Κάτι θέλει να σας πει ο σκύλος σας όταν έχει αυτή τη λυπημένη έκφραση

Κάτι θέλει να σας πει ο σκύλος σας όταν έχει αυτή τη λυπημένη έκφραση
Beagle dog covered in foam trying to escape the bathtub, while having a bath
AleksandarNakic via Getty Images
Beagle dog covered in foam trying to escape the bathtub, while having a bath

Αν έχετε σκύλο θα έχετε παρατηρήσει εκείνη τη λυπημένη έκφραση που παίρνει συχνά, όταν σας κοιτάζει μέσα στα μάτια. Λοιπόν, δεν είναι η ιδέα σας. Ερευνητές βρήκαν επιστημονικές αποδείξεις που δείχνουν ότι ο σκύλος σας προσπαθεί με τις εκφράσεις του προσώπου του να επικοινωνήσει μαζί σας.

Αυτό δείχνει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι σκύλοι παίρνουν πολλές και διαφορετικές εκφράσεις, οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν αν οι εκφράσεις αυτές ήταν ακούσιες και δεν σχετίζονται με το συναίσθημα ή αν γίνονταν με στόχο την επικοινωνία. Έτσι, προσπάθησαν να δουν πως αλλάζουν οι εκφράσεις 24 σκύλων σε διαφορετικές περιστάσεις.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι οι εκφράσεις του σκύλου άλλαζαν ανάλογα με την θέση του ανθρώπου. Οι σκύλοι ήταν πιο εκφραστικοί όταν το άτομο έγερνε προς το μέρος τους. Συγκεκριμένα ήταν πιο πιθανό να βγάλουν τη γλώσσα τους έξω σε χαλαρή θέση και να πάρουν αυτή τη λυπημένη έκφραση.

Η παρουσία του φαγητού, είχε ελάχιστη διαφορά στο αποτέλεσμα, το οποίο δείχνει ότι οι εκφράσεις προσώπου των σκύλων ήταν περισσότερο κοινωνική αντίδραση στην προσοχή που δείχνει το άτομο και όχι αντανακλαστική αντίδραση.

Έρευνα που έγινε το 2013, διαπίστωσε ότι τα σκυλιά που είναι σε καταφύγια και έχουν λυπημένη έκφραση είναι πιο πιθανό να υιοθετηθούν πιο γρήγορα.