Πόσο καλά λειτουργεί η Δημοκρατία; Τι έδειξε η έρευνα του Pew Research Center για την Ελλάδα και άλλες 37 χώρες

Πόσο καλά λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα σας; Απαντούν πολίτες 38 κρατών και η δυσαρέσκειά τους είναι έκδηλη

Αντικείμενο προβληματισμού για τη σχέση των πολιτών με το πολιτικό σύστημα, τις κυβερνήσεις και κυρίως με το ίδιο το Δημοκρατικό Πολίτευμα ως τον βέλτιστο τρόπο διακυβέρνησης, αλλά και για το πώς αυτή η εμπιστοσύνη κοινωνίας-πολιτεύματος και φορέων άσκησης εξουσίας επηρεάζεται από την οικονομική κατάσταση μιας χώρας και των κατοίκων της, προκαλεί έρευνα του Pew Research Center.

  • Όπως διαπιστώνεται, σε ένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με τα καλύτερα, κατά τη γνώμη των πολιτών, μοντέλα διακυβέρνησης αν και η αντιπροσωπευτική και η άμεση Δημοκρατία διατηρούν υψηλά ποσοστά στήριξης, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και τα ποσοστά όσων δηλώνουν πως η ανάληψη εξουσίας από τεχνοκράτες, «έναν ισχυρό ηγέτη» ή τον στρατό θα ωφελούσαν τις χώρες τους. Στο ερώτημα δε πόσο ικανοποιημένοι είναι από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία φαίνεται πως οι απόψεις είναι μοιρασμένες: 46% ικανοποιημένοι και 52% μη ικανοποιημένοι.

  • Μεταξύ των 38 χωρών όπου διεξήχθη η έρευνα το 23% μόνο δηλώνει σθεναρά πιστό στην επιλογή ενός αντιπροσωπευτικού δημοκρατικού πολιτεύματος ενώ ένα 47% εμφανίζεται λιγότερο προσηλωμένο σε αυτό το μοντέλο και ένα 13% τάσσεται υπέρ μη-δημοκρατικών επιλογών. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται στο 44%, 34% και 6% ενώ ο μέσος όρος στις δυτικές χώρες κυμαίνεται στο 37%, 42% και 10%. Πολύ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά πολιτών που πιστεύουν στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και περισσότερο σε μη δημοκρατικά μοντέλα εξουσίας σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής. Ο παράγοντας οικονομία παίζει σημαντικό ρόλο στην οπτική των πολιτών
.

  • Όπως όμως και το ατομικό εισόδημα, η εκπαίδευση και φυσικά ο ιδεολογικός προσανατολισμός.

  • Στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένοι είστε με το πώς λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρας σας» τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Μεξικό, Λίβανο και Κολμβία ενώ η Ελλάδα έρχεται τέταρτη σε ποσοστά δυσαρέσκειας με 79%. Περισσότερο ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Σουηδοί αλλά και οι κάτοικοι χωρών όπως η Ινδία και η Τανζανία, Ολλανδία. Σε επίπεδο δυτικών χωρών οι γνώμες είναι μοιρασμένες αφού το 50% δηλώνει δυσαρεστημένο και το 48% ικανοποιημένο.

  • Διαπιστώνεται πάντως πως σε σημαντικό βαθμό, αυτοί που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα τους, είναι και υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος.

  • «Πόσο εμπιστεύεστε την κυβέρνησή σας πως θα κάνει το σωστό για τη χώρα σας;» ήταν το επόμενο ερώτημα που τέθηκε στο πλαίσιο της δημοσκόπησης και όπως φαίνεται είναι περιορισμένος ο αριθμός χωρών όπου οι πολίτες δίνουν μια θετική απάντηση. Την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους φαίνεται να έχουν και πάλι οι πολίτες της Τανζανίας κατά 89% και ακολουθούν οι Ινδία και Ινδονησία με 85% και 83% ενώ στην Ελλάδα η εμπιστοσύνη καταγράφεται μόλις στο 13% με το Περού και την Κολομβία να συμπληρώνουν την χαμηλότερη τριάδα με 12%.

  • Αξιοσημείωτο πάντως είναι το εύρημα της έρευνας πως όσοι στηρίζουν λαϊκιστικά κόμματα σε ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν και υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας προς τις κυβερνήσεις τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά που ακολουθούν σε Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Ισπανία και Γαλλία.

  • Πάντως, στις χώρες που παρατηρούνται υψηλοί δείκτες ανάπτυξης η εμπιστοσύνη προς τις εθνικές κυβερνήσεις είναι αυξημένη, κάτι που επισημαίνει τη σύνδεση της πορείας της οικονομίας με την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς.

  • Όσοι δε, είναι αισιόδοξοι και ικανοποιημένοι από την πορεία της οικονομίας, εκφράζουν σαφώς την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση και δηλώνουν πως θα κάνει το καλύτερο για τη χώρα.

Δημοφιλή