Τη επόμενη χρονιά θα είναι ένα "παλιός" και ένα "καινούργιος". Ο παλιός, μπορεί να είναι και κάποιος βοηθός της προηγούμενης χρονιάς», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ειρήνη Νομικού, δασκάλα στην ελληνομάθεια δευτέρου επιπέδου, η οποία τα πρωινά εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος.

Τα «Πίσω Θρανία» λειτουργούν από το 1999 και από τις τάξεις τους έχουν περάσει πολλοί μαθητές και μαθήτριες. Φέτος, ξεκίνησαν τη χρονιά 200 άτομα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί. «Έτσι γίνεται κάθε χρόνο. Έρχονται οι περσινοί, που συνεχίζουν, και όσο προχωράει η χρονιά, όλο και περισσότεροι εγγράφονται. Λειτουργούμε κάθε μέρα 18.00 με 20.00 σε τέσσερις αίθουσες. Αργότερα, θα ανοίξουν και τμήματα στις 16.00-18.00», αναφέρει η κ. Νομικού.

Τα μαθήματα είναι δωρεάν. Παράλληλα, πραγματοποιούνται πολιτιστικές δραστηριότητες: επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, θέατρα κ.λπ. Πέρσι είχε συγκροτηθεί και θεατρική ομάδα, η οποία, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει και φέτος, περιγράφει η κ. Νομικού. Κάθε Κυριακή κάποιοι δάσκαλοι μαζί με μαθητές μαγειρεύουν στην κουζίνα του Στεκιού και ύστερα διδάσκοντες και διδασκόμενοι τρώνε όλοι μαζί.

Εκτός των άλλων, παρέχεται ενημέρωση και βοήθεια των οικογενειών των μεταναστριών και μεταναστών, σε θέματα που αφορούν τη φοίτησή τους στα ελληνικά σχολεία και «τελικά, η θεμελίωση σχέσεων έμπρακτης αλληλεγγύης, τόσο μεταξύ ντόπιων και μεταναστών όσο και μεταξύ μεταναστών-ριων από διαφορετικές χώρες προέλευσης», περιγράφει η κ. Νομικού.

Οι εγγραφές για τη φετινή χρονιά έχουν ξεκινήσει, και γίνονται τις παραπάνω ώρες μαθημάτων στο Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού 13, δίπλα στην πλατεία Εξαρχείων.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή