Πιθανό πυρηνικό χτύπημα της Βόρειας Κορέας προς στις ΗΠΑ σε λίγους μήνες, σύμφωνα με τη CIA

Πιθανό πυρηνικό χτύπημα της Βόρειας Κορέας προς στις ΗΠΑ σε λίγους μήνες, σύμφωνα με τη CIA
REUTERS/Kevin Lamarque, KCNA/Handout via REUTERS/File Photos
REUTERS/Kevin Lamarque, KCNA/Handout via REUTERS/File Photos
Kevin Lamarque / Reuters

Η ένταση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βόρεια Κορέα αυξάνεται, καθώς η Πιονγιάνγκ δεν θα διαπραγματευτεί το πυρηνικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις του βορειοκορεάτη διπλωμάτη.

Ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα βρίσκεται λίγους μήνες μακριά από το να τελειοποιήσει τη λειτουργία των πυρηνικών όπλων. «Είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση για την καλύτερη λειτουργία και τις ικανοτήτές τους ώστε να πετύχουν τον στόχο τους και να χτυπήσουν τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Πομπέο σε συνέδριο στη Ουάσινγκτον.

Ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη δυνατότητα εκτόξευσης ενός πυρηνικού πυραύλου και της παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων σχάσιμου υλικού και όπλων.

«Βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο όπου ο πρόεδρος έχει καταλήξει στο ότι χρειάζεται παγκόσμια προσπάθεια για να βεβαιώσουμε ότι ο Kim Jong-un δεν έχει αυτή την ικανότητα», είπε ο Αμερικανός διευθυντής της CIA.

Σχετικά με αυτή την κρίση μεταξύ των δυο χωρών, ο Πομπέο προτείνει διπλωματία για την εκτόνωσή της χωρίς να αποκλείει στρατιωτικές επιλογές.

Για τη Βόρεια Κορέα τα πυρηνικά όπλα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, παρόλα αυτά δεν αποκλείουν συζητήσεις με τις ΗΠΑ.

Ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τα μηνύματα του προέδρου Τραμπ στο Τουίτερ, λέγοντας ότι οι πιθανότητες για μια στρατιωτική σύγκρουση στην Κορεατική χερσόνησο είναι πολύ μεγάλες.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή