Κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες προς πώληση σε έκθεση στο Λονδίνο

Κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες προς πώληση σε έκθεση στο Λονδίνο
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου
DEA / G. DAGLI ORTI via Getty Images

Αρχαία ελληνικά αντικείμενα πουίχαν κλαπεί από την Αθήνα τη δεκαετία του 1970 και είχαν καταλήξει στην παράνομη συλλογή του Σικελού αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα, ήταν μεταξύ των κλασικών έργων τέχνης που διατίθεντο προς πώληση στη φετινή έκθεση Frieze Masters του Λονδίνου στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Πρόκειται για δυο λευκές ληκύθους, αρχαιοελληνικά αγγεία του 4ου αιώνα π.Χ., που ήταν μεταξύ των περίπου 5.000 αντικειμένων που είχαν παρουσιαστεί το 2015 από την ιταλική αστυνομία μετά από τον επαναπατρισμό της συλλογής του Μπεκίνα από την Ελβετία όπου ζούσε. Προσφέρονταν από έναν έμπορο ονόματι Ζαν Νταβίντ Καν, με την τιμή να κυμαίνεται πάνω από τις 100.000 λίρες για την καθεμία.

Αν και στα έγγραφα δεν αναφερόταν το όνομα του Μπεκίνα, τις ληκύθους αναγνώρισε ο Δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης, αρχαιολόγος του Κέμπριτζ. Πολλά αντικείμενα από τις δραστηριότητες του Μπεκίνα θεωρείται πως κυκλοφορούν ακόμα στη μαύρη αγορά αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα αντικείμενα πωλούνταν στο Λονδίνο εκ μέρους του ελβετικού καντονιού Basel- Stadt, που επιζητεί έσοδα που του οφείλονται μετά την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Μπεκίνα, ο οποίος κατοικούσε εκεί. Το καντόνι υποστηρίζει πως έλαβε άδεια πώλησης των αντικειμένων από τους «καραμπινιέρι», που είχαν στείλει πίσω πάνω από 1.000 αντικείμενα από την αρχική κατάσχεση, δηλώνοντας πως δεν είχαν τη δυνατότητα να προβάλουν νομικές αξιώσεις περί ιδιοκτησίας.

Τελικά οι λήκυθοι δεν πωλήθηκαν. Όπως αναφέρει ο Guardian, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί για την υπόθεση από την Interpol και εναπόκειται σε αυτό πλέον να υποβάλει αίτημα για τη διεκδίκηση της ιδιοκτησίας τους. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αντικείμενα αναγνώρισε πρώην φοιτητής, τα φωτογράφισε και έστειλε εικόνες στην Arca (Σύνδεσμος Ερευνών Εγκλημάτων κατά της Τέχνης), η οποία και τις προώθησε στον κ. Τσιρογιάννη. Σημειώνεται ότι ο αρχαιολόγος έχει εντοπίσει εκατοντάδες παράνομα αποκτηθέντα αρχαία αντικείμενα σε μουσεία, οίκους δημοπρασιών, ιδιωτικε΄ς συλλογές και γκαλερί.

Δημοφιλή