Δίλημμα των γαλλικών αρχών: Γονείς οδηγούνται στα δικαστήρια επειδή βάφτισαν το παιδί τους «Τζιχάντ»

Δίλημμα των γαλλικών αρχών: Γονείς οδηγούνται στα δικαστήρια επειδή βάφτισαν το παιδί τους «Τζιχάντ»
Brooke Auchincloss

Σε μια δυνάμει πολύπλοκη δικαστική υπόθεση φαίνεται να εξελίσσεται η περίπτωση δύο γονέων στη Γαλλία που θέλουν να δώσουν στο παιδί τους το όνομα «τζιχάντ», εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία η χώρα έχει υποστεί τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, με το δίλημμα αυτό των αρχών – όσον αφορά στο αν θα έπρεπε να επιτραπεί κάτι τέτοιο- ασχολείται ο γενικός εισαγγελέας, μετά από σχετική ενημέρωση από τις αρχές της Τουλούζης. Επιπροσθέτως, με την υπόθεση ενδεχομένως να ασχοληθεί το γαλλικό δικαστήριο που είναι αρμόδιο για οικογενειακά ζητήματα.

Το «τζιχάντ», ως γνωστόν, στα αραβικά έχει την έννοια του «ιερού πολέμου», αλλά και της «προσπάθειας» και του «αγώνα». Ο γαλλικός νόμος δεν περιορίζει τις επιλογές ονόματος για το παιδί από τους γονείς, αρκεί αυτό να μην είναι επιβλαβές για το συμφέρον του παιδιού και να μην υπάρχουν αντιρρήσεις από άλλα μέλη της οικογένειας για θέματα υπόληψης.

Το αγόρι στην Τουλούζη στο οποίο δόθηκε το όνομα «τζιχάντ» γεννήθηκε τον Αύγουστο. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του BBC, έχει επιτραπεί σε άλλα παιδιά που είχαν λάβει παλαιότερα αυτό το όνομα να το κρατήσουν.

Ο όρος «τζιχαντιστές» χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει ισλαμιστές εξτρεμιστές όπως αυτούς του ISIS. Από τις αρχές του 2015, τζιχαντιστές έχουν σκοτώσει πάνω από 230 ανθρώπους στη Γαλλία, όπου παραμένει σε ισχύ κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το 2013 μια μητέρα στη Γαλλία καταδικάστηκε σε έναν μήνα φυλάκιση με ανατολή και πρόστιμο 2.000 ευρώ επειδή έστειλε τον μικρό γιο της, ο οποίος ονομάζεται Τζιχάντ, στο σχολείο με ένα μπλουζάκι που έγραφε «είμαι βόμβα» και «Τζιχάντ, γεννηθείς στις 11 Σεπτεμβρίου». Ωστόσο, η ποινή είχε να κάνει με το μπλουζάκι και όχι με το όνομα του παιδιού.

Δημοφιλή