Αλ. Τσίπρας: Φυσικό αέριο στα Γιάννενα

Αλ. Τσίπρας: Φυσικό αέριο στα Γιάννενα
Eurokinissi

Ανάπτυξη με παραγωγή και εργασία είναι το ζητούμενο για τον πρωθυπουργό. Και αυτό αναμένεται να τονίσει σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στα Γιάννενα στο περιφερειακό συνέδριο για την Ήπειρο. Το αναπτυξιακό μοντέλο της Ηπείρου βασίζεται στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία, αλλά και στην ενέργεια. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να εξαγγείλει την τροφοδοσία των πόλεων της Ηπείρου με φυσικό αέριο!

Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου θα ρίξει κάθετο το κόστος διαβίωσης σε όλη την περιφέρεια. Ουσιαστικά είναι το επόμενο μεγάλο έργο μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας και της Ιονίας Οδού και την επέκταση του λιμένα της Ηγουμενίτσας.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για την «διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος» το οποίο θα «ανατρέψει όλες τις αρνητικές δυναμικές, όλες τις παθογένειες που έχουν επιβαρύνει, ως τώρα, την Περιφέρεια της Ηπείρου».

Ο Αλ. Τσίπρας θα προσδιορίσει το μοντέλο της ανάπτυξης λέγοντας ότι θα στηριχθεί στην «αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης» και στην «ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους». Σε κάθε περίπτωση το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηπείρου δεν μπορεί να είναι άλλο παρά η αγροτική παραγωγή, η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Στο πλαίσιο αυτό οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:

-Ο ταχύτερος δυνατόν εξορθολογισμός και η αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των ενισχύσεων.

-Η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

-Η δημιουργία μεγέθους κλίμακας των αγροτικών προϊόντων προκειμένου να έχουν δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων.

-Η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και η υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην

Α) στήριξη της κτηνοτροφίας

Β) παρουσίαση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος. Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που έχουν ειδική στόχευση στον αγροδιατροφικό τομέα, την μεταποίηση, τον τουρισμό και την οικονομία της γνώσης.

Γ) στην τροφοδοσία των πόλεων της Περιφέρειας με φυσικό αέριο.

Δ) στις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και ειδικά στη γεωθερμία, τη βιομάζα και το βιοαέριο τα οποία συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα.

Ε) στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιφέρεια.

ΣΤ) στις υποδομές και ειδικά στην αποπεράτωση της Ιονίας οδού που τερματίζει την απομόνωση της Ηπείρου και στην πρόοδο των έργων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το 2020.

Ζ) στην σύνδεση του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ με την τοπική παραγωγική δραστηριότητα και στην ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας.

Η) στο περιβάλλον: Διαχείριση υδάτων, με έμφαση σε Αμβρακικό και λίμνη Παμβώτιδα. Ισορροπία ανάμεσα στην περιβαλλοντική προστασία και την παραγωγική αξιοποίηση.

Θ) στην σύνδεση του τουρισμού με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

Ι) στην παρουσίαση της πολιτικής στην Υγεία στην Ήπειρο.

Δημοφιλή