Πάπας Φραγκίσκος: Τα παιδιά των Ροχίνγκια λιμοκτονούν

Πάπας Φραγκίσκος: Τα παιδιά των Ροχίνγκια λιμοκτονούν
ANSA

Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος θα επισκεφθεί στα τέλη Νοεμβρίου τη Μιανμάρ, εξέφρασε τη Δευτέρα την οδύνη του για τις στερήσεις που υφίστανται τα 200.000 παιδιά της μειονότητας Ροχίνγκια στους προσφυγικούς καταυλισμούς του γειτονικού Μπαγκλαντές.

Υπάρχουν 800.000 πρόσφυγες στους καταυλισμούς και οι 200.000 από αυτούς είναι παιδιά, υπενθύμισε ο ποντίφικας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας που τελεί κάθε πρωί στην κατοικία του. «Δεν έχουν τι να φάνε, υποφέρουν από υποσιτισμό και δεν λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη. Αυτά γίνονται ακόμη και σήμερα» είπε στην ομιλία του, επικρίνοντας για άλλη μια φορά τους ανθρώπους που τους γίνεται εμμονή το χρήμα και είναι πλέον ανίκανοι να αισθανθούν την τραγωδία των μικρών παιδιών.

Ο Φραγκίσκος κατήγγειλε γενικότερα όσους «έχουν το χρήμα για θεό τους», σε αντίθεση με «τα παιδιά που λιμοκτονούν, που δεν έχουν ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση, που τα έχουν εγκαταλείψει». Πρόκειται για μια "ειδωλολατρεία που σκοτώνει" και οδηγεί σε "ανθρωποθυσίες", συνέχισε, στο κήρυγμα αυτό, αποσπάσματα του οποίου μεταδόθηκαν από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Βατικανού.

Ο πάπας θα επισκεφθεί τη βουδιστική Μιανμάρ από τις 27 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Το τελευταίο διάστημα έχει εκφράσει πολλές φορές τη λύπη του για τις διώξεις που υφίσταται η μουσουλμανική μειονότητα της χώρας αυτής. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ροχίνγκια έχουν περάσει από τα τέλη Αυγούστου στο Μπαγκλαντές, μια χώρα όπου ζούσαν ήδη περίπου 300.000 ομοεθνείς τους, μετά από το κύμα βίας που ξέσπασε στις αρχές του μήνα.

Μετά τη Μιανμάρ ο πάπας θα επισκεφθεί και το Μπαγκλαντές. Στο πρόγραμμά του πάντως δεν προβλέπεται καμία επίσκεψη στον τεράστιο καταυλισμό των προσφύγων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή